Avslører Wizz Air

Lekket opptak: - Råtne epler, ut!

I det som framstår som et hemmelig møte, beordres utrensking av brysomme piloter. Sykefravær ble trukket fram som en god oppsigelsesgrunn da coronapandemien rammet luftarten.

RYDDESJAU: Da coronapandemien traff flybransjen for et år siden, la Wizz Air en plan om å luke ut råtne epler blant pilotene, ifølge et lydopptak som er lekket fra det som skal være et internt digitalt møte. Foto: Nik Oiko/SOPA Images/Shutterstock
RYDDESJAU: Da coronapandemien traff flybransjen for et år siden, la Wizz Air en plan om å luke ut råtne epler blant pilotene, ifølge et lydopptak som er lekket fra det som skal være et internt digitalt møte. Foto: Nik Oiko/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert

Børsen har fått tilgang til et lydopptak fra det som skal være et nettmøte der basesjefer i Wizz Air pålegges å finne råtne epler («bad apples») blant pilotene.

Få dager inn i coronapandemien besluttet det ungarske selskapet å kutte antall piloter kraftig. Ifølge lydopptaket ble sykefravær og manglende vilje til å jobbe på fridager trukket fram som gode grunner til å sette de såkalte råtne eplene på kuttlista.

«Vi kjenner alle til de typene som alltid er syke. Julaften syk. Nyttårsaften syk. Når du spør om de kan jobbe på en fridag - NEI. (...) Beskjeden jeg har fått er å rydde opp. (...) Råtne epler, ut!» - er noe av det som formidles i det sju minutter lange lydklippet.

Lovte enklere liv

Alt i alt skulle 250 piloter av totalt 1400 ut av selskapet, sies det videre.

Ifølge en skriftlig gjengivelse som er delt på et lukket nettforum for europeiske piloter, skal det oppsiktsvekkende møtet ha funnet sted i begynnelsen av april i fjor.

150 nyansatte piloter, som ennå ikke hadde rukket å komme seg inn i fast tjeneste, var allerede på kuttlista. Resten - 100 piloter - skulle håndplukkes blant dem som baselederne opplevde som trøblete eller vanskelige å hanskes med. Flere ganger i opptaket omtales disse som «bad apples».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer