Strøm:

Lekkede dokumenter: Her er kriseløsningen

Lekkede dokumenter avslører EUs kriseløsning på kontinentets strømpriskrise. - Begynnelsen på en ganske radikal omlegging, sier Paal Frisvold til Dagbladet. Venstre ber Støre-regjeringen få opp farta.

EUROPEISKE STRØMKABLER: Kriseløsningen til EU er lekket, og omtales som begynnelsen på et radikalt skifte i energipolitikken. Foto: EnergyBACKGRID UK / NTB
EUROPEISKE STRØMKABLER: Kriseløsningen til EU er lekket, og omtales som begynnelsen på et radikalt skifte i energipolitikken. Foto: EnergyBACKGRID UK / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har fått tilgang på lekkede dokumenter fra EU-kommisjonen.

Dokumentene avdekker skissen til EUs kriseløsning på strømkrisa kontinentet opplever.

Det framkommer av dokumentene at EU nå legger opp til en liknende løsning som Norge: Makspris på strøm og en videre utbetaling til strømkundene via medlemslandene.

Løsningen som skisseres er tredelt:

  • Et krav om strømsparing hos EU-landene.
  • Makspris på kraftproduksjon som har lavere produksjonskostnader enn gass. I praksis vil dette trolig bety at energiprodusenter må betale mellomlegget mellom maksprisen EU setter og markedsprisen i direkte avgift til EU-landene.
  • Denne avgiften skal så betales tilbake til forbrukerne, både private og bedrifter, som strømstøtte.

- Radikal omlegging

I praksis gir de lekkede EU-dokumentene en skisse til en gigantisk omfordeling av midler i EU-regionen. Norge er underlagt EUs energipolitikk, til stor frustrasjon for enkelte partier på Stortinget. Hvordan EUs løsning vil slå ut for Norge, er foreløpig uklart.

- Dette er begynnelsen på noe som kan være en ganske radikal omlegging av strømmarkedet i EU, sier Paal Frisvold til Dagbladet.

LEKKET: Dette avsnittet viser hovedtrekkene EU jobber for.
LEKKET: Dette avsnittet viser hovedtrekkene EU jobber for. Vis mer

Venter flere tiltak

Frisvold er EU-rådgiver for SINTEF.

- Selv om det er flere alternativer på bordet er det tydelig at Kommisjonen åpner for å sette pristak, men samtidig kanalisere inntekter til enøktiltak som kommer husholdningene til gode og føre til reduserte strømregninger. Utfordringen blir å få dette innført på europeisk nivå. I lys av hvor handlekraftig EU var under pandemien kan vi vente flere uortodokse tiltak, fortsetter Frisvold.

- Få opp farta

Venstres Ola Elvestuen roser tiltakene EU nå kommer med.

- Disse dokumentene viser at EU forsøker å finne en løsning i retning den vi har i Norge, der forbrukere får en form for strømstøtte for å dekke de ekstraordinært høye strømkostnadene, sier han.

- Støre-regjeringen gjør imidlertid ingenting, selv om vi både har penger og virkemidler gjennom blant annet Enova. Nå må de få opp farta og gi Enova i oppdrag å støtte ENØK-tiltak i stort monn. Samtidig må de se på andre strømsparingstiltak som å be offentlige institusjoner, bedrifter og andre om å redusere energiforbruket sitt, sier Elvestuen videre.

Når Stortinget samles til strømmøte seinere denne måneden, vil SV utfordre regjeringen på å erstatte strømselskapene med et statlig selskap rettet mot husholdninger og næringsliv.

I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge var det en snittpris for strøm på 4,34 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 5,83 kroner.

RADIKALT: Ekspert Paal Frisvold mener de lekkede EU-dokumentene kan være begynnelsen på en radikal omlegging.

RADIKALT: Ekspert Paal Frisvold mener de lekkede EU-dokumentene kan være begynnelsen på en radikal omlegging.


Vis mer

Prisfall denne uka

Strømprisen i Europa påvirkes i stor grad av kostnaden ved å produsere elektrisitet i gasskraftverk. De siste dagene har gassprisen falt kraftig, fra 320 euro per megawattime til 250 euro per megawattime, påpekte Marius Holm Rennesund i konsulentselskapet Thema over NTB tidligere denne uka.

- Dette er et kraftig fall som gir gasskraftprodusentene lavere kostnader. Dette gir igjen lavere kraftpriser i Europa, noe som smitter over til Sør-Norge, sier Rennesund.

Det plutselige strømprisfallet i Sør-Norge tidligere denne uka skyldes i stor grad EU-kommisjonens varslede energikrise-reform, tror sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer