Antibiotika:

Legemiddeltopp slår bakteriealarm

Den danske legemiddeltoppen Mads Krogsgaard Thomsen er svært bekymret og mener noe må gjøres for å unngå skrekkscenario. Norsk professor er kritisk til uttalelsene.

SKUMMEL UTVIKLING: Ny forskning fra Harvard-universitetet viser at E. coli bakterien kan utvikle kraftig resistens ekstremt raskt. Mange er bekymret for dette og mener utviklingen av antibiotika må gå raskere. Video: Harvard Medical School Vis mer
Publisert

Årlig dør rundt 750 000 personer i verden fordi de ikke reagerer på antibiotikumet som de blir behandlet med.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det to årsaker til at dette skjer.

Enten er bakteriene naturlig motstandsdyktige overfor enkelte antibiotika, eller så har det oppstått mutasjoner i bakterienes arvestoff, som gjør dem motstandsdyktige mot antibiotikabehandling. Dette kalles for ervervet resistens, skriver FHI.

Nå slår den danske forretningsmannen og administrerende direktør i legemiddelselskapet Novo Nordisk Foundation, Mads Krogsgaard Thomsen, alarm og mener noe må gjøres.

- Hvis ikke noe blir gjort nå, så vil det bli verdens nest største dødsårsak etter hjerte- og karsykdommer.

Det hevder han overfor det danske nettstedet Finans.

- Gir tap på fem til seks milliarder

Han sier videre at tallet kanskje ikke høres høyt ut, med tanke på hvor mange som har dødd som følge av corona, men forklarer at utfordringen er at dagens nye antibiotika bare kan brukes til pasienter som har infeksjoner med multiresistente bakterier.

Dermed kan det nye antibiotikumet som utvikles bare benyttes av noen tusen pasienter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer