Strøm:

Lekkede dokumenter: Her er kriseløsningen

Lekkede dokumenter avslører EUs kriseløsning på kontinentets strømpriskrise. - Begynnelsen på en ganske radikal omlegging, sier Paal Frisvold til Dagbladet. Venstre ber Støre-regjeringen få opp farta.

EUROPEISKE STRØMKABLER: Kriseløsningen til EU er lekket, og omtales som begynnelsen på et radikalt skifte i energipolitikken. Foto: EnergyBACKGRID UK / NTB
EUROPEISKE STRØMKABLER: Kriseløsningen til EU er lekket, og omtales som begynnelsen på et radikalt skifte i energipolitikken. Foto: EnergyBACKGRID UK / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har fått tilgang på lekkede dokumenter fra EU-kommisjonen.

Dokumentene avdekker skissen til EUs kriseløsning på strømkrisa kontinentet opplever.

Det framkommer av dokumentene at EU nå legger opp til en liknende løsning som Norge: Makspris på strøm og en videre utbetaling til strømkundene via medlemslandene.

Løsningen som skisseres er tredelt:

  • Et krav om strømsparing hos EU-landene.
  • Makspris på kraftproduksjon som har lavere produksjonskostnader enn gass. I praksis vil dette trolig bety at energiprodusenter må betale mellomlegget mellom maksprisen EU setter og markedsprisen i direkte avgift til EU-landene.
  • Denne avgiften skal så betales tilbake til forbrukerne, både private og bedrifter, som strømstøtte.

- Radikal omlegging

I praksis gir de lekkede EU-dokumentene en skisse til en gigantisk omfordeling av midler i EU-regionen. Norge er underlagt EUs energipolitikk, til stor frustrasjon for enkelte partier på Stortinget. Hvordan EUs løsning vil slå ut for Norge, er foreløpig uklart.

- Dette er begynnelsen på noe som kan være en ganske radikal omlegging av strømmarkedet i EU, sier Paal Frisvold til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.