Norges Bank hever styringsrenta

Lanserer «joker»

Renta ligger på et «veldig ubehagelig nivå», sier sjeføkonom.

SPARETIPS: Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, forklarer hva den siste rentehevingen betyr for økonomien til vanlige folk, og kommer samtidig med tips til hva du bør prioritere i privatøkonomien nå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe overraskende hever Norges Bank styringsrenta med 0,25 prosentpoeng - mot 0,5 prosentpoeng, som mange hadde forventet. Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, forklarer hvorfor:

- Jeg tror de tar innover seg at de har hevet renta veldig raskt og veldig mye. Mange sliter nå med den økonomiske utviklingen, og Norges Bank tar det nå med ro. De sier de vil heve den på nytt i desember, men er også klare på at det avhenger av den økonomiske utviklingen. De sier altså at det er ingen skam for dem å snu, sier Andreassen til Dagbladet.

Årsaken til rentehevingene er den galopperende inflasjonen, som fra september til september var på 6,9. Dette er skyhøyt over regjeringens mål på 2 prosent. Norges Bank har varslet en ny renteheving i desember.

- Ingen gjentakelse

- Kan det være at vi er ved veis ende, at renta ikke skal mer opp? Det blir sikkert mange boligeiere glade for.

- Det som skjer nå mot våren, er at inflasjonen faller, fordi prisveksten vi hadde i første halvår i år, var et engangsfenomen; det er ikke slik at strømprisen og oljeprisen bykser slik de gjorde nå i vår - mye av dette vil gi seg. Jeg vil anbefale Norges Bank å se an lønnutviklingen før de hever renta videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer