Lave strømpriser: - En katastrofe

Strømprisene i Nord-Norge har holdt seg lave under hele strømkrisen i Norge, men det er ingen grunn til å juble for det, mener sjeføkonom.

AVLYSER FEIRING: Selv om strømregningene i Nord-Norge er overkommelige, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen at nordlendingene må holde tilbake jubelen litt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVLYSER FEIRING: Selv om strømregningene i Nord-Norge er overkommelige, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen at nordlendingene må holde tilbake jubelen litt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det siste året har folk i Sør-Norge med misunnelse kunnet se strømprisene til husholdningene i landets nordligste fylker.

Søndag vil strømprisen i Sørvest-Norge være nesten 6600 prosent dyrere enn i Nord-Norge, 7,3 øre per kWh i nord og 4,81 kroner per kWh i sørvest, og det ser ut til denne prisforskjellen er noe «søringene» må leve med ennå en stund.

- En katastrofe

Skal man tro sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, er det likevel ingen grunn til at man skal heise flagget til topps og kjøpe inn sprudlevann i Nord-Norge.

- Faktum er at alle misunner Nord-Norge for prisene, men det er en katastrofe for strømproduksjonen. Vi har 400 småkraftverk i Norge, og mange av dem kommer til å gå konkurs - de som er i litt feil område, sier Andreassen.

Og «feil område» i denne sammenhengen er altså ikke Sør-Norge, der prisene er skyhøye, men nord for «strømskillet», der prisene de siste dagene har ligget på pluss minus 10 øre per kWh.

For med en så lav strømpris er ikke inntjeningen for strømprodusentene noe å rope hurra for.

- Det betyr lite investeringer og ingen støtte fra staten. Det er litt paradoksalt, fastslår Andreassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.