Laveste noensinne: - Bommet

Gazproms produksjon og markedsverdi har stupt etter krig og sanksjoner. - Ser ut som Putin har bommet, sier ekspert.

MØTER XI: Russland ønsker at Kina skal ta imot den russiske gassen som Europa ikke lenger vil ha. Foto: APAImages / Shutterstock / NTB
MØTER XI: Russland ønsker at Kina skal ta imot den russiske gassen som Europa ikke lenger vil ha. Foto: APAImages / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Europa har i kjølvannet av krig og sanksjoner beveget seg vekk fra russisk olje og gass i ekspressfart. Det merker Kreml på bunnlinja.

Energistormakten trenger sårt et nytt marked for de enorme mengdene naturgass som Europa ikke lenger vil ha - og mye ligger nå i Kinas hender.

Det vil komme til syne når Putin og hans motpart Xi Jinping møtes i Beijing til uka, skriver Bloomberg.

- Ser ut til å ha bommet

Men selv ikke et «best case scenario» med Kina, der nåværende og planlagte prosjekter når full kapasitet innen rimelig tid, skal være et fullgodt alternativ til det markedet Europa en gang var. Prisene vil dessuten være lavere, og prosjekter vil både kreve lang tid og enorme investeringer.

- Det ser ut til at Putin har bommet da han kuttet ut Europa. Mye av det europeiske markedet har Russland mistet, og Gazproms geopolitiske relevans ser ut til å falle, sier Maria Snegovaya, seniorforsker ved Center for Strategic and International Studies.

Den statlige gasskjempen Gazprom, som en gang var verdens tredje største selskap målt i markedsverdi, er nå verdt under halvparten av norske Equinor. I andre kvartal var Gazproms produksjon det laveste i selskapets historie.

Ønsker ny gigantledning

Russland har lenge ivret etter å få på plass en ny gigantledning til Kina - Power of Siberia 2. Men Kina har ikke det samme hastverket.

Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, sa til Børsen tidligere i år at Russland i en mye mer «kinkig stilling» enn Kina.

- Kina trenger mer gass framover, men har god tid. Russland har ikke så mange alternativer, sa hun.

SEB-analytiker Ole Hvalbye viste til at Kina har etterspørselsvekst når det kommer til energi. Men samtidig en innstilling der de skal spre energikildene. Landet satser stort på fornybart, gasskraftverk og kullkraft samtidig, og vil ikke gå i «den europeiske fella», ved å være for avhengig av Russland, ifølge Hvalbye.

- Russland har skutt seg selv i foten. Den største kunden var Europa, helt åpenbart, sa han.

Russland har i månedsvis sagt at samtaler om Power of Siberia 2 er i sluttfasen, men har ikke vist til konkret framgang. Dersom prosjektet går igjennom, kan det løfte de totale gassforsendelsene til Kina til 100 milliarder kubikkmeter årlig, ifølge Bloomberg. Til sammenlikning var det 150 milliarder kubikkmeter til Europa.

- Jeg ser ingen stor sjanse for at Russland vil inngå en ny gassavtale med Kina i år, til tross for iveren fra russisk side, sier Kevin Tu, toppsjef i analysefirmaet Agora Energy Transition China, til nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer