Noma:

Legendarisk restaurant tar drastiske grep

Eieren mener de bruker altfor mye tid på å produsere mat. Derfor stenger snart «verdens beste restaurant» dørene.

NOMA: Den tradisjonelle restaurantdriften til den legendariske resturanten Noma vil opphøre fra 2025. Foto: Thibault Savary / AFP / NTB
NOMA: Den tradisjonelle restaurantdriften til den legendariske resturanten Noma vil opphøre fra 2025. Foto: Thibault Savary / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du må ikke vente for lenge om du ønsker å spise hos den legendariske restauranten Noma i København, som har tre stjerner i Michelin-guiden, og flere ganger har blitt kåret til verdens beste restaurant.

For fra 2025 vil de stenge restauranten på ubestemt tid og gjenoppstå som Noma 3.0, som skal få inntektene sine fra innovative matprodukter, skriver Berlingske.

Navnet 3.0 kommer av at de også tidligere har gjort store endringer.

Sjef og eier René Redzepi forklarer til Berlingske at da coronapandemien slo inn over verden, forsto han at tiden var inne for å legge nye planer.

- Det jeg så var at det ville bli veldig vanskelig å fortsette som vi gjør på Noma de neste ti åra, dersom vi ikke ble oppkjøpt av en organisasjon med mye penger, som kunne støtte oss i det vi driver med, sier Redzepi.

Han forteller at han mener det hemmer Noma at de må bruke så mye tid på produksjon av mat hver dag.

- Jeg vil tro at vi bruker 10 prosent av vår tid på innovasjon, og 90 prosent på produksjon. Det er forhold jeg godt kunne tenke meg å endre på, sånn at vi går på jobb for å bruke mesteparten av tiden på å utfordre oss selv og maten, og tenke nye tanker, sier Redzepi.

Hovedplanen er at Nomas nye økonomiske fundament skal være Noma Projects, som primært selger fermenterte matvarer.

Helt slutt vil det trolig likevel ikke være for restaurantdelen av Noma.

- I hvilken form Noma kommer tilbake i, vet jeg ikke ennå. Jeg tviler på at det blir som en alminnelig restaurant som alltid er åpen, og der du kan booke bord. Det blir nok mer sporadisk og pop up-aktig, sier Redzepi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer