Norges Bank hever styringsrenta

Lanserer «joker»

Renta ligger på et «veldig ubehagelig nivå», sier sjeføkonom.

SPARETIPS: Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, forklarer hva den siste rentehevingen betyr for økonomien til vanlige folk, og kommer samtidig med tips til hva du bør prioritere i privatøkonomien nå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe overraskende hever Norges Bank styringsrenta med 0,25 prosentpoeng - mot 0,5 prosentpoeng, som mange hadde forventet. Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, forklarer hvorfor:

- Jeg tror de tar innover seg at de har hevet renta veldig raskt og veldig mye. Mange sliter nå med den økonomiske utviklingen, og Norges Bank tar det nå med ro. De sier de vil heve den på nytt i desember, men er også klare på at det avhenger av den økonomiske utviklingen. De sier altså at det er ingen skam for dem å snu, sier Andreassen til Dagbladet.

BUNDET: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache er bundet av regjeringens inflasjonsmål, og må dermed sette opp renta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BUNDET: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache er bundet av regjeringens inflasjonsmål, og må dermed sette opp renta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Årsaken til rentehevingene er den galopperende inflasjonen, som fra september til september var på 6,9. Dette er skyhøyt over regjeringens mål på 2 prosent. Norges Bank har varslet en ny renteheving i desember.

- Ingen gjentakelse

- Kan det være at vi er ved veis ende, at renta ikke skal mer opp? Det blir sikkert mange boligeiere glade for.

- Det som skjer nå mot våren, er at inflasjonen faller, fordi prisveksten vi hadde i første halvår i år, var et engangsfenomen; det er ikke slik at strømprisen og oljeprisen bykser slik de gjorde nå i vår - mye av dette vil gi seg. Jeg vil anbefale Norges Bank å se an lønnutviklingen før de hever renta videre.

Sjeføkonomen er sterkt kritisk til regjeringens handlekraft i den vanskelige økonomiske situasjonen.

- Jeg synes vi allerede har kommet opp på et veldig ubehagelig nivå for mange sårbare grupper, uten at regjeringen evner å hjelpe til. For meg har dette vært en litt unødvendig krise - Norge har jo så veldig mye penger, og jeg skjønner ikke helt hva regjeringen holder på med, sier han, og understreker:

- Det kaller det ansvarlighet. Dette er alt annet.

- Vil lette på trykket

Andreassen lanserer en «joker» som kan lette trykket på Norges Bank og dermed på folk som sliter økonomisk:

- Vi er engang der vi er, og det viktigste regjeringen nå kan gjøre, er å heve inflasjonsmålet fra 2 til 3 prosent. Det vil lette veldig på trykket for Norges Bank, og vi vil antakelig slippe unna flere hevinger i vinter.

Sjeføkonomen sier han er gledelig overrasket over at renta bare heves et kvart prosentpoeng istedenfor et halvt.

- Jeg er imponert over at de tar realiteten innover seg, at det går veldig dårlig for mange. Vi venter svake boligpriser nå, og det ser ikke lyst ut for vinteren. Jeg vil likevel be folk ta høyde for at renta kan komme høyere opp, og være forsiktige med pengene i julehandelen, sier han og understreker:

- Det er det enkleste virkemiddelet - å spare inn på julegavene.

- Netflix, ikke kino

- Taler folk flest en heving på et kvart prosentpoeng?

- 95 prosent tåler det fint - men hvis 5 prosent sliter, er det tross alt en kvart million mennesker. Jeg vil da anbefale folk, når de ser på kapitalutgifter, å be om avdragsutsettelse. Og vis man har høyere renteutgifter i år enn det du oppga som sannsynlig da du leverte skattekort for året, er det mulig å gå inn på Altinn og justere skattesatsen sånn at du får noe lavere skatt de to siste månedene, og dermed får litt bedre råd.

Sjeføkonomen råder folk avslutningsvis til å omprioritere:

- Det er mulig for folk flest å kutte ut noe på underholdning, reiser og julegaver - man trenger ikke å ta det fra mat, drikke og klær. Så bytt ut kino med Netflix-kveld; det kommer mange gode filmer på strømmetjenestene fram mot jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer