Frihavn for oligarker

- Lever litt farlig

Strømmen av oligarkyachter til Tyrkia øker spenningen. - Jeg tror USA er langt mer bekymret for potensialet som ligger i Tyrkias forhold til Russland, sier ekspert.

TYRKIA: Landet har motsatt seg å sanksjonere Russland etter invasjonen, og fungerer dermed som en magnet for oligarkyachter. Foto: Onur Dogman / Shutterstock editorial / NTB
TYRKIA: Landet har motsatt seg å sanksjonere Russland etter invasjonen, og fungerer dermed som en magnet for oligarkyachter. Foto: Onur Dogman / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert

Vestens sanksjonspisk har siden invasjonen kjeppjagd oligarkyachter ut av vestlige farvann på jakt etter frihavner.

Tyrkia har motsatt seg å sanksjonere Russland etter invasjonen, og fungerer dermed som en magnet for de russiskeide fartøyene.

Spenningen øker

Minst 32 yachter knyttet til oligarker eller sanksjonerte selskap har lagt til i Tyrkia de siste månedene, skriver The New York Times (NYT).

Det øker spenningen mellom Tyrkia og USA. Sistnevnte er bekymret over utviklingen, ifølge avisa.

USA ser på Tyrkias holdning til yachtene som et symptom på et mye større problem: Russlands tilgang på Tyrkias finanssystem - noe som potensielt undergraver vestlige sanksjoner.

- Lever litt farlig

Førsteamanuensis i Tyrkia-studier ved UiO, Einar Wigen, tror USA er langt mer bekymret for potensialet som ligger i Tyrkias forhold til Russland, snarere enn formuer og yachter.

- I forbindelse med invasjonen av Ukraina jobber USA veldig hardt for å holde alliansen sammen, og skape en felles front mot Russland. Idet noen begynner å tjene penger på å bryte ut av denne felles fronten, står den i fare for å rakne, fordi andre, for eksempel Ungarn, kan tenkes å ville gjøre det samme, sier Wigen til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.