Krever streiken avblåst

- Liv og helse trues

- Ikke noe å vente på, sier stortingsrepresentant Irene Ojala fra Pasientfokus. Hun krever at regjeringen griper inn og umiddelbart sørger for å få flyteknikerne tilbake på jobb.

KRAV: Innstilte fly som følge av teknikerkonflikten går allerede ut over liv og helse, advarer Pasientfokus-stortingsrepresentant Irene Ojala. Foto: Stortinget
KRAV: Innstilte fly som følge av teknikerkonflikten går allerede ut over liv og helse, advarer Pasientfokus-stortingsrepresentant Irene Ojala. Foto: Stortinget Vis mer
Publisert

Arbeidsministeren trenger ikke vente og se om flytekniker-streik og lockout får alvorlige konsekvenser. Der er vi allerede, advarer stortingsrepresentant Irene Ojala fra Finnmark.

Hun krever umiddelbart grep:

- Vi kan ikke ha det sånn som dette. Denne konflikten går allerede ut over folks liv og helse. Arbeidsministeren må gjøre noe veldig kjapt. Situasjonen er så alvorlig at det må utløse tvungen lønnsnemnd, sier Ojala til Børsen.

Fortvilte pasienter

Fra mandag er ingen flyteknikere organisert i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) på jobb. Norwegian, SAS og Widerøe var fra før av rammet, da den ukelange streiken ble trappet opp med full lockout fra NHO Luftfart, som også inkluderer flyteknikere i luftambulanseselskapet Babcock.

Widerøe har mandag satt alle sine fly på kortbanenettet på bakken, og for ambulanseflyene i Nord-Norge er det bare et spørsmål om tid før ett eller flere av dem ikke kan ta av.

- Jeg har fått flere telefoner fra fortvilte pasienter som har fått legetimer avlyst av sykehuset. En annen fortalte at hun ikke kom seg til kreftbehandling i Tromsø, grunnet innstilte fly. Her er det ikke noe å vente på. Konflikten rammer liv og helse, fastslår Ojala.

KANSELLERT: Flere fly har blitt kansellert etter flystreiken. Slik har situasjonen vært på Gardermoen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Sykehuset i Hammerfest bekrefter overfor Børsen at de har avlyst flere legetimer fordi spesialister ikke kommer seg fram til sykehuset som følge av Widerøe-innstilte fly.

- Alle skjønner at det er noen som vil bli rammet når det er streik. Men med de store avstandene i Finnmark, som i utgangspunktet er krevende, og så denne konflikten på toppen. Folk kommer seg ikke til lokalsykehuset, og de kommer seg ikke til regionsykehuset i Tromsø. Her må regjeringen gripe inn, sier Ojala.

- Ytterst skummelt

Frp's helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud mener at det farligste arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) kan gjøre nå, er å avvente situasjonen.

Oslo 20210606. FrP, her ved Bård Hoksrud, holder pressekonferanse om revidert budsjett.Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Oslo 20210606. FrP, her ved Bård Hoksrud, holder pressekonferanse om revidert budsjett.Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Det er krevende å gjøre disse vurderingene fra utsida. Men når kortbanenettet ligger nede, og luftambulansen er ytterst sårbar, så blir det en veldig stor belastning. Dette er ytterst skummelt, sier Hoksrud til Børsen.

- Tar du til orde for at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd, som et forebyggende tiltak?

- Jeg er ikke i posisjon til å påvise at vi har en akutt situasjon som tilsier en så drastisk inngripen. Det er nok naturlig for en Ap-statsråd å vente så lenge som mulig. Men la meg være helt tydelig: I det øyeblikk man i det hele tatt er i tvil om konflikten setter liv og helse i fara, så må man sette ned foten. Dette er alvorlig for folks trygghet og sikkerhet, sier Hoksrud.

- Frykter du at det nøles for lenge fra statsrådens side?

- Streik og lockout er lovlige virkemidler, og det skal sitte langt inne å ty til tvungen lønnsnemnd. Jeg forutsetter at alle aktører rapporterer inn utfordringer fortløpende, og at dette går direkte til ministeren. Ved den minste usikkerhet, må liv og helse trumfe alt annet, krever Hoksrud.

Staten kan gripe inn

Luftambulansetjenesten opplyser mandag at driften av ambulanseflyene går som normalt. Men uten teknisk sjekk, vil det være snakk om kort tid før ambulanseflyflåten står på bakken, ifølge selskapet.

VANSKELIG: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det kan bli vanskelig å være passasjer ved flere streiker i sommer. Vis mer

Både Hoksrud og Ojala påpeker at syketransport også utføres av sivile fly, og begge viser også til helgens alarm om at det er en risiko for at livsviktig medisin ikke kommer fram.

Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer per time, som tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent. Det mener NHO er urealistisk høyt.

Mange har allerede fått ferien ødelagt på grunn av innstilte fly. Men det er altså først i det øyeblikket at konflikten setter liv og helse i fare, at regjeringen kan gripe inn. Det skjer ved at Arbeidsdepartementet beslutter såkalt tvungen lønnsnemnd, noe som innebærer at arbeidet umiddelbart gjenopptas i påvente av at lønnsoppgjøret avgjøres av en egen nemnd.

Arbeidsdepartementet opplyser til Børsen mandag ettermiddag at de følger med på konflikten.

- Det innhentes nødvendig informasjon fra Helsetilsynet, noe som er helt vanlig i en arbeidskonflikt som dette. Denne informasjonen vil være unntatt offentlighet så lenge det pågår en konflikt, får Børsen opplyst.

Baser står uten teknikere

Babcock, som drifter og vedlikeholder ambulansefly i hele landet, har fem flyteknikere som ikke er organisert og som dermed ikke omfattes av lockouten.

Mandag har de to flyteknikere på jobb, én i Brønnøysund og én i Oslo. Fra tirsdag vil de også ha en på plass i Tromsø.

- Men øvrige baser er uten flyteknikere. Dette gjelder for eksempel basene i Alta og Kirkenes, som er viktige for akuttberedskapen i Finnmark. Hvis det skjer noe med flyene der, blir de stående, sa daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden til NTB søndag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer