Asker kommune:

Lite penger: Fullstendig mørklagt

Sommerens lyse netter er for lengst passert, og for innbyggerne i Asker kommune blir vinteren ekstra mørk uten gatelys.

MØRKT: Øverst i Kirkebergveien i Åros i Asker kommune, er lyktestolpene ute av drift. Foto: Mette-Lise Bøhn
MØRKT: Øverst i Kirkebergveien i Åros i Asker kommune, er lyktestolpene ute av drift. Foto: Mette-Lise Bøhn Vis mer
Publisert

Asker kommune har mottatt flere henvendelser på manglende gate- og veilys i løpet av november. Innbyggerne er lei av å ikke kunne se i vintermørket.

- Belysning av vei og sving er svært mangelfull og skaper farlige situasjoner. Det er fullstendig mørklagt i vinterhalvåret. Umulig å se fotgjengere og umulig å se om veien er islagt eller glatt, skriver en innbygger i en henvendelse til kommunen.

- Fint om dette kan bli reparert så fort som mulig. Det er veldig mørkt på kveldene, skrives det i en annen henvendelse.

Budstikka omtalte denne saken først.

UTE AV DRIFT: Gatelys er ute av drift flere steder i Asker kommune. Innbyggerne har etterlyst hjelp fra kommunen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTE AV DRIFT: Gatelys er ute av drift flere steder i Asker kommune. Innbyggerne har etterlyst hjelp fra kommunen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Tøffere tider

Martin Refsnes Martinsen er leder for samferdsel i storkommunen. Han bekrefter at lysproblematikken er en konsekvens av manglende finansiering.

- Det er tøffere tider for kommunen og vi som alle andre avdelinger i kommunen har jobbet spesielt siste året med å prioritere og bruke pengene riktig, og da er dette en av konsekvensene, sier Martinsen til Dagbladet.

I Asker er det 16 351 vei- eller gatelys som er registrert tilkoblet det kommunale anlegget.

- Per i dag har vi registrert 225 henvendelser vi ikke har utbedret, forklarer samferdselslederen.

SAMFERDSEL: Martin Refsnes Martinsen er leder for samferdsel i Asker Kommune. Foto: Privat
SAMFERDSEL: Martin Refsnes Martinsen er leder for samferdsel i Asker Kommune. Foto: Privat Vis mer

Rettferdighetsprinsipp

Martinsen forteller at problemet gjelder både for offentlige og private veier, men at det hovedsakelig vil være privat veier som ikke blir utbedret over tid.

- På sikt ønsker vi at veieiere og vel skal inngå avtale med kommunen for vedlikehold, eventuelt at noen belysningsanlegg overtas og overføres til private eller om de bør legges ned.

Han mener det handler om rettferdighetsprinsipper. De kommunale veiene vil følges opp, og det som ligger til de private veiene skal de private få eierskap til og måtte følge opp.

- Så skal vi selvfølgelig samarbeide om dette, så de ikke blir stående alene om det, sier Martinsen.

Samferdselslederen understreker at det jobbes kontinuerlig for å sikre at pengene blir brukt riktig i form av drift av det kommunale veinettet.

JULELYS: Hadde det ikke vært for beboernes julelys hadde gata vært helt mørk. Foto: Mette-Lise Bøhn
JULELYS: Hadde det ikke vært for beboernes julelys hadde gata vært helt mørk. Foto: Mette-Lise Bøhn Vis mer

- Må prioritere det viktigste

Grunnen til at noen lyspunkter forblir mørke og andre ikke, dreier om prioriteringer.

«Asker kommune har begrenset med driftsmidler og vi må prioritere der vi mener det er viktigst å opprettholde lys». Dette svaret har flere innbyggere mottatt etter henvendelser.

- Vi er en del av en stor kommune, og når det blir slike tider så er det også vår oppgave å stramme inn slik som vi gjør her, da mener jeg også at det er riktig av oss å rydde opp i eller nedprioritere noen punkter som ikke nødvendigvis er så viktige, sier Martinsen.

Asker ble i 2020 slått sammen med kommunene Røyken og Hurum ble over tre ganger så stor som den gamle kommunen. Det bor nesten 100 000 mennesker i storkommunen.

Trafikksikkerhet

- Vi vurderer trafikkrisikoen hele veien, derfor prioriterer vi større og mer trafikkerte veier og områder, forklarer samferdselslederen.

Særlig gate- og veilys i nærheten av veikryss, rundt skoler og barnehager skal prioriteres.

- Mindre blindveier og små boliggater med lite trafikk blir dessverre ikke prioritert, forklarer Martinsen.

Det er riktignok ikke lovpålagt med belysning langs veiene i det kommunale og private veinettet. Likevel har Martinsen forståelse for at folk er misfornøyde.

- Det påvirker jo folk i sitt nabolag. Trygghetsfølelsen med belysning langs veien i nærområdet er jo absolutt noe noen har fokus på, avslutter han.