Legger fram nye skrekktall

Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd fortsetter å skyte i været. - Økonomien har stupt over kanten og er i fritt fall, advarer sjeføkonom.

UROVEKKENDE: Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd fortsetter å skyte i været. Bildet viser Empire State Building i New York som lyser rødt i solidaritet med alle som er smittet med coronaviruset. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB Scanpix
UROVEKKENDE: Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd fortsetter å skyte i været. Bildet viser Empire State Building i New York som lyser rødt i solidaritet med alle som er smittet med coronaviruset. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ferske tallene som ble offentliggjort torsdag ettermiddag norsk tid, viser at den dramatiske trenden i USA fortsetter.

Forrige uke kom det 5,25 millioner nye søknader om dagpenger i USA, skriver CNBC. Med det har over 22 millioner amerikanere søkt om dagpenger i løpet av de fire siste ukene.

- Arbeidsmarkedet viser oss det jeg tror vi alle vet fra før, at økonomien har stupt over kanten og er i fritt fall, sier Jay Bryson, sjeføkonom for den amerikanske banken Wells Fargo, til NBC News.

Han beskriver tallene som «åpenbart veldig, veldig viktige», og mener de er tett sammenknyttet med tilstanden i landets økonomi.

TRUSLER: Donald Trump truer med å oppløse Kongressen, slik at han kan få ansatt folk som står i kø og venter på å bli godkjent av nettopp Kongressen. Video: CNN. 16. april 2020 Vis mer

Dyster rekord

Det dramatiske tallet er noe ned fra forrige ukes nedslående rekord. Tallene forrige torsdag viste nemlig at hele 6,64 millioner amerikanere hadde søkt om dagpenger den foregående uka.

Økningen var den største i historien siden arbeidsdepartementet begynte å føre statistikk i 1967.

I tida før coronaviruset rammet USA lå ukentlige nye arbeidsledige på rundt 200 000, noe som vitnet om et sterkt amerikansk arbeidsmarked, ifølge CNN. Arbeidsledigheten var før krisa nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Selv om de ferske tallene er lavere enn det var forrige uke, er de fortsatt skyhøyt over den gamle rekorden som ble satt før coronakrisa lammet store deler av verdensøkonomien.

Den forrige rekorden var fra 1982, og da kom det 695 000 søknader om arbeidsledighetspenger i løpet av ei uke.

Bratt nedtur

Tallene følger et døgn med flere dystre nyheter for amerikansk økonomi. Onsdag ble det lagt fram tall for detaljhandelen og industriproduksjonen som på ingen måte var lystig lesing.

Stengte butikker og kunder som holder seg hjemme, bidro til at detaljhandelen i USA falt med 8,7 prosent i mars. Industriproduksjonen gikk ned 5,4 prosent, ifølge NTB.

Nyhetsbyrået viste til at klessalget ble halvert, mens både bilsalg og uteliv opplevde at en firedel av omsetningen forsvant forrige måned. Forbrukernes framtidstro har fått seg en nesestyver, og folk holder seg stort sett hjemme. Den raske endringen i innkjøpsmønster har samtidig ført til at dagligvarebutikkene har økt omsetningen med 26 prosent.

Nedgangen er over dobbelt så stor som den gamle bunnrekorden fra november 2008. Da krympet handelen med 3,9 prosent under finanskrisen.

- Det ser svart ut

To tredeler av amerikansk økonomi drives av forbruk, og nedturen i mars er et symptom på en resesjon de fleste økonomer mener allerede er i gang. Økonomer i JPMorgan Chase anslår at økonomien vil krympe med hele 40 prosent i kvartalet som så vidt er i gang.

Også industrien legger en tøff måned bak seg og opplevde den største nedturen siden demobiliseringen etter andre verdenskrig. Produksjonen falt med 5,4 prosent, langt mer enn ventet. For biler og bildeler var fallet på hele 28 prosent.

- Det ser svart ut for industrisektoren. Med en bråstopp i kjølvannet av coronapandemien, kan produksjonen falle enda mer i april, skrev James Watson og Gregory Daco i Oxford Economics. De sier den samlede nedgangen kan bli på 15 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer