USAs sentralbank:

Lar renta stå

Federal Reserve gir ingen tydelige signaler om snarlige rentekutt.

UENDRET: Sentralbanksjef Jerome Powell lot renta stå uendret onsdag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
UENDRET: Sentralbanksjef Jerome Powell lot renta stå uendret onsdag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) lar renta stå onsdag. Den blir med andre ord liggende på intervallet 5,25 til 5,5 prosent, slik den har vært siden juli.

I en uttalelse påpeker Fed at inflasjonen har gått ned, men fortsatt er høy, og over målet på to prosent. De varsler videre at renta ikke blir kuttet får det kommer tydelige signaler på at prisveksten beveger seg mot målet.

- Dette var som ventet og den eneste spenningen ved dagens rentemøte var om Fed ville åpne for rentekutt ved neste møte i mars, sier sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, til Børsen.

KRITISERT: - Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge, var Rødt-leder Marie Sneve Martinussens klare beskjed etter torsdagens overraskende rentehopp. Her svarer sentralbanksjefen på anklagene. Video: Lars Martin Gimse / Børsen. Vis mer

Det ble det derimot ikke.

- Tvert imot varslet han at de må helt trygge på å nå to-prosentsmålet, før det blir rentekutt. Derfor tror jeg sjansen for rentekutt i mars nå er kraftig redusert. Det blir altså neppe rentekutt i USA i mars heller, sier han, og fortsetter:

- For Norge betyr dette at sjansene for rentekutt på vårt neste rentemøtet i mars er svært lave. Jeg tror nemlig ikke Norge tør å røre renten før USA og Europa begynner med sine kutt.

Norges Bank selv har signalisert at første rentekutt kan komme først i desember. De fleste norske økonomene har tatt til orde for rentekutt etter sommeren. Likevel har sentralbanken varslet at renta kan bli satt ned tidligere dersom inflasjonen går ned kjappere enn ventet.

SSB kommer med ferske inflasjonstall neste uke.