Lekkasjene fra statsbudsjettet

Klokka 10 legger regjeringen fram sitt forslag til neste års statsbudsjett. Dette vet vi så langt.

STATSBUDSJETT: Solberg-regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett for 2022 klokka 10. Den nye regjeringen kan justere forslaget fram til desember. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STATSBUDSJETT: Solberg-regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett for 2022 klokka 10. Den nye regjeringen kan justere forslaget fram til desember. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag klokka 10 legger Solberg-regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2022.

Forslaget vil trolig justeres av den nye regjeringen, som har fram til 10. november på å legge fram sin tilleggsproposisjon til Stortinget. Deretter må Støre-regjeringen komme til en enighet med SV, som har gitt uttrykk for at det kan bli tøffe forhandlinger - de ønsker nemlig gjennomslag for det de ikke fikk under sonderingene.

Den avtroppende regjeringen har lekket flere punkter fra deres siste budsjettforslag. Dette vet vi:

Bistandsbudsjettet økes

Bistandsbudsjettet økes med 3,8 milliarder kroner - fra 38,1 til 41,9 milliarder. Det bekrefter utviklingsminister Dag Inge Ulstein overfor Vårt Land.

Det tilsvarer omtrent en økning på 10 prosent fra forrige statsbudsjett, og vil sørge for at regjeringen når målet om at bistand skal utgjøre 1 prosent av antatt bruttonasjonalinntekt.

En femtedel av potten - altså 8,2 milliarder kroner - skal angivelig gå til klimatiltak.

- Orkaner og sykloner raserer hus og infrastruktur, tørke truer livsgrunnlaget og flom rammer millioner av mennesker hvert år. Derfor er det så viktig at en større del av pengene går til klimatilpassing, sier Ulstein til avisa.

Det vil også settes av to milliarder til et klimafond som skal støtte omlegging til fornybar energi i utviklingsland. I tillegg får Klimainnvesteringsfondet Nysnø 900 millioner kroner - 200 millioner kroner mer enn i fjor.

Milliardløft for barn og unge

Statsbudsjettet for 2022 inneholder et milliardløft for barn og unge.

Regjeringen ønsker å innvilge 400 millioner til fritidskortordningen og foreslår en skattelette på 1,5 milliarder kroner for unge i jobber med lav og middels inntekt. Samtidig satses det knallhardt på utdanning: budsjettet innebærer nemlig et forslag om å bruke 403 millioner for å sikre at unge fullfører videregående skole, 104,2 millioner på ekstra timer i naturfag og 20,5 millioner kroner på lærerspesialister.

I tillegg foreslås det å innvilge 40 millioner kroner til et nytt distriktsprogram for kompetanseutvikling og en søknadsbasert ordning for studiesentre og liknende, samt en startbevilgning på 110 millioner kroner til Blått bygg ved Nord universitet og 10 millioner kroner i brukerutstyr.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er også varslet et jobbskattefradrag for unge mellom 17 og 29 år. Formålet med dette fradraget er å få flere unge i jobb.

- Fradraget gir 5170 kroner lavere skatt dersom du får utnyttet fradraget fullt ut, slik fradraget var utformet i høringsnotatet fra i sommer. Forslaget møtte en del motbør i høringen, så det spørs om det overlever høsten, sa forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Din Side mandag.

Statsbudsjettforslaget innebærer også fem millioner kroner til etablering av barnehus for samiske barn.

Helse og omsorg

Det er også satt av en stor sum til helse- og omsorg.

Statsbudsjettet foreslår 200 millioner kroner til psykisk helse, 100 millioner kroner til å følge opp deler av rusreformen og 50 millioner ekstra i investeringstilskudd til trygghetsboliger for eldre i distriktskommuner.

Regjeringen ønsker også å støtte kommuner med næringsliv som fortsatt sliter på grunn av coronapandemien med 330 millioner.

Skatter og avgifter

CO₂-avgiften økes i budsjettforslaget, men for å kompensere for økt drivstoffpris økes reisefradraget for de som bor i de 300 minst sentrale kommunene i landet. Det vil si fradraget du kan få for reise mellom bosted og jobb dersom avstanden er mer enn 67 kilometer tur-retur.

Momsfritaket for elbiler videreføres og elavgiften reduseres med 1,5 øre. Det tilsvarer et kutt på ni prosent.

Skatt på opsjoner utsettes til aksjene selges. De skattes da som kapitalskatt, ikke som lønnsskatt, som er dagens ordning. Opsjonsskatteordningen utvides også til å gjelde selskaper med opptil 50 ansatte, 80 millioner i omsetning, og 10 år gamle selskaper.

Mister statsstøtten

I slutten av september avslørte Solberg-regjeringen at de vil kutte statsstøtten til omstridte og islamkritiske Human Rights Service (HRS). Stiftelsen ble etablert i 2001, og har i en årrekke mottatt støtte. I 2020 var støtten på 1,8 millioner kroner.

Samtidig vil regjeringen heve inntektsgrensa for fri rettshjelp med 10 prosent.

- Grensen for å få fri rettshjelp har vært så lav at det i praksis ikke har vært mulig for særlig mange å benytte ordningen. Dette lovet vi å gjøre noe med, og nå gjør vi det, sier justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Christian Frølich, i ei pressemelding.

De borgerlige foreslår også å innvilge fire millioner kroner til å styrke arbeidet mot rasisme.

Annen støtte

Regjeringen foreslår å innvilge 100 millioner kroner til ny E16 mellom Arna og Voss, én milliard til arbeidet med Ringeriksbanen, 200 millioner til bygging av en ny flyplass i Bodø og 451 millioner på Garnisonen i Porsanger.

Det settes også av 15,3 millioner til pukkellaks-feller i Finnmark og 162 millioner til et skreimuseum i Lofoten.

Bostøtteordningen styrkes med 70 millioner kroner. Dette skal brukes til å senke egenandelen for husstander med flere enn én person. I tillegg får husbanken en milliard kroner som er ment å brukes til boliglån i distriktene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer