Legger fram nye grøss-tall

Coronapandemien og nedstengningen av norsk økonomi savner sidestykke. Den nåværende lavkonjunkturen vil trolig vedvare i flere år.

SLIK BLIR DET: Coronakrisa slår inn i norsk økonomi lang tid framover, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyråd. Foto: Lars Eivind Bones
SLIK BLIR DET: Coronakrisa slår inn i norsk økonomi lang tid framover, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyråd. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fastslår Statistisk sentralbyrå (SSB) som legger fram helt nye beregninger fredag morgen.

- Det er en bråstopp. Dette har ingen historiske paralleller. Myndighetene har stengt ned store deler av aktiviteten. Fra begynnelsen av mars til slutten av mars har aktiviteten falt med 15 prosent. Det er enormt, sier SSB-forsker Thomas von Brasch til Børsen.

- Vi er i en lavkonjunktur. Den blir dyp og den vil vare lenge, og strekke seg mot 2023, tilføyer han.

Treffes på tre fronter

BNP for Fastlands-Norge peker ned 5,5 prosent for 2020, ifølge SSBs beregninger.

Brasch forklarer hva som skjer:

- Det er en veldig stor nedgang. Veldig stor. Coronakrisa rammer norsk økonomi på tre fronter. For det første har myndighetene stengt ned en rekke virksomheter. Så skjer tilsvarende tiltak i andre land. Det gir lavere etterspørsel som rammer norske virksomheter. På toppen av dette har oljeprisen falt. Det gir lavere etterspørsel for leverandørindustrien, som normalt er en betydelig motor for norsk økonomi. Dette er tre kanaler som hver for seg vil kunne gi en krise. Nå skjer det samtidig. Derfor blir krisen dyp og langvarig, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer