Frp-uroen

Listhaug i NHO-konflikt

Etter kritikk fra tidligere Frp-statsråd og fra sine egne forklarer nå Sylvi Listhaug hvorfor Frp plutselig snudde i Acer-saken. Og hun gir NHO en nesestyver.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet fortalte torsdag om sterke reaksjoner på at Frp snur i Acer-saken.

Frp er blant partiene som stemte for å melde Norge inn i Acer for bare tre år siden. Men denne uka har de ombestemt seg: Frp er nå imot en tilknytning til EUs energibyrå.

Uroen i Frp er også økende. Tidligere i dag meldte hele partiets gruppe i Halden seg ut av partiet i protest. Timingen er ikke god for Sylvi Listhaug, som velges til ny partileder under Frp-landsmøtet i helga.

Nesestyver til NHO

Tidligere olje- og energiminister for partiet, Tord Lien, (Frp) ristet på hodet, mens FpU omtalte moderpartiets revers som «reinspikka populisme».

Sylvi Listhaug forklarer nå for første gang hvorfor Frp har snudd i spørsmålet om Acer. Det handler om å beskytte industrien, sier hun.

- Jeg savner et NHO som er mer opptatt av å gi skikkelige rammevilkår til industrien vår, i stedet for et NHO som jeg i økende grad opplever at jatter med LO, Ap og Høyre i industri- og klimaspørsmål, sier Listhaug til Dagbladet.

- Frp har snudd om Acer. Hvorfor?

- Frp er motstandere av et fullintegrert europeisk energimarked der Norge har rollen som «grønt batteri» som sponser resten av Europa med billig kraft. Dette er kjent Frp-politikk som vi har vært tydelig på tidligere, blant annet da vi sa nei til NorthConnect. Vi har også vært klare på at vi nå ikke lenger trenger å ta del i grå kompromisser i regjering, og at vi vil stemme for det vi er for og mot det vi er mot, sier Listhaug.

Det er Rødt, SV, Senterpartiet og Frp som nå sier nei til Acer på Stortinget - et selskap som FpU beskrev som «kommunister, sosialister, og Senterpartiet» overfor Dagbladet.

Forklarer snuoperasjonen

Hun mener at det ikke bør overraske noen, heller ikke Tord Lien, at Frp nå snur i Acer-saken.

- Frp vil at Norge skal ha kontroll og suverenitet over egen kraft. Lave strømpriser har vært et konkurransefortrinn for industrien vår og et gode for norske strømkunder i lang tid, og slik ønsker vi at det skal fortsette å være, sier hun om Acer-reversen.

Listhaug sier hun ofte ser eksempler på at nyetablert norsk industri mangler kraft.

- Og det er delvis på grunn av at de andre partiene og NHO heller vil bruke kraften vår på symbolpolitikk som å elektrifisere sokkelen, et tiltak som heller ikke gir global klimaeffekt, sier hun.

- I klimapolitikken ser vi også at NHO sentralt gjør lite motstand mot regjeringens planer om å mer enn tredoble CO₂-avgiften for industrien vår, legger Frp-lederen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer