Tyrkia:

Liraen fortsetter stupet: Nytt bunnpunkt

Presidentvalget fortsetter å sende den tyrkiske valutaen til bunns.

SENDER LIRAEN NED: President Tayyip Erdogan ligger an til en tredje presidentperiode. Det svekker landets valuta. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB
SENDER LIRAEN NED: President Tayyip Erdogan ligger an til en tredje presidentperiode. Det svekker landets valuta. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tyrkiske liraen har falt brutalt den siste tida, etter at det ble erklært ny runde i presidentvalget. Fredag stupte valutaen i verdi, og var over 20 lira per dollar - et rekordlavt nivå, skriver Reuters.

Det er altså denne helga som vil avgjøre om president Tayyip Erdogan vil fortsette inn i sin tredje periode som landets overhode.

- Den tyrkiske liraen har blitt betydelig svekket hver dag i påvente av Ergoans valgseier, sier analytiker ved Commerzbank FX, Tatha Ghose, til nyhetsbyrået.

Den tyrkiske liraen har også svekket seg mot den norske krona. Én lira koster nå i overkant av 0,55 kroner. Det er en økning på 1,45 prosent den siste måneden.

I den første runden av presidentvalget fikk Erdogan flest stemmer, som tilsvarte 49,4 prosent. Seieren er imidlertid kun et faktum kandidaten får minst 50 prosent av stemmene.

Dermed blir det nytt valg 28. mai - på søndag. Det står mellom Erdogan og opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu fra Det republikanske folkeparti. Sistnevnte fikk 44,96 prosent av stemmene i forrige runde.

Erdogan har sittet ved makten for AKP siden 2014, og har styrt Tyrkia med jernhånd. Kilicdaroglu har lovet en demokratisering av landet dersom han blir president.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer