Prisen for å leie bolig har steget kraftig. Ifølge ferske tall fra husleie.no økte leieprisene nasjonalt med 12 prosent i juli sammenliknet med samme periode i fjor.
Samtidig står fortsatt omtrent 16 000 studenter i kø for få studentbolig, hvorav rundt 7000 av disse er i Oslo.
Det bekymrer både utleietopper og studenter.
- Går i minus
- Stakkars studenter, sier bare jeg, sier daglig leder i husleie.no, Kjetil J. Olsen.
Studentene er enige.
- Jeg er bekymret for hvordan studentene skal gå høsten i møte, sier leder i Norsk Studentorganisasjon, Oline Sæther.
Dette er til tross for at regjeringen nylig økte studiestøtten, slik at studentene i snitt får 820 kroner mer på konto i måneden enn tidligere.
Den nye månedsutbetalingen blir dermed 9403 kroner for fulltidsstudenter.
Selv om Sæther hyller løftet, mener hun imidlertid at det ikke hjelper stort.

For et rom i et bofellesskap i Oslo i juli måtte man, ifølge tall fra hybel.no, nemlig ut med omtrent 7500 kroner i gjennomsnitt. Da er det ikke stort mer igjen til andre utgifter.
- Våre beregninger viser at studenter i snitt går 6407 kroner i minus hver måned, selv etter den oppdaterte studiestøtten. Regjeringen ga et stort løft, men den er allerede spist opp, sier Sæther.

Knakk leiekoden i Oslo: Sparer tusenvis
- Svindyrt
Kjetil J. Olsen i husleie.no forstår frustrasjonene, men trekker fram de økte kostnadene jevnt over som en av grunnene til de eksplosive prisene.
- En del av problemet er at utleiere ikke tjener penger på å leie ut nå. Det er dyrere å være utleier når rentene øker. Samtidig øker alle andre kostnader med vedlikehold. Det har også vært en ganske stor økning av beskatning av utleieboliger, forklarer Olsen.
- Derfor er det er ikke sånn at utleiere sitter og utnytter situasjonen, legger han til.

Hadde «drømmejobben»: - Veldig trist
Han ser heller ikke lyset i enden av tunnelen.
- Det begynner å bli svindyrt å leie bolig nå, men vi tror ikke det vil avta. Det vil nok heller øke i flere år framover. Det bygges ikke nok boliger i Norge nå, sier Olsen.
- Idiotisk
Studieplassene blir ikke fordelt før i slutten av juli hvert år. Daglig leder i hybel.no, Christian Rasmussen, mener det er med på å presse opp utleieprisene hver sommer.
- Hele systemet er satt opp feil. Man får studieplassen sin 25. juli, og så skal man endre livet sitt på ti dager. Sånn kan vi ikke ha det. Prisene øker derfor dramatisk over sommeren, fordi utleiere vet at det blir krise 25. juli. Da kan de ta seg mer betalt, hevder Rasmussen.
- Det er idiotisk kort varsel. Hvis studentene hadde fått studieplassene sine tidligere på våren, hadde man kanskje kunne sluppet unna den pristoppen i juli, legger han til.

Norske studenter i krone-skvis: - Kritisk
Høye priser gjør derfor at mange studenter jobber ved siden av studiet for å få budsjettet til å gå opp.
- De fleste har jobb, og har ikke noe imot det. Men vi må også ha tid til å studere. Heltidsstudenter bruker omtrent 50 timer i uka på å jobbe og studere. Det er mer enn en vanlig fulltidsjobb. Undersøkelser viser at vi bruker mer tid på å jobbe, og mindre på å studere, sier studentleder Sæther.
- Alvorlig situasjon
- Hva skal til for å lette på presset som studentene møter i leiemarkedet nå?
- På lang sikt må det bygges flere studentboliger. Økningen som har vært er for liten. Får vi flere studentboliger vil presset i privatmarkedet synke. På kort sikt må vi sørge for at studentsamskipnadene utnytter alle boliger de har, og at studiestøtten øker enda mer sånn at vi har mulighet til å konkurrere på det private markedet. Kommunene og studentsamskipnadene må også se etter midlertidige løsninger, mener Sæther.

Kraftig økning: - Frykter tøff høst
Også Olsen mener flere studentboliger er et viktig grep.
- Politikere på alle nivåer må gjøre en kraftinnsats for å bygge studentboliger, i tillegg til å legge til rette for at private aktører kan leie ut, sier han
Presset i leiemarkedet merkes nemlig ikke bare på prisene.
- Vi ser også at antall henvisninger til hver utleierannonse har økt med 30 prosent siden 2022, sier Rasmussen ved hybel.no.
I mellomtida har Sæther sympati for kampen om rommene som mange studenter er i nå.
- Stiger prisene enda mer vil det bli en alvorlig situasjon, frykter Sæther.