Stenger etter 20 år

Livsverket i ruiner

Tårene presser seg fram i øyekroken mens han leter etter ordene. Xich-Lo-eier Tri Hai Le har servert vietnamesisk gourmetmat i 20 år. Coronapandemien og en disputt med gårdeieren knekker livsverket til 51-åringen.

OPPGITT: Tri Hai Le gründet og drev restauranten Xích Lô på Egertorget i Oslo. Nå må han gi seg på grunn av corona-relaterte problemer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPGITT: Tri Hai Le gründet og drev restauranten Xích Lô på Egertorget i Oslo. Nå må han gi seg på grunn av corona-relaterte problemer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har vært gjennom noen tøffe nedturer og mange fine oppturer. Jeg skal nok komme gjennom dette også, men nå har jeg ikke noe annet valg enn å sette strek. Etter 20 år er det dessverre kroken på døra.

Tri Hai Le er oppgitt, lei seg og rørt. Men - understreker han - ikke knekt.

Lørdag ble de siste porsjonene med friterte vårruller, rosastekte andebryst med ingefærsaus og dempende het phó båret ut fra kjøkkenet. Det har vært fulle hus, blomster og hyggelige ord hver eneste dag etter at restauranten kunngjorde opphør i et nyhetsbrev til kundebasen.

- Pågangen har vært helt utrolig. Trofaste gjester har strømmet til. Jeg måtte ringe rundt for å hanke inn ekstrahjelp både fra tidligere ansatte og gode kolleger i bransjen. Det har varmet, smiler Hai tappert.

Ombygging og corona

Beliggenheten i tredje etasje i kjøpesentret Eger var kanskje ikke den aller beste, men grunnfjellet av stamkunder var likevel tilstrekkelig til at hovedstadens eneste tilbyder av vietnamesisk fine-dining holdt koken - og vel så det.

Xich-Lo sysselsatte på det meste 35-40 ansatte på hel- og deltid.

SLUTT: Tri Hai Le måtte stenge dørene for den vietnamesiske gourmetrestauranten Xich Lo i Oslo sentrum etter coronasmell og disputt med gårdeier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLUTT: Tri Hai Le måtte stenge dørene for den vietnamesiske gourmetrestauranten Xich Lo i Oslo sentrum etter coronasmell og disputt med gårdeier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Så kom en ombygging av kjøpesenteret med tildekket fasade og andre utfordringer, noe som gjorde at Xich-Lo gikk med ryggen først inn i coronapandemiens stadig strengere smittevernregime.

Så da regnestykket skulle gjøres opp etter måneder med null i inntekt og krisepakker som bare et stykke på vei dekker faste, uunngåelige kostnader - ja, så gikk ikke regnestykket helt opp.

Eierskifte

Advokat Ole Dalan i advokatfirmaet Kristensen Berg representerer Tri Hai Le.

- Hai er en veldig god driver, samvittighetsfull og flink. Han er vanvittig god, med trofaste kunder og trofaste ansatte. Det kan du ikke si om alle i denne bransjen. Og han er helt à jour med alle sine forpliktelser til det offentlige, sier Dalan til Børsen.

Advokaten - med spesialisering innen selskapsrett, restrukturering og forretningsjus - må bare konstatere at forhandlingene med gårdeier om videre drift, ikke førte fram.

- Hai kom ut av Eger-ombyggingen med en gjeldstvist med de tidligere gårdeierne. Det er snakk om noen millioner, men likevel et beløp som burde være håndterbart. Så ble det et eierskifte og nye forhandlinger. Jeg må bare fastslå at viljen til slutt ikke var der, sier Dalan til Børsen.

- Dobling mulig

Hai selv sier han ikke vet hva framtida vil bringe. Livet har allerede tatt så mange svinger. Nå må han først fordøye at livsverket er historie, i hvert fall i nåværende form. Norsk-fransk-vietnameseren leter etter ordene.

- Kanskje jeg starter opp et annet sted. Kanskje begynner jeg med noe helt annet. Jeg vet ikke helt ennå, sier han, og minner seg selv på at han i tjueåra jobbet som kjøkkentegner ved Ikea i Paris.

- Du vet, da tegnet vi alt for hånd, forteller han.

51-åringen er opptatt av å ikke framstå som en slagen mann, tross alt. Han snakker varmt om staben - der mange allerede er sikret nye jobber. Vanskeligst er det kanskje for kokkene, da flere av dem har begrensede norskkunnskaper. Hai håper likevel det også ordner seg.

ÅENT: Xich-Lo-eier Tri Hai Le vet ikke om han kommer til å prøve seg på nytt i andre lokaler eller om han skal finne på noe helt annet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅENT: Xich-Lo-eier Tri Hai Le vet ikke om han kommer til å prøve seg på nytt i andre lokaler eller om han skal finne på noe helt annet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Advokat Dalan er på sin side ikke i tvil.

- Jeg er sikker på at Hai lett kunne doblet omsetningen med en annen beliggenhet, fortrinnsvis på gateplan, sier han.

Uansett - Xich-Lo slik mange kjenner stedet - har skjenket de siste dråpene med vin. Eller som innehaver Hai selv skrev i nyhetsbrevet nylig:

«Jeg beklager at jeg må fortelle at vår tid på Eger går mot slutten. Som mange andre har vi vært gjennom en vanskelig periode, men vi opplever (også) at den nye gårdeieren ikke viser nok forståelse for vår situasjon. Vi ser ingen annen utvei enn å stenge restauranten allerede i slutten av juni.»

Eiendomsgigant

Gårdeieren som Hai opplever ikke viste nok forståelse, er Promenaden Management.

Tine Selmer, utleiedirektør i Promenaden Management, er blitt framlagt kritikken fra Tri Hai Li og Ole Dalan.

- Vi synes det er veldig synd at Xich-Lo stenger restauranten på Eger. Vi har forsøkt å finne en løsning i denne saken og har strukket oss så langt vi kan, men opplever dessverre at vi ikke kommer til enighet, uttaler hun i en e-post til Børsen.

- Samtidig vil vi takke dem for samarbeidet vi har hatt gjennom årene. Vi ønsker dem lykke til videre, tilføyer hun.

Promenaden Management er heleid av det Guernsey-noterte investeringsfondet Mark PM Limited (tidligere Meyer Bergman PM Limited).

Foruten Eger og Steen & Strøm, kontrollerer Promenaden Management flere eiendommer innenfor det supersentrale hovedstadsområdet med adresser i Akersgata, Kongens gate, Prinsens gate, Grensen, Øvre Slottsgate og Nedre Slottsgate.

Selskapets eiendomsportefølje i Oslo har, ifølge en artikkel i Finansavisen fra januar i år, en anslått samlet verdi på 9 milliarder kroner, noe selskapet den gang avslo å kommentere.

Mark Limiteds årlige verdivurdering, utført av meglerhuset Akershus Eiendom, viste en verdi på 7,3 milliarder kroner ved utgangen av 2018, ifølge avisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer