Lekkasje: Store skattekutt til pendlerne

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum lover store skattekutt til pendlerne i den nye regjeringens statsbudsjett.
- En enorm endring, sier Vedum.

ENORMT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det økte pendlerfradraget vil hjelpe de som reiser langt til jobb «enormt». Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet
ENORMT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det økte pendlerfradraget vil hjelpe de som reiser langt til jobb «enormt». Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi gjør en kraftfull forbedring i pendlerfradraget.

Det slår finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast. Han sitter over en kaffekopp på Norges travleste togstasjon for å gi Dagbladet innblikk i en av de største satsingen på den nye Ap/Sp-regjeringens første statsbudsjett.

Vedum har brukt mye av valgkampen på å snakke om folk i distriktene, og ikke minst dem som reiser langt til jobb. Gjennom flere år har pendlerne vært en sak som ligger hjertet hans nært.

- Erna Solberg har strammet veldig, veldig kraftig inn på pendlerfradrag, så ønsker vi å gjøre det motsatte, og vi ønsker å gjøre det for alle pendlere, uansett hvor du bor.

Pendlermilliard

- Det gjelder veldig mange arbeidsfolk. Det er en kostnad for folk å pendle - det er slitsomt. Det er en kostnad for familien at man er mye borte. Også er det bra for økonomien at noen er villige til å reise langt på jobb. Det skaper fleksibilitet i arbeidsmarkedet også, forklarer Vedum.

I Sp/Ap-regjeringens justerte statsbudsjett har han tryllet fram 500 ekstra millioner til å styrke pendlerordningen. Solberg-regjeringen hadde allerede foreslått økte fradrag for pendlerne i budsjettet de la fram like før de måtte gå av. Totalt styrkes nå ordningen med 800 millioner kroner sammenlignet med slik det er i dag. Vedum beskriver det som en «pendlermilliard».

- Det er en pendlermilliard da. Det kan du si. Det er jo det blir, slår Vedum fast.

Før Erna Solberg forlot regjeringskontorene la de fram et budsjettforslag der de kuttet egenandelen til 14 000 kroner. Men det gjaldt bare for de som bor i de 300 minst sentrale kommunene i landet.

Vedum velger nå å la dette gjelde for hele landet.

- De største pendlerstedene var ikke regnet med!, utbryter Vedum med sitt velkjente engasjement.

MILLIARDGLISET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan presentere en av sine store saker fra det justerte statsbudsjettet til Dagbladet. Det skjedde over en kopp kaffe på Oslo S. Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet.
MILLIARDGLISET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan presentere en av sine store saker fra det justerte statsbudsjettet til Dagbladet. Det skjedde over en kopp kaffe på Oslo S. Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet. Vis mer

- Her er det jo hundretusenvis av arbeidstakere som kommer til å få det. Det er en enormt mye større ordning. For nå vi alle de som bor i Oslo, Stavanger, Trondheim eller Eidsvoll, Hamar, Tønsberg, Bø, Stange, vanlige norske arbeidstakere få mer i pendlerfradrag.

Han mener dessuten at Solbergs pendlerfrieri, som kom altså kom i siste sekund, var lite overbevisende.

- Var det en finte fra Solberg?

- Ja, det var det sikkert. Før det hadde de strammet inn hele tida. Men vi har jo kritisert det i alle runder.

Vedum beskriver skattelettelsen for pendlere som en hovedsatsing for Senterpartiet og regjeringen.

- Det opplegget vi legger fram nå er bedre enn det vi har lagt fram i våre alternative budsjetter. For jeg er så opptatt av det med pendling, å legge til rette for det.

Tusenvis til pendlere

Endringen i pendlerfradraget vil bety tusenvis av kroner for de som pendler langt til jobb.

Eksempler fra Finansdepartementet viser hvordan Vedums millioner slår ut:

  • Hamar - Oslo: 21 107 kr mer i fradrag
  • Fredrikstad - Oslo: 13 129 kr mer i fradrag
  • Bryne - Stavanger: 9529 kr mer i fradrag
  • Stjørdal - Trondheim: 11 301 kr mer i fradrag

I tillegg til å kutte bunnbeløpet for alle pendlere, korter regjeringen ned minsteavstanden du må reise til jobb for å få fradrag. Det betyr at skattebetalere i typiske pendlersteder som Asker, Lommedalen, Lillestrøm eller Oppegård, nå vil kunne trekke reisen fra på skatten hvis de jobber i Oslo.

Vedum og regjeringen øker også selve satsen i pendlerfradraget, slik at man nå kan trekke fra 1,65 kroner per kilometer man reiser til jobb.

- Det blir en enorm endring for folk. Og nå gjelder det for alle uansett, sier en lysende Vedum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer