Strøm:

Lekkede dokumenter: Her er kriseløsningen

Lekkede dokumenter avslører EUs kriseløsning på kontinentets strømpriskrise. - Begynnelsen på en ganske radikal omlegging, sier Paal Frisvold til Dagbladet. Venstre ber Støre-regjeringen få opp farta.

EUROPEISKE STRØMKABLER: Kriseløsningen til EU er lekket, og omtales som begynnelsen på et radikalt skifte i energipolitikken. Foto: EnergyBACKGRID UK / NTB
EUROPEISKE STRØMKABLER: Kriseløsningen til EU er lekket, og omtales som begynnelsen på et radikalt skifte i energipolitikken. Foto: EnergyBACKGRID UK / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har fått tilgang på lekkede dokumenter fra EU-kommisjonen.

Dokumentene avdekker skissen til EUs kriseløsning på strømkrisa kontinentet opplever.

Det framkommer av dokumentene at EU nå legger opp til en liknende løsning som Norge: Makspris på strøm og en videre utbetaling til strømkundene via medlemslandene.

Løsningen som skisseres er tredelt:

  • Et krav om strømsparing hos EU-landene.
  • Makspris på kraftproduksjon som har lavere produksjonskostnader enn gass. I praksis vil dette trolig bety at energiprodusenter må betale mellomlegget mellom maksprisen EU setter og markedsprisen i direkte avgift til EU-landene.
  • Denne avgiften skal så betales tilbake til forbrukerne, både private og bedrifter, som strømstøtte.

- Radikal omlegging

I praksis gir de lekkede EU-dokumentene en skisse til en gigantisk omfordeling av midler i EU-regionen. Norge er underlagt EUs energipolitikk, til stor frustrasjon for enkelte partier på Stortinget. Hvordan EUs løsning vil slå ut for Norge, er foreløpig uklart.

- Dette er begynnelsen på noe som kan være en ganske radikal omlegging av strømmarkedet i EU, sier Paal Frisvold til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer