Lånte egne penger - nektes hjelp

- Urettferdig og urimelig, sukker reiselivsgründeren som nektes coronastøtte etter 18 suksessrike år.

BRÅSTOPP: Arne Stallvik har arrangert USA-reiser i 18 år. På grunn av det han beskriver som firkanta behandling, står selskapet hans i fare for å miste inntekt i to år. Video: Jon Even Andersen og Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Historien er nesten ikke til å tro. Arve Stallvik avsto fra å ta ut lønn fra sitt eget firma i januar og februar i år, men lot i stedet pengene stå som et lån til bedriften. Han trengte litt ekstra egenkapital fordi London-kontoret skulle flyttes hjem til Norge.

Dette straffes han nå knallhardt for av systemet.

Stallvik har fått avslag på søknad om støtte fra kompensasjonsordningen for coronarammet næringsliv fordi årets januar og februar er såkalte referansemåneder.

- I stedet for en hjelpende hånd, får vi fingeren. Det er helt latterlig. Men for meg er det blodig alvor, sier Stallvik til Børsen.

- Jeg og mitt firma har betalt titalls millioner kroner i skatter og avgifter til Norge gjennom 18 år, understreker han.

Verdensledende

Så langt har titusenvis av nordmenn krysset USA på tvers i regi av reiseselskapet Route66usa. De fleste tar turen med leid motorsykkel, noen i åpen bil og andre med buss. Norske guider er med på den drøyt 400 mil lange turen som strekker seg over tre tidssoner og tar 20 dager - inkludert flere stopp. Guidene lønnes i Norge og betaler skatt til Norge.

DRØM: Arve Stallvik har realisert den amerikanske drømmen for titusenvis av nordmenn. En datotabbe ble starten på et mareritt. Dette bildet har han selv tatt fra sykkelsetet på en av turene han arrangerer hvert år. Fjellet i bakgrunnen er Monument Vally. Stedet er identisk med der Forest Gump slutter å løpe i filmen ved samme navn. Foto: Arve Stallvik
DRØM: Arve Stallvik har realisert den amerikanske drømmen for titusenvis av nordmenn. En datotabbe ble starten på et mareritt. Dette bildet har han selv tatt fra sykkelsetet på en av turene han arrangerer hvert år. Fjellet i bakgrunnen er Monument Vally. Stedet er identisk med der Forest Gump slutter å løpe i filmen ved samme navn. Foto: Arve Stallvik Vis mer

Historien om firmaet er som hentet fra et eventyr.

- Det startet med en venners venner-tur og det som den gang var en realisering av guttedrømmen, forteller Stallvik.

- Seks år seinere ble jeg kalt inn på teppet til Harley-Davidsons hovedkvarter i Chicago. Litt spent og usikker møtte jeg opp, for det gjør man jo når denne giganten som vi leier motorsykler av innkaller til et møte. De lurte på hva vi drev med i dette lille landet de knapt kan plassere korrekt på et kart. Det viste seg nemlig at vi var blitt verdens største Route 66-arrangør. Det er vi fortsatt, sier Stallvik.

Selskapet har ekspandert, og Stallvik arrangerer også guidede turer i Australia, Sør-Afrika og New Zealand, i tillegg til flere andre MC-turer i USA. Kundelista er blitt internasjonal - inkludert land som Brasil og Kina.

- Skjønner ikke

Stallvik beretter om nøysomhet og dugnadsånd.

- Vi er langt unna å ha hovedkontor på Aker Brygge og vi har aldri dratt på med omfattende reklamekampanjer. Det har kostet blod, svette og tårer å bygge opp firmaet. Men vi har hatt det gøy. Og vi har tjent penger. Og selvfølgelig har vi betalt skatt til Norge. Det er helt uvirkelig at vi nå straffes på grunn av datoen for når penger ikke ble flyttet mellom firmaets konto og min lønnskonto, sukker Stallvik.

OPPGITT: - Jeg har bygget opp firmaet med to tomme hender, jobbet døgnet rundt i ti år og betalt alt jeg skal av skatt og avgifter til Norge. I stedet for en utstrakt hånd, får vi fingeren, sier Route 66-grunnlegger Arve Stallvik. Foto: Lars Eivind Bones
OPPGITT: - Jeg har bygget opp firmaet med to tomme hender, jobbet døgnet rundt i ti år og betalt alt jeg skal av skatt og avgifter til Norge. I stedet for en utstrakt hånd, får vi fingeren, sier Route 66-grunnlegger Arve Stallvik. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Han har klaget på avslaget, som i første omgang kom som et resultat av automatisert behandling.

- Men selv etter at et ekte og levende menneske hadde vurdert saken, ble det blankt nei. Det er grunnleggende og blodig urettferdig. Jeg skjønner det ikke, og det gjør neimen ikke NHO heller, sier Stallvik til Børsen.

- Urimelig og unødvendig

«NHO Reiseliv reagerer på klagebehandlingen. Vi mener det blir en veldig snever tolkning av regelverket å hevde at fordi lønnen er avtalt beholdt i bedriften som et lån, så betyr det at bedriften ikke har ansatte», skriver landets største arbeidsgiverforening i et brev til Næringsdepartementet.

NHO anfører deretter ytterligere en pussighet i sakens anledning:

- Dersom bedriften hadde utbetalt lønna, og så fått den tilbake som lån med samme sluttresultat, ville bedriften formelt vært kvalifisert til å motta kompensasjonsstøtte.

- Vi mener Stallviks avslag på klage er både urimelig og unødvendig, skriver Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv, i brevet til departementet.

Hun opplyser til Børsen at brevet ble sendt 28. oktober. Næringsdepartementet sendte det videre til Finansdepartementet neste dag. Det er ennå ikke blitt besvart.

- Ingen sunn fornuft

Stallvik sier han er glad for støtten fra NHO og at de har tatt opp saken hans med regjeringa.

- Jeg vet at mindre konkurrenter i samme marked som jeg opererer i, får støtte fra kompensasjonsordningen. Det hele oppleves svært firkantet og blodig urettferdig, sier Stallvik.

- Jeg trodde poenget med krisepakkene skulle være å hjelpe levedyktige bedrifter over denne kneika som pandemien og smitteverntiltakene medfører. Vi har vel bevist gjennom disse åra at vi er levedyktige, tilføyer han.

- En skulle nesten tro at litt sunn fornuft ville seire etter at du klaget på avslaget?

- Jeg kan forstå at reglene som ble laget i hui og hast i starten av coronautbruddet ikke ble perfekte. Målet var å fange opp flest mulig levedyktige bedrifter på kort tid. Men det er ti måneder siden. Når noe så urimelig som dette blir avdekket og påklaget, så må det være lov å bruke hodet. Det er jo ingen sunn fornuft i dette, mener Stallvik.

- Noen faller utenfor

Statssekretær Kari Olrud Moen (H) i Finansdepartementet finner liten grunn til å beklage. Børsen får følgende svar, sendt på e-post, på spørsmål om Stallvik er blitt urettferdig behandlet:

- I utformingen av kompensasjonsordningen for næringslivet ble hensynet til hva som var praktisk mulig å få til på svært kort tid og hensynet til millimeterrettferdighet veid opp mot hverandre. Vi måtte velge en utforming av ordningen som var så generell som mulig og som omfattet så mange som mulig, med den kostnaden at noen falt utenfor ordningen. Det var også viktig å redusere risikoen for misbruk så mye som mulig. Det har, som sagt, i noen tilfeller gått på bekostning av millimeterrettferdig, og ført til at noen har falt utenfor ordningene.

- Burde det ikke vært rom for menneskelig skjønn når man avdekker åpenbare uheldige utslag av regler som ble laget i hui og hast?

- For at en ordningen som skulle gi raske utbetalinger i titusenvis av saker skulle være håndterbar, har det vært helt nødvendig med objektive kriterier og å unngå regler som åpner for skjønnsmessige vurderinger. Regelverket ble laget på svært kort tid, og i etterkant har vi justert enkelte regler basert på erfaringer og innspill, svarer Olrud Moen.

Finansminister Jan Tore Sanners høyre hånd gir lite håp om drahjelp, men henviser til departementets underliggende etat, som allerede har avslått Stallviks klage. På spørsmål om Sanner vil gripe inn i Stallviks sak, svarer statssekretæren:

- Det er Skattedirektoratet som er klageinstans og Finansdepartementet tar ikke del i behandlingen av klager på søknader.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer