Legger fram nye grøss-tall

Coronapandemien og nedstengningen av norsk økonomi savner sidestykke. Den nåværende lavkonjunkturen vil trolig vedvare i flere år.

SLIK BLIR DET: Coronakrisa slår inn i norsk økonomi lang tid framover, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyråd. Foto: Lars Eivind Bones
SLIK BLIR DET: Coronakrisa slår inn i norsk økonomi lang tid framover, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyråd. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fastslår Statistisk sentralbyrå (SSB) som legger fram helt nye beregninger fredag morgen.

- Det er en bråstopp. Dette har ingen historiske paralleller. Myndighetene har stengt ned store deler av aktiviteten. Fra begynnelsen av mars til slutten av mars har aktiviteten falt med 15 prosent. Det er enormt, sier SSB-forsker Thomas von Brasch til Børsen.

- Vi er i en lavkonjunktur. Den blir dyp og den vil vare lenge, og strekke seg mot 2023, tilføyer han.

Treffes på tre fronter

BNP for Fastlands-Norge peker ned 5,5 prosent for 2020, ifølge SSBs beregninger.

Brasch forklarer hva som skjer:

- Det er en veldig stor nedgang. Veldig stor. Coronakrisa rammer norsk økonomi på tre fronter. For det første har myndighetene stengt ned en rekke virksomheter. Så skjer tilsvarende tiltak i andre land. Det gir lavere etterspørsel som rammer norske virksomheter. På toppen av dette har oljeprisen falt. Det gir lavere etterspørsel for leverandørindustrien, som normalt er en betydelig motor for norsk økonomi. Dette er tre kanaler som hver for seg vil kunne gi en krise. Nå skjer det samtidig. Derfor blir krisen dyp og langvarig, sier han.

- Dramatisk ledighet

SSB beskriver økningen i antall arbeidsledige som dramatisk, og viser til NAV-tallene som forteller om en økning fra 65 000 til 300 000 personer. Det er over 10 prosent av arbeidsstyrken.

Når SSB beregner arbeidsledighet, teller de ikke med dem som er permitterte. Deres statistikk viser derfor normalt en lavere arbeidsledighet enn NAV-tallene.

- Ledigheten har økt dramatisk. Og selv med våre tall uten permitterte, anslår vi en ledighet på 6,3 prosent i 2020. Dette synker til rundt 5 prosent i 2023. Det vil ta tid å få ned ledigheten, blant annet fordi mange av dem som nå mister jobben vil være de som i utgangspunktet vil slite med å få seg ny jobb, sier Brasch.

Rekordlav rente

Rett før jul lå det an til at norsk økonomi ville være i en nær konjunkturnøytral situasjon i åra framover. Så endret alt seg.

- En meget ekspansiv finanspolitikk, lavere renter, rekordsvak kronekurs og fallende reallønn bidrar til å dempe utslagene i arbeidsmarkedet, tilføyer han.

KULTUR: Arne Brimi ønsker at lokal kultur skal forvaltes av lokalbefolkningen. Nå frykter han at mange familieeide småbedriftene ikke skal tåle corona-knekken. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Ifølge prognosen fra SSB vil det rekordlave rentenivået holde seg flere år framover, og I hvert fall til et stykke inn i 2023.

- Det innebærer at en vanlig utlånsrente vil ligge på 2,5 prosent inn i 2023, sier Brasch.

Rekordlav lønnsvekst

SSB anslår en rekordlav lønnsvekst i åra som kommer.

Fallet i etterspørselen blant våre handelspartnere har medført at lønnsomheten for mange konkurranseutsatte virksomheter er under et sterkt press. Svakere krone og lavere energipriser kan avhjelpe situasjonen noe for enkelte virksomheter, men det er en mager trøst for virksomheter som opplever at etterspørselen har falt helt bort, heter det i rapporten.

SSB venter en nominell lønnsvekst på 2 prosent i år og 1,6 prosent neste år, noe som vil bety reallønnsnedgang neste år.

Boligpriser kuttes

Utsiktene for boligmarkedet justeres også ned. Prisfallet på 1,4 prosent i mars er det største siden finanskrisa, fastslår SSB.

- Selv om boliglånsrentene nå er rekordlave, vil utsikter til beskjeden inntektsvekst og generell usikkerhet om den økonomiske utviklingen framover trolig føre til fortsatt fallende boligpriser gjennom store deler av 2020, før de deretter tar seg langsomt opp igjen, skriver SSB.

- Ved utgangen av 2023 ventes boligprisene å være om lag 5 prosent høyere enn ved inngangen til 2020. Med denne svake utviklingen ventes det også at boliginvesteringene vil falle i år og neste år. Ifølge våre beregninger vil boliginvesteringene utgjøre knappe 6 prosent av BNP Fastlands-Norge i 2023, noe som er rundt gjennomsnittet de siste 20 åra.

Ble utsatt

Etter planen skulle SSB ha lagt fram oppdaterte økonomiske prognoser for Norge torsdag 12. mars. Samme dag stengte regjeringen skoler og barnehager og innførte de mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid.

SSB skrotet rapporten fordi de så at tiltakene mot spredning av coronaviruset ville få konsekvenser for norsk og internasjonal økonomi som det på daværende tidspunkt ikke var mulig å si noe sikkert om.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer