Legger fram nye skrekktall

Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd fortsetter å skyte i været. - Økonomien har stupt over kanten og er i fritt fall, advarer sjeføkonom.

UROVEKKENDE: Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd fortsetter å skyte i været. Bildet viser Empire State Building i New York som lyser rødt i solidaritet med alle som er smittet med coronaviruset. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB Scanpix
UROVEKKENDE: Antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd fortsetter å skyte i været. Bildet viser Empire State Building i New York som lyser rødt i solidaritet med alle som er smittet med coronaviruset. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ferske tallene som ble offentliggjort torsdag ettermiddag norsk tid, viser at den dramatiske trenden i USA fortsetter.

Forrige uke kom det 5,25 millioner nye søknader om dagpenger i USA, skriver CNBC. Med det har over 22 millioner amerikanere søkt om dagpenger i løpet av de fire siste ukene.

- Arbeidsmarkedet viser oss det jeg tror vi alle vet fra før, at økonomien har stupt over kanten og er i fritt fall, sier Jay Bryson, sjeføkonom for den amerikanske banken Wells Fargo, til NBC News.

Han beskriver tallene som «åpenbart veldig, veldig viktige», og mener de er tett sammenknyttet med tilstanden i landets økonomi.

Dyster rekord

Det dramatiske tallet er noe ned fra forrige ukes nedslående rekord. Tallene forrige torsdag viste nemlig at hele 6,64 millioner amerikanere hadde søkt om dagpenger den foregående uka.

Økningen var den største i historien siden arbeidsdepartementet begynte å føre statistikk i 1967.

I tida før coronaviruset rammet USA lå ukentlige nye arbeidsledige på rundt 200 000, noe som vitnet om et sterkt amerikansk arbeidsmarked, ifølge CNN. Arbeidsledigheten var før krisa nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.