- Like dødelig som viruset

En ny rapport viser at corona-krisa rammer skjevt. Én gruppe må betale en urovekkende høy pris i lang tid framover.

UROVEKKENDE UTVIKLING: Bildet viser mørke vinduer i et boligområde i Shanghai i oktober. Millioner av mennesker over hele verden har mistet sitt levebrød som følge av coronakrisa. Foto: Aly Song / Reuters / NTB
UROVEKKENDE UTVIKLING: Bildet viser mørke vinduer i et boligområde i Shanghai i oktober. Millioner av mennesker over hele verden har mistet sitt levebrød som følge av coronakrisa. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som følge av coronapandemien er verdensøkonomien i bratt utforbakke, og corona-tiltakene har ført til det sterkeste tilbakeslaget siden 1945.

En ny rapport viser imidlertid at én gruppe rammes spesielt hardt.

Dypt skille

Imens de ti rikeste i verden har sett sin samlede formue øke med en halv billion dollar siden pandemiens start, ventes det at det vil ta mer enn et tiår før verdens fattigste vil kunne gjenoppbygge det de mistet.

Det kommer fram i en ny rapport fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam. Den årlige rapporten blir lagt fram under Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits.

- Vi er vitne til den største økningen i ulikhet siden beregningene startet. Den dype skillet mellom rike og fattige viser seg å være like dødelig som viruset, sier Gabriela Bucher, daglig leder i Oxfam International.

FOR Å LYKKES: Sjef i Oljefondet, Nicolai Tangen, forklarer hva han har lært av 2020 og hva som skal til for å kunne jobbe i Oljefondet. Reporter: Matias Grinde. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Frontlinja sliter

En global undersøkelse blant 295 økonomer fra 79 land, bestilt av Oxfam, viser at 87 prosent av respondentene forventer en «økning» eller en «stor økning» i inntektsulikhet i sitt land som følge av pandemien.

Rapporten hevder at corona-krisa kan bidra til å øke økonomisk ulikhet i nesten alle land samtidig - for første gang på over hundre år.

Europas 305 milliardærer har sett formuen øke med over 500 milliarder euro siden mars - nok til å skrive en sjekk på over 11 092 euro til ti prosent av Europas fattigste.

- Riggede markeder fører velstand til en rik elite som kjører ut pandemien i luksus, mens de i frontlinja i pandemien - butikkassistenter, helsearbeidere og markedsselgere - sliter med å betale regningene og få mat på bordet, sier Bucher.

- Bærer tyngden

Rapporten hevder også at kvinner er overrepresentert i de lavtlønnede og usikre yrkene som er spesielt utsatt under pandemien. Blant annet utgjør de 70 prosent av arbeidstakerne i helsesektoren.

- Kvinner og marginaliserte etniske grupper bærer tyngden av denne krisa. Det er mer sannsynlig at de blir presset inn i fattigdom, mer sannsynlig at det blir sultne, og mer sannsynlig at de blir ekskludert fra helsetjenester, sier Bucher.

Englands fattigste regioner preges også av dobbelt så høye dødelighetsstall som landets rike regioner. For mens 74 prosent av de høyest betalte arbeidstakerne i EU kan jobbe hjemmefra - kan bare tre prosent av de lavtlønnede gjøre det samme.

Verdensøkonomien falt med 4,3 prosent i 2020, som er det største fallet siden etter andre verdenskrig i 1945 - da verdensøkonomien falt med 9,8 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer