Liberalistene får stor pengegave fra Bahamas

En privat giver på Bahamas gir Per Sandbergs nye parti en pengegave på over en halv million kroner.

MOTTAR PENGEGAVE: Liberalistene, Per Sandbergs nye parti, mottar en pengegave på over en halv million fra en privat giver på Bahamas.oto: Heiko Junge / NTB
MOTTAR PENGEGAVE: Liberalistene, Per Sandbergs nye parti, mottar en pengegave på over en halv million fra en privat giver på Bahamas.oto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp-veteran Per Sandberg og hans nye parti Liberalistene mottar en pengegave på til sammen 560 000 kroner fra en privat giver på Bahamas.

Investor og tidligere mekler John Eystein Willoch gir valgkampens sjuende største pengebidrag fra en privatperson til et parti, skriver Nationen.

– Hvis det betyr noe for noen, så flyttet jeg ut av Norge i 2006. For 15 år siden. Jeg kommer tilbake når været blir bedre og Liberalistene sitter i regjering, skriver John Eystein Willoch i en kommentar til Nationen på e-post via Liberalistenes ledelse.

Opptatt av skattesystemet

Per Sandberg var nestleder i Frp 2006 til 2018. I september 2020 bekreftet han overfor Dagbladet at han hadde meldt seg ut av Frp og inn i Liberalistene - et parti som går inn for en sterk reduksjon av skatter, avgifter og offentlig sektor.

- Liberalistene er i dag det eneste partiet som ivaretar de liberale verdiene. Dette ligner på Frp i sin tid og veldig radikalt på enkelte områder. Disse stemmene trengs mer enn noen gang i norsk politikk, sa han til Dagbladet den gang.

I mars ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

500 000 av pengegaven fra Bahamas går til Liberalistene i Oslo, mens 60 000 går til partiet sentralt. Bidraget går inn i valgkampen til partiets stortingskandidater.

– Willoch har tro på oss. Han har noen betraktninger om skatte- og avgiftssystemet som han er veldig opptatt av, som Liberalistene står alene om, sier Sandberg til Nationen.

Hagen gir mest

Milliardær og finanstopp Stein Erik Hagen er den som så langt har gitt mest, ifølge partifinansiering.no. Gjennom selskapet Canica AS har han bidratt med til sammen 7,5 millioner kroner til de fire borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF. Deretter følger Christen Sveaas som har gitt til sammen 5 millioner kroner til Høyre, Frp og KrF.

De fleste av dem som gir mest, gir til de borgerlige partiene. Trond Mohn har den største enkeltgaven fra en privatperson til et parti på venstresiden. Han gir 700.000 kroner til Arbeiderpartiet.

Flere rikinger har også bidratt til Oslo Sps valgkampkasse. Fredag ble det klart at en av Norges rikeste, Jan Bøhlers fetter Erik Bøhler, gir Oslo Senterparti 200.000 kroner i bidrag for å gjøre Oslo til en tryggere by. Milliardær og investor Christian Ringnes har bidratt med 200.000, og investor Jan Petter Sissener gir 100.000 kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer