Laveste på 20 år

Det kan se ut til at høyere rente demper låneiveren for husholdningene, ifølge SSB.

MINDRE LÅN: Det kan se ut til at høyere rente demper låneiveren for husholdningene, ifølge SSB. Foto: Erlend Aas / NTB
MINDRE LÅN: Det kan se ut til at høyere rente demper låneiveren for husholdningene, ifølge SSB. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske lånegjeld var 4,1 prosent fram til utgangen av oktober 2022, ned fra 4,3 prosent måneden før.

Dette er den laveste tolvmånedersveksten som SSB har registrert for husholdningssektoren på 2000-tallet.

Det skriver SSB i en pressemelding.

- Det kan se ut til at høyere rente demper låneiveren for husholdningene. Veksten i husholdningenes innenlandske lånegjeld fortsetter å avta og vi må tilbake til midt på 1990-tallet for å finne lavere tolvmånedersvekst, sier seniorrådgiver Even Oppedal i Seksjon for finansmarkedsstatistikk, i pressemeldingen.

Ved utgangen av oktober utgjorde husholdningenes innenlandske lånegjeld 4134 milliarder kroner.

Mens husholdningene trekker tolvmånedersveksten ned, var det i oktober først og fremst ikke-finansielle foretak som trakk veksten opp. For den gruppen lå tallet på 7,8 prosent fram til utgangen av oktober, opp fra 7,1 prosent måneden før.

I samme periode har folk og næringsliv opplevd raskt stigende renter, samtidig som de må bruke en større andel av inntektene til å dekke økte kostnader.

Publikums innenlandske lånegjeld (K2) samlet steg til 6.950 milliarder kroner ved utgangen av oktober. «Publikum» består av både husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuneforvaltningen, ifølge SSB.

Tolvmånedersveksten var 5,2 prosent fram til utgangen av oktober, opp fra 5,1 prosent måneden før

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer