Lekkasje i oljerørledning

Tirsdag kveld registrerte Polen en lekkasje i oljerørledningen Druzjba, som frakter olje fra Russland til Europa. Oljeprisen gjorde et umiddelbart byks etter at nyheten ble kjent.

DRUZJBA: Rørledningen med russisk olje går til mange europeiske land, her fra et raffineri utenfor Budapest i Ungarn. Foto: Bela Szandelszky / AP / NTB
DRUZJBA: Rørledningen med russisk olje går til mange europeiske land, her fra et raffineri utenfor Budapest i Ungarn. Foto: Bela Szandelszky / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Polen har registrert en lekkasje fra oljerørledningen Druzjba, opplyser den polske rørledningsoperatøren Pern.

Lekkasjen ble oppdaget tirsdag kveld, og årsaken er foreløpig ukjent, opplyser Pern ifølge nyhetsbyrået Reuters onsdag morgen.

Den skal ha blitt oppdaget i en del av røret som ligger rundt 70 kilometer fra byen Plock i det sentrale Polen.

Ingen holdepunkter for sabotasje

Da nyheten ble kjent, førte det til et umiddelbart byks i oljeprisen, til nesten 95 dollar fatet. Oljetradere er på alerten og ser etter tegn til potensiell sabotasje, skriver Bloomberg.

Hendelsen øker bekymringen i Europa, som står i en energikrise, skriver Reuters. Nylig ble det oppdaget lekkasjer i Nord Stream 1 og 2, rørledningene som frakter russisk gass gjennom Østersjøen til Europa. Flere har slått fast at dette skyldtes sabotasje.

Mateusz Berger, den øverste tjenestemannen med ansvaret for energi-infrastruktur i Polen, sier det ikke er noen grunn til å tro at Druzjba-lekkasjen ble forårsaket av sabotasje.

- Her kan vi snakke om skader forårsaket av en ulykke, sier Berger.

Den andre linjen i rørledningen og andre deler av Perns infrastruktur fungerer som normalt, opplyser operatøren.

Minst 400 kubikkmeter

En talsmann for brannvesenet opplyser at en «kjemisk og økologisk redningsgruppe er sendt til stedet».

- Det vi hovedsakelig skal gjøre, er å pumpe ut væsken og lokalisere lekkasjen og stanse den, sier Karol Kierzkowski, en talsperson for brannvesenet, til TVP Info, ifølge Reuters.

- Når trykket avtar, vil lekkasjen stoppe og tillate oss å nå lekkasjen.

Minst 400 kubikkmeter olje har så langt lekket ut av oljerøret, ifølge Kierzkowski, som sier det er for tidlig å fastslå årsaken til skaden.

Verdens lengste

Druzjba betyr vennskap på russisk, og flere østeuropeiske land får russisk olje fra rørledningen.

Druzjba-systemet er rundt 5500 kilometer langt, og er verdens lengste rørledningsnettverk. Den transporterer råolje direkte til raffinerier i Øst- og Sentral-Europa, ifølge IEA.

Blant annet Tyskland, Polen, Belarus, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia og Østerrike.

Druzhba-rørledningen splitter seg i to deler, og den største, nordlige delen går til Polen og Tyskland. Denne delen har pumpet rundt 2 millioner tonn, eller 490 000 fat per dag, de siste månedene.

Den sørlige delen forsyner Slovakia, Ungarn og Tsjekkia. Denne delen har pumpet rundt 1 million tonn i måneden, eller 245 000 fat per dag.

Det russiske oljerørselskapet Transneft bekrefter å ha fått beskjed fra Pern om lekkasjen, men sier de ikke er blitt informert om hvor lang tid det vil ta å reparere skaden. De fortsetter å pumpe olje til Polen, heter det i en uttalelse gitt til Interfax.

Den tsjekkiske oljerørledningsoperatøren MERO har ikke oppdaget noen endring i råoljestrømmene gjennom Druzjba-rørledningen til Tsjekkia onsdag, sier en talskvinne ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer