Evakuering i Trysil sentrum

- Livsfarlig

Banker på dører mandag kveld for å få folk til å forlate 18 brannfarlige leiligheter.

MÅ UT NÅ: Trysil kommune har i kveld ilagt bruksforbud med øyeblikkelig virkning av leilighetsbygget Pernup i sentrum. Kommunen mener bygget er livsfarlig på grunn av dårlig brannsikring. Foto: NTB
MÅ UT NÅ: Trysil kommune har i kveld ilagt bruksforbud med øyeblikkelig virkning av leilighetsbygget Pernup i sentrum. Kommunen mener bygget er livsfarlig på grunn av dårlig brannsikring. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trysil kommune evakuerer folk fra 18 leiligheter i et nytt bygg i sentrum mandag kveld.

- Vi kan på ingen måte gå på akkord med sikkerheten til folk. Derfor går vi mandag kveld fra dør til dør og varsler, i tillegg til et brev som ble sendt ut etter kontortid, sier Trysil-ordfører Erik Sletten (Ap) til Børsen.

- Det handler om brannsikkerhet, rett og slett, utdyper ordføreren.

- Overhengende fare for liv

Trysil kommune skriver i en pressemelding mandag kveld at det er ilagt bruksforbud med øyeblikkelig virkning av leilighetsbygget Pernup i Trysil sentrum.

Forbudet er fattet på bakgrunn av dokumentasjon, bekymringsmeldinger, plasstilsynsrapport fra brannvesenet og rapport fra brannfaglig rådgiver i Firesafe AS, skriver kommunen.

Det er rett og slett for farlig for beboerne i de 18 leilighetene å bli boende.

- Summen av alle avvik som har blitt avdekket utgjør både en overhengende fare for tap av liv og unormalt store materielle konsekvenser dersom det oppstår brann i byggverket, skriver Midt-Hedmark brann- og redningsvesen i et brev til kommunen.

Vil bistå

Personer som bor i leilighetskomplekset må finne seg nye steder å bo, helst umiddelbart.

LIVSFARLIG: Leilighetsbygget Pernup i Trysil sentrum er livsfarlig på grunn av dårlig brannsikring, ifølge kommunen. Foto: NTB
LIVSFARLIG: Leilighetsbygget Pernup i Trysil sentrum er livsfarlig på grunn av dårlig brannsikring, ifølge kommunen. Foto: NTB Vis mer

- Vi ser de praktiske problemene som det kan medføre for mange. Men med den dokumentasjonen som vi sitter på, kan ikke vi som kommune ta ansvaret for at det bor folk der lenger. Derfor er forbudet innført med øyeblikkelig virkning, og vi håper at folk kommer seg fort ut, sier avdelingsleder for bygg og geodataavdelingen Rune Møller Poulsen.

Ordfører Sletten sier at kommunen vil stille opp med praktisk bistand for de som trenger det.

- Vi legger til grunn at folk finner seg et annet sted å bo så snart det er praktisk mulig. Vi skal strekke oss så langt vi overhodet greier for å bistå de som ikke har alternativt bosted. Så får vi se på de økonomiske forholdene etter hvert, sier Sletten til Børsen.

Var på befaring

Avdelingsleder Poulsen tok selv føttene fatt mandag kveld for å informere beboerne i de 18 leilighetene.

BANKET PÅ: Avdelingsleder for bygg og geodataavdelingen Rune Møller Poulsen gikk rundt å snakket med beboere etter at Trysil kommune nå i kveld har ilagt bruksforbud med øyeblikkelig virkning av leilighetsbygget Pernup i sentrum. Foto: NTB
BANKET PÅ: Avdelingsleder for bygg og geodataavdelingen Rune Møller Poulsen gikk rundt å snakket med beboere etter at Trysil kommune nå i kveld har ilagt bruksforbud med øyeblikkelig virkning av leilighetsbygget Pernup i sentrum. Foto: NTB Vis mer

- Vi har også varslet boligsameiet, som har vært kjent med bekymringsmeldingene, og regner med at beboerne vil kontakte hverandre så fort noen åpner brevet. Vi tror ikke bruksforbudet kommer som noen bombe, men for sikkerhets skyld går jeg innom alle, sier Poulsen.

Ifølge pressemeldingen går det fram at kommune og brannvesenet var på plasstilsyn på Pernup så seint som 26. oktober i år.

Konklusjonen da var at «utførelsen ikke var i samsvar med brannkonseptet eller tilhørende dokumenter». Det førte til bekymring hos kommunen, men det ble forutsatt at direktevarsling og sprinkleranlegget fungerte.

Boligsameiet engasjerte firmaet Firesafe AS til å se på brannsikkerheten. I deres rapport går det fram at bygget har til dels grunnleggende og store branntekniske feil og mangler. Samlet sett gjør dette personsikkerhetsnivået vesentlig lavere enn hva minimumskravene i Byggteknisk forskrift angir.

- Det er ikke funnet bevist at brannkonseptet er fulgt eller forsøksvis fulgt, heter det.

Ingen tilsynsplikt

Boligkomplekset fikk ferdigattest fra Trysil kommune desember 2016.

- Vil dere ettergå denne prosessen i lys av dagens evakuering?

- Jeg vil ikke si så mye mer enn det som framkommer av vår pressemelding nå i kveld. Kommunen plikter ikke å dra på tilsyn før det gis ferdigattest. Vi forholder oss til dokumentene ansvarshavende sender inn. Og i dette tilfellet var det ikke noe å utsette, sier Sletten.

- Ingenting som tilsier at kommunen bør ta selvkritikk, med andre ord?

- I alle alvorlige saker må man være åpen for selvkritikk. Vi skal helt klart gå i oss selv også, men slike prosesser ligger foran oss. Det viktigste nå i kveld handler om å ivareta folks sikkerhet, sier ordføreren.

Verken utbygger eller sameiets styreleder har så langt besvart Børsens henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer