Treningssentrene rammes av økte strømpriser

- Lever på lånt tid

Mannen bak treningssenterkjeden «Sparta» reagerer kraftig på ordet «strømstøtte». - Jeg hater det ordet.

BEKYMRET: Sparta-eier Roddy McLeod frykter for framtida for treningskjeden Sparta. Her utenfor senteret i Ski. Foto: Privat
BEKYMRET: Sparta-eier Roddy McLeod frykter for framtida for treningskjeden Sparta. Her utenfor senteret i Ski. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det går mot mørkere tider og strømprisene bare stiger og stiger. Mørke skyer truer over flere bedrifter som nå sliter med å betale de stadig høyere prisene for å holde hjulene i gang.

For Roddy McLeod er situasjonen bekmørk. Mannen bak treningskjeden Sparta, med rundt 5000 medlemmer, eier fem treningssentre i Ski, Ås, Askim og Spydeberg. Aldri før har han sovet så dårlig om natta som det han gjør nå, forteller han.

Snart kan det også være bekmørkt inne på treningssentrene hans. Mer om det seinere.

- Det er ekstremt krevende. Vi har fortsatt en bra medlemsmasse, men vi går en ukjent framtid i møte. Vi føler vi lever på lånt tid, forteller han til Børsen.

Østlandets Blad omtalte saken først

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Frykter for framtida

McLeod er halvt skotsk, halv italiensk og oppvokst opp i Israel. Men kjærligheten brakte ham til Norge. Kjærligheten for trening har han også alltid hatt, men nå innrømmer han at det tærer på kreftene.

Strømregninga er ikke hva den en gang var.

- Vi har vært heldige som har hatt fastpris på strøm, men fra 1. oktober er det slutt. Vi regner med at regningen blir mellom 10 og 20 ganger så dyr som tidligere. Pulsen stiger når mailen fra strømselskapet tikker inn i innboksen, sier han.

Han anslår at strømregninga kan komme opp i rundt to millioner kroner for alle fem sentrene, hvorav 500 000 av disse er moms. På en normal måned har kostnaden vært på 200 000 kroner på alle sentrene totalt.

- Det kommer strømregninger som er høyere enn omsetning. Det er klart det er problematisk.

I starten av august kunne Dagbladet bekrefte at bedrifter ville få krisestøtte.

- Det blir strømstøtte til utsatte bedrifter, bekreftet olje- og energiminister Terje Aasland overfor Dagbladet.

Mcleod har et anstrengt forhold til ordet «strømstøtte».

- Bedrifter trenger ikke støtte. Mennesker trenger ikke støtte. Det vi trenger er forutsigbarhet. Vi trenger å vite hva som kommer til å skje. Jeg hater ordet «støtte». Det indikerer at jeg ikke er i stand til å klare meg selv.

På spørsmål om hvordan han håper framtida blir, er han krystallklar:

- Tidlig i militæret lærte jeg: Når du lager en strategisk plan, så er ikke håp en strategi.

- Regjeringen må forstå at de må gi oss forutsigbarhet. Hva skjer i januar? Får jeg en regning på flere millioner kroner? Det er galskap, mener McLeod.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Lanserer oppsiktsvekkende forslag

For å spare på både kostnader og strøm tar McLeod nå grep. Badstuene er skrudd av og temperaturen inne på sentrene blir nå skrudd ned til 16 grader. Også varmen i dusjen vil bli redusert. McLeod har også montert opp varmepumper og vil også vurdere å anskaffe solcellepanel.

- Hvor lenge er dette holdbart?

Alt avhenger av prisene. Det er umulig å svare på når man ikke vet hvordan utviklingen vil være.

McLeod lanserer også et oppsiktsvekkende forslag som kan bli realitet.

- Folk kan bli nødt til å trene med lommelykt. Kanskje vi skal tenne stearinlys? Å skru av lysene er seriøst noe vi vurderer, sier han.

- Kan det bli aktuelt å skru opp prisene på abonnement?

- Nei, det er helt uaktuelt. Da vil alle forsvinne, men det skjer ikke. Sånn behandler jeg ikke kundene mine, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer