Leieprisene eksploderer: - Bekymret

Ferske tall viser at utleieprisene har økt kraftig. Det skaper problemer for de mange tusen studentene som fortsatt er uten bolig.

DYRT: Ifølge Norsk Studentorganisasjon går mange studenter i minus hver måned. Foto: Ernesta Ka / Shutterstock / NTB
DYRT: Ifølge Norsk Studentorganisasjon går mange studenter i minus hver måned. Foto: Ernesta Ka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen for å leie bolig har steget kraftig. Ifølge ferske tall fra husleie.no økte leieprisene nasjonalt med 12 prosent i juli sammenliknet med samme periode i fjor.

Samtidig står fortsatt omtrent 16 000 studenter i kø for få studentbolig, hvorav rundt 7000 av disse er i Oslo.

Det bekymrer både utleietopper og studenter.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Går i minus

- Stakkars studenter, sier bare jeg, sier daglig leder i husleie.no, Kjetil J. Olsen.

Studentene er enige.

- Jeg er bekymret for hvordan studentene skal gå høsten i møte, sier leder i Norsk Studentorganisasjon, Oline Sæther.

Dette er til tross for at regjeringen nylig økte studiestøtten, slik at studentene i snitt får 820 kroner mer på konto i måneden enn tidligere.

Den nye månedsutbetalingen blir dermed 9403 kroner for fulltidsstudenter.

Selv om Sæther hyller løftet, mener hun imidlertid at det ikke hjelper stort.

BEKYMRET: Leder for Norsk Studentorganisasjon, Oline Sæther, er redd for hvordan studentene skal møte høsten og de økende prisene. Foto: Frederik Ringnes / NTB
BEKYMRET: Leder for Norsk Studentorganisasjon, Oline Sæther, er redd for hvordan studentene skal møte høsten og de økende prisene. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

For et rom i et bofellesskap i Oslo i juli måtte man, ifølge tall fra hybel.no, nemlig ut med omtrent 7500 kroner i gjennomsnitt. Da er det ikke stort mer igjen til andre utgifter.

- Våre beregninger viser at studenter i snitt går 6407 kroner i minus hver måned, selv etter den oppdaterte studiestøtten. Regjeringen ga et stort løft, men den er allerede spist opp, sier Sæther.

- Svindyrt

Kjetil J. Olsen i husleie.no forstår frustrasjonene, men trekker fram de økte kostnadene jevnt over som en av grunnene til de eksplosive prisene.

- En del av problemet er at utleiere ikke tjener penger på å leie ut nå. Det er dyrere å være utleier når rentene øker. Samtidig øker alle andre kostnader med vedlikehold. Det har også vært en ganske stor økning av beskatning av utleieboliger, forklarer Olsen.

- Derfor er det er ikke sånn at utleiere sitter og utnytter situasjonen, legger han til.

Han ser heller ikke lyset i enden av tunnelen.

- Det begynner å bli svindyrt å leie bolig nå, men vi tror ikke det vil avta. Det vil nok heller øke i flere år framover. Det bygges ikke nok boliger i Norge nå, sier Olsen.

- Idiotisk

Studieplassene blir ikke fordelt før i slutten av juli hvert år. Daglig leder i hybel.no, Christian Rasmussen, mener det er med på å presse opp utleieprisene hver sommer.

- Hele systemet er satt opp feil. Man får studieplassen sin 25. juli, og så skal man endre livet sitt på ti dager. Sånn kan vi ikke ha det. Prisene øker derfor dramatisk over sommeren, fordi utleiere vet at det blir krise 25. juli. Da kan de ta seg mer betalt, hevder Rasmussen.

- Det er idiotisk kort varsel. Hvis studentene hadde fått studieplassene sine tidligere på våren, hadde man kanskje kunne sluppet unna den pristoppen i juli, legger han til.

Høye priser gjør derfor at mange studenter jobber ved siden av studiet for å få budsjettet til å gå opp.

- De fleste har jobb, og har ikke noe imot det. Men vi må også ha tid til å studere. Heltidsstudenter bruker omtrent 50 timer i uka på å jobbe og studere. Det er mer enn en vanlig fulltidsjobb. Undersøkelser viser at vi bruker mer tid på å jobbe, og mindre på å studere, sier studentleder Sæther.

- Alvorlig situasjon

- Hva skal til for å lette på presset som studentene møter i leiemarkedet nå?

- På lang sikt må det bygges flere studentboliger. Økningen som har vært er for liten. Får vi flere studentboliger vil presset i privatmarkedet synke. På kort sikt må vi sørge for at studentsamskipnadene utnytter alle boliger de har, og at studiestøtten øker enda mer sånn at vi har mulighet til å konkurrere på det private markedet. Kommunene og studentsamskipnadene må også se etter midlertidige løsninger, mener Sæther.

Også Olsen mener flere studentboliger er et viktig grep.

- Politikere på alle nivåer må gjøre en kraftinnsats for å bygge studentboliger, i tillegg til å legge til rette for at private aktører kan leie ut, sier han

Presset i leiemarkedet merkes nemlig ikke bare på prisene.

- Vi ser også at antall henvisninger til hver utleierannonse har økt med 30 prosent siden 2022, sier Rasmussen ved hybel.no.

I mellomtida har Sæther sympati for kampen om rommene som mange studenter er i nå.

- Stiger prisene enda mer vil det bli en alvorlig situasjon, frykter Sæther.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer