Bunnskrapt før pandemien

- Livredd for hva som kommer

Hotelldirektøren på Oscarsborg ruller ut kanonene: - Det er mine folk som står i coronadugnadens fremste rekke.

UTRYGG: Plasseringen er idyllisk for Oscarsborg Hotel og resort, men utsiktene ikke særlig lystige. Direktøren slår grundig alarm - på hele bransjens vegne. Foto: NTB / Shutterstock
UTRYGG: Plasseringen er idyllisk for Oscarsborg Hotel og resort, men utsiktene ikke særlig lystige. Direktøren slår grundig alarm - på hele bransjens vegne. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert

- Det har vært en fryktelig vanskelig periode. Og det er langt fra over, sier Tony Eide til Børsen.

Coronapandemiens klamme grep om reiselivsnæringa og restaurantbransjen kommer ikke til å gi seg før lenge, lenge, lenge etter at alle andre er tilbake på beina, lyder hotelldirektørens kraftfulle advarsel.

Eide er styreleder og eier av den lille hotellkjeden Festningshotellene, som igjen er medlemmer av grupperingen De historiske. I tillegg er han styremedlem i NHOs største regionforening - Oslo og Viken.

- Pandemien har rammet vår bransje absolutt hardest, uten tvil. Men jeg vet faktisk ikke om alle har fått med seg hele bakteppet og hvor krevende denne nedstenginga faktisk er, sier Eide.

Norges neste olje

I dag starter lønnsoppgjøret mellom arbeidslivets tungvektere, LO på vegne av arbeidstakerne og NHO på eiernes og arbeidsgivernes side.

Her kan du se hva NHO-toppsjef Ole Erik Almlid mener i forkant av forhandlingene. Saken fortsetter under videoen:

MINUSOPPGJØR: Det er rom for lønnstillegg, men det må ligge under prisstigningen sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. Video: Jon Even Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Det har ikke manglet på uvanlige utspill og heftige forpostfektninger før årets oppgjør. Noe Eide har sterke meninger om. Det skal vi imidlertid komme tilbake til. Først det nevnte bakteppet.

- Allerede før pandemien stengte oss ned, drev store deler av reiselivsnæringa med svært knappe marginer, fastslår Eide, og utdyper:

- Det handler om meget krevende rammebetingelser for ei lønnsintensiv næring som mange, før coronaåret 2020, pekte ut som Norges neste olje. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi har kranglet med regjeringa om overnattingsmoms og matmoms. Samtidig forsvinner store inntekter til utlandet gjennom de dominerende bookingmotorene på nettet.

Utgangspunktet var med andre ord krevende - for å si det litt forsiktig.

SENTRAL AKTØR: Tony Eide er eier og direktør av Festningshotellene, styremedlem i De historiske og dessuten styremedlem i NHO region Oslo og Viken. Foto: Privat
SENTRAL AKTØR: Tony Eide er eier og direktør av Festningshotellene, styremedlem i De historiske og dessuten styremedlem i NHO region Oslo og Viken. Foto: Privat Vis mer

- Så måtte vi stenge ned. Uten oppsparte midler, men med løpende utgifter, der statens støtteordninger i praksis dekker rundt 40 prosent av de reelle kostnadene i denne bransjen. Så pengene renner ut. På toppen av dette kommer betydelige utgifter knyttet til oppstart for en kort sommersesong og påfølgende nye runder med nedstenging - i praksis snakker vi om begrenset inntjening og enorme summer ut av kassene i form av tapte varelagre og ikke minst lønnskostnader knyttet til permitteringer, sier Eide.

Først i dugnaden

Nylig kom avtroppende Frp-leder Siv Jensen på banen. Den tidligere finansministeren gikk til det uvanlige skritt å ta til orde for å se bort fra frontfagsmodellene under årets lønnsoppgjør.

I klartekst: Framfor et lønnsoppgjør der tilleggene til folk flest tilpasses det nivået som man antar at konkurranseutsatt industri vil tåle, så ville Jensen gi et ekstra løft til lærere og helsepersonell. Fordi disse gruppene «har stått helt i front gjennom hele pandemien, vært utsatt og jobbet overtid».

Eide sier han avstår fra å komme med karakteristikker av Jensen, men han vil gjerne fortelle hva han tenker om dugnad og pandemiens frontlinje.

- De som står i fremste rekke i pandemi-dugnaden, det er mine folk. Og alle andre hotell- og restaurantarbeidere som går permitterte og får 60 prosent av sin vanlige inntekt. Uten muligheter til å jobbe, uten noen som helst form for sikkerhet om at jobben deres er der på andre siden av pandemien. Siv kunne gjerne kommet med noen løfter til våre ansatte, altså. Jeg er oppriktig bekymret for dem!

Stabilit sideleie først

Eide ser fram til den dagen mange nok er vaksinert og samfunnet igjen kan åpne opp. Men han gruer seg til dagene og ukene som kommer etterpå.

- Vi aner jo ikke hva som møter oss, bortsett fra at det kommer til å være veldig vanskelig. Om du ber meg om å sette opp budsjett for 2021 eller for neste år - så går det rett og slett ikke, sier han.

- Men gjenåpning blir det jo?

- Jeg ser for meg at det blir en form for frigjøringsdager. Da skal vi være med på feiringa, vi skal selge masse øl og vin, og det gleder vi oss til. Men tida etter - den ser jeg mørkt på. For fortsatt er det ingen som har gitt et eneste signal om rammebetingelsene, som altså lå som en klam hånd over bransjen allerede før pandemien. Når vi går inn i den nye hverdagen, er det med betydelig gjeld i form av statsgaranterte lån som skal tilbakebetales og utsatte skatter og avgifter til skyhøye renter.

- Kan du utdype dette med rammebetingelser og nevnte momskrangel med regjeringa?

- Vi trenger rammebetingelser som vi kan leve med og leve av. Framfor at staten skal ha sugerør inn i vår næring, burde momsen vært nullet ut. I hvert fall fram til pasienten har klart å komme seg over i stabilt sideleie. Med utgangspunkt i dagens rammebetingelser, og de regningene vi har i vente, så er jeg rett og slett livredd for hva som kommer.

Institusjoner i fare

NHOs siste medlemsundersøkelse bringer en dyster beskrivelse av utfordringene for hoteller og serveringssteder:

  • Fire av ti reiselivsbedrifter sier det er reell fare for å gå konkurs. I Oslo sier tre av fire serveringsbedrifter det samme.
  • 43 prosent mangler penger til å betale regningene.
  • Tre av fire har permittert ansatte, en av fire har gjennomført oppsigelser.

Også Virke Reiselivs medlemsundersøkelse tegner et mørkt bilde. Det kan du lese mer om her:

- Noe av utgangspunktet vårt er som følger. Sju av ti bedrifter sier at de skal slutte med forretningsreiser. Vi vet at det vil ta lang tid før nordlysturister og hvalsafariturister og alle andre fra det store utland vender tilbake. Og hvem vil fly inn folk fra Ålesund eller Nord-Norge til en dagskonferanse på et stort hotell på Gardermoen med det første, fordi lunsjen og minglinga også blir sett på som nyttig bruk av tid? spør Eide retorisk.

- Det er altså dette som venter oss - sammen med skyhøye utsatte regninger og bunnskrapte kasser som allerede før pandemien var slunkne. I denne situasjonen er det veldig farlig å snakke om et lønnsoppgjør der enkelte andre grupper skal få et ekstra løft, sier Eide.

Han minner om at hotellene i dette landet ikke bare er steder med noen rom med ei seng og et sted å få noe å spise.

- Mange av oss driver distriktshoteller, vi er gjerne hjørnesteinsbedrifter i lokalsamfunnet. Selv har jeg ikke tall på hvor mange ungdom fra Drøbak som har fått starten på arbeidslivet sitt hos meg. Vi har en samfunnsfunksjon, vi er fremst i klassen på integrasjon, og når det skjer en katastrofe i lokalsamfunnet så stiller hotellene alltid opp. Vi har en samfunnsnyttig beredskapsfunksjon. Mange av oss driver dessuten gamle og historiske hotell, vi er bærere av kulturarv.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer