Strømpriser:

Latterliggjør strømforslag: - Umulig

EØS-avtalen gjør det umulig for Norge å begrense krafteksporten ved å skru opp avgifter, mener jusprofessor.

ULOVLIG: Flere partier har tatt til orde for å begrense krafteksporten for å senke strømprisene i Norge. Men dette er brudd med EØS-reglene, forklarer jusprofessor og ekspert på konkurranserett, Erling Hjelmeng, til Dagbladet Børsen. ILLUSTRASJONSFOTO: Marius Helge Larsen / NTB
ULOVLIG: Flere partier har tatt til orde for å begrense krafteksporten for å senke strømprisene i Norge. Men dette er brudd med EØS-reglene, forklarer jusprofessor og ekspert på konkurranserett, Erling Hjelmeng, til Dagbladet Børsen. ILLUSTRASJONSFOTO: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har hørt flere nevne at man bør bruke avgifter for å dempe krafteksporten, og da har jeg tenkt «jøss, har de ikke rådgivere med EØS-kompetanse?»

Det sier jusprofessor og ekspert på konkurranserett, Erling Hjelmeng, til Dagbladet Børsen.

Med skyhøye strømpriser går den politiske debatten om mulige tiltak for husholdningene for fullt. Men slett ikke alt er mulig å gjennomføre, forklarer eksperter.

- Et absolutt forbud

Seinest i forrige uke leverte blant andre Frp flere representantforslag til Stortinget på hvordan å senke strømutgiftene for norske forbrukere.

Ett av disse innebærer å utrede mulighetene for å innføre en avgift på eksportkraft, der statlige merinntekter fra en slik avgift skal øremerkes reduksjon i elavgiften og merverdiavgift på strømforbruk.

Men ifølge Hjelmeng er ikke dette lov.

- Svaret er enkelt og greit nei. Det er et absolutt forbud i EØS mot å legge avgifter på import og eksport.

Noe man har lov til å gjøre i henhold til EØS-avtalen, er å kutte momsen, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer