Lego-topp frykter børskrakk

Mannen som styrer formuen til den styrtrike Lego-familien i Danmark er ikke nådig.

KRAKK-ADVARSEL: Frykt og uro preget aksjemarkedene i begynnelsen av mars 2020. Det ble kortvarig. Nå ser investeringsdirektøreren for Danmarks rikeste familie tegn til et nytt børskrakk. Arkivfoto: John Angelillo, UPI/Shutterstock/NTB
KRAKK-ADVARSEL: Frykt og uro preget aksjemarkedene i begynnelsen av mars 2020. Det ble kortvarig. Nå ser investeringsdirektøreren for Danmarks rikeste familie tegn til et nytt børskrakk. Arkivfoto: John Angelillo, UPI/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Investeringsdirektør Teis Knuthsen styrer den styrtrike Lego-familiens milliardformue gjennom investeringsfondet Kirk Kapital.

Han mener det er flere illevarslende tegn på at finansmarkedene er så overopphetede at vi styrer mot et nytt krakk og en gjentakelse av finanskrisen.

- Vi kommer til å fortsette å se utrolig positivt innstilte finansmarkeder framover, helt til markedene ender med å være altfor dyrt priset. Og da får vi et krakk. Jeg har vanskelig for å se at vi ikke ender der, sier Knuthsen til Finans.

Ikke balansert

Mannen som styrer Lego-arvingenes enorme pengebinge tror ikke krakket kommer i løpet av 2022. Dette blir fortsatt et år hvor investorene kan høste pene gevinster, mener Knuthsen.

Men allerede nå er mange aksjer så høyt priset at det ikke står i et riktig forhold til selskapenes inntjening, framholder han.

- Vi er ikke i en balansert finansiell og økonomisk situasjon, sier Knuthsen.

Den eventyrlige oppturen vil dermed ikke bare avta, men altså trolig ende med et børsfall så voldsomt at det handler om et krakk.

Rekorder i 2021

For å sette dét litt i perspektiv:

  • Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 23,35 prosent i 2021.
  • Under finanskrisen i 2008 falt Oslo Børs med 64 prosent i løpet av seks måneder, det kraftigste fallet siden 1920-tallet.
  • I USA knuste børsene tidligere rekorder. Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen hele 26,98 prosent, den teknologitunge Nasdaq-indeksen med 21,39 prosent og den industritunge Dow Jones med 18,73 prosent i løpet av fjoråret.
  • Men det kan også gå farlig utforbakke. Da IT-bobla sprakk i 2000, ble bunnen i USA nådd høsten 2002. Da hadde Nasdaq falt med nær 80 prosent.

Strammer inn

Det er altså verken coronavarianten omikron eller de stadig pågående forsyningskrisene for alt fra råvarer til databrikker som bekymrer mest.

Ifølge Teis Knutsen kan et nytt krakk komme allerede i 2025, med mindre sentralbankene i EU og USA makter å få kontroll over inflasjonen og dempe effekten av de enorme coronakrisepakkene.

Men heller ikke dette er rett fram. Dersom sentralbankene tråkker for hardt på bremsen og setter rentene opp for raskt og for mye, vil også det tvinge fram en ny finanskrise, mener investeringsdirektøren.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets pekte også på inflasjon som en utfordring i et intervju med Børsen i romjula.

Midtveis i desember meldte det amerikanske arbeidsdepartementet at prisveksten i november lå på 6,8 prosent, den høyeste veksten på 40 år. Og mens sentralbanken (ofte omtalt som Fed) lenge har tviholdt på at inflasjon er forbigående, ble det varslet både nedtrapping av krisetiltak og rentehevinger neste år.

- Den største frykten blant investorer er at sentralbankene kommer på etterskudd, og må stramme inn raskt for å få inflasjonen ned, sa Bruce.

Venter vekst

Mens Lego-arvingenes investeringsdirektør altså retter sine dystre prognoser inn mot 2025, ser det fortsatt lysere ut for 2022.

Den amerikanske storbanken J.P. Morgan anslår at USA-børsene vil stige med 6 prosent, europeiske markeder med 8 prosent og såkalt framvoksende markeder med hele 22 prosent, skriver Berlingske.

Erik Bruce tror ikke at aksjemarkedene vil gjøre det like bra framover som i 2021.

- Man kan nok ikke regne med en like kraftig vekst som man har hatt i år. Du vil trolig oftere se dager med nedgang, og ikke en jevn oppgang som vi har sett i år. Men utsiktene for markedet generelt er bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer