Dagbladet avslører:

LO-forbund betalte demonstranter

- Ikke greit, sier NHO etter at et LO-forbund betalte medlemmene for å delta på en demonstrasjon foran Stortinget i august.

STREIK: Deltakelse i politisk streik gir ikke rett til streikebidrag. Det fant Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus en løsning på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STREIK: Deltakelse i politisk streik gir ikke rett til streikebidrag. Det fant Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus en løsning på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

26. august i år samlet fagforeninger fra hele landet seg foran Stortinget til støtte for politisk streik i byggebransjen.

Bakgrunnen for markeringen var at fagforeningene krever et forbud mot innleie fra bemanningsbyråer ved byggeplassene i Oslo, Viken og Vestfold.

Fagforeningene for bygningsarbeidere i Oslo, Heismontørene, LO i Oslo og Elektromontørenes forening Oslo og Akershus var blant aktørene som sto bak demonstrasjonen.

Børsen kan nå avsløre at sistnevnte fagforening i forkant av demonstrasjonen sendte en SMS til sine medlemmer med løfte om betaling til alle som møtte opp.

Kreativ løsning

Dette er trolig en nyvinning i norsk arbeidsliv. Deltakelse i politisk streik gir nemlig ikke rett til streikebidrag. Løsningen Elektromontørenes forening kom opp med, får NHO til å reagere skarpt.

Mer om arbeidsgiverforeningens respons litt lenger ned i saken.

Børsen har fått tilgang på SMS-ene fra elektromontørforeningen til medlemmene. I en av disse het det:

«Når du kommer til Stortinget er det viktig at du registrerer deg hos tillitsvalgte i egen klubb eller hos oss i fagforeningen. Årsaken er at fagforeningen deler ut et gavekort på kr 300 til de som er registrert».

BETALING: En av SMS-ene som ble sendt ut med lovnad om betaling for å delta på en politisk streikemarkering 26. august i år. Foto: Skjermdump
BETALING: En av SMS-ene som ble sendt ut med lovnad om betaling for å delta på en politisk streikemarkering 26. august i år. Foto: Skjermdump Vis mer

I ytterligere en oppfølgings-SMS understreket den lokale LO-avdelingen at alle som ville ha gavekort måtte registrere seg utenfor Stortinget.

- Kraftige reaksjoner

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er landets største arbeidsgiverorganisasjon med 29 000 medlemsbedrifter som sysselsetter nær 600 000 arbeidstakere.

NHO organiserer også arbeidsgivere i de bransjene som har ansatte med medlemskap i Elektromontørenes forening. De har aldri tidligere hørt om liknende tilfeller der en fagforening betaler medlemmer for å delta i en demonstrasjon.

- Dersom dette stemmer, så er det etter vårt syn både uklokt og ugreit, sier NHOs forhandlingsdirektør Jon F. Claudi til Børsen.

Forhandlingsdirektøren snur problemstillingen på hodet. Hva om det hadde vært NHO som hadde betalt ut penger for å motivere ansatte til ikke å delta i demonstrasjonen?

- Dersom NHO eller et medlem av NHO skulle betalt arbeidstakere for ikke å delta i streik, ville det ført til kraftige reaksjoner fra fagbevegelsen, fastslår han.

Fikk spørsmål om støtte

Lederen i Elektromontørenes forening Oslo og Akershus, Kai-Otto Helmersen, forsvarer imidlertid praksisen.

Han forteller at de flere ganger har oppfordret sine medlemmer til å delta i fanemarkeringer og politisk streik i saker som er viktige for fagforeningen, og at kampen mot bemanningsbransjen er en slik sak.

DEMO: - Timene borte fra jobben har en kostnad for flere medlemmer, sier leder av Elektromontørforeningen Oslo og Akershus, Kai-Otto Helmersen. Dette bildet er fra en tidligere demonstrasjon med samme tema. Ilustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
DEMO: - Timene borte fra jobben har en kostnad for flere medlemmer, sier leder av Elektromontørforeningen Oslo og Akershus, Kai-Otto Helmersen. Dette bildet er fra en tidligere demonstrasjon med samme tema. Ilustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Normalt opplever vi god oppslutning om slike markeringer, selv om de ofte foregår midt på dagen. Samtidig vet vi at timene borte fra jobben har en kostnad for flere medlemmer. Fra medlemmer som hadde deltatt på flere markeringer, fikk vi spørsmål om det var mulig å betale ut streikestøtte, sier Helmersen til Børsen.

Det lot seg ikke gjøre. Men den El & IT-tilsluttede Elektromontørforeningen fant likevel fram til en løsning som de selv var godt fornøyd med:

- Da forbundet ikke betaler ut streikestøtte ved politisk streik eller fanemarkeringer, valgte styret i fagforeningen heller å gi ut et gavekort på 300 kroner til de som deltok i den politiske streiken mot bemanningsbransjen i august, bekrefter Helmersen.

- Er det noe dere pleier å gjøre ved liknende markeringer?

- Nei, vi har ikke delt ut gavekort tidligere, sier Helmersen.

Ber LO si fra

NHOs forhandlingsdirektør Jon F. Claudi reagerer på det han antar er et grep for å få flest mulig til å delta i en politisk streik:

- Arbeidslivets parter må forsøke å bygge ned konfliktnivået, ikke bidra til et høyere konfliktnivå gjennom å betale for at arbeidstakere deltar i denne type streiker, sier Claudi til Børsen.

Han mener LO sentralt må ta et oppgjør med sin lokale elektromontørforening:

- Dette er en praksis som etter NHOs syn ikke må få fotfeste i norsk arbeidsliv. Vi forventer at LO sender et tydelig signal om at dette ikke er greit, sier forhandlingsdirektør Claudi til Børsen.

Tone Faugli, leder av forhandlings- og HMS-avdelingen i LO, svarer:

- LO mener selvfølgelig at hovedavtalen skal følges. Den gir ikke anledning til å gi streikebidrag til politiske streiker. Dersom NHO ønsker å ta dette ytterligere opp med oss, er det flere hjemler i hovedavtalen som åpner for det.

Hele intervjuet med Faugli kan du lese lenger ned i saken.

Fra NHO-hold understrekes det at politisk streik er et lovlig virkemiddel, selv om arbeidsgiverforeningen altså oppfordrer til dialog framfor politisk demonstrasjonsstreik.

Spørsmål om engasjementet

Knut-Marius Sture er ekspert på arbeidsrett og partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche. Han sier til Børsen at det kan «framstå litt snodig at man må betale noen for å vise sitt politiske standpunkt i en viss sak».

- Hele hensikten med en politisk streik er at for at den skal være lovlig så skal den ikke berøre eget ansettelsesforhold. Det er en markering av politisk standpunkt. Når man deler ut gavekort for å få medlemmer til å vise sitt politiske standpunkt, så kan det tyde på at engasjementet ikke er stort nok, sier Sture, og fortsetter:

- Da bør de kanskje vurdere om politisk streik er riktig rett og slett.

- Kan du forstå at de valgte denne løsningen?

- Det er mye man kan forstå uten å være enig i det.

Ikke tatt opp internt

LOs leder av forhandlings- og HMS-avdeling, Tone Faugli, sier til Børsen at advokat Stures uttalelser om at medlemmenes engasjement kanskje ikke stikker så dypt når man må dele ut gavekort, får stå for hans regning.

- Men hva mener du om dette, da?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i.

PROTESTERTE: På en oppsiktsvekkende måte tok Italienske flyvertinner til gatene 15. oktober. Foto: AP Vis mer

- Anser dere at det i dette tilfellet er blitt delt ut streikebidrag i strid med hovedavtalen?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Er det noen forskjell på å dele ut penger og gavekort?

- Jeg ønsker ikke å gå ytterligere inn på det. Men om NHO opplever dette som problematisk, har hovedavtalen flere hjemler til å ta dette opp med LO. Vi vil i så fall diskutere det grundig med NHO. Ikke gjennom media.

- Har LO tatt opp denne saken med Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus?

- Det vil eventuelt skje dersom saken blir fremmet gjennom formelle kanaler.

Avviser all kritikk

Lederen i Elektromontørenes forening Oslo og Akershus, Kai-Otto Helmersen, er blitt framlagt kritikken fra LO, samt uttalelsene fra advokat Sture og fra LO.

Han avviser at de brøt hovedavtalen ved å dele ut gavekort til medlemmer som ville delta i den politiske streiken.

- Vi anser ikke det, skriver han i en e-post til Børsen.

Tvert om mener Helmersen at NHOs agenda er å slå beina under politisk streik som et lovlig virkemiddel.

- Vi anser uttalelsene fra NHO som nok et angrep på vår hovedavtaleregulerte mulighet til å gjennomføre politisk streik. Hvis NHO ønsker å endre hovedavtalen, må de ta det opp det med LO, skriver han, og fortsetter:

- Til tross for NHO og arbeidsgivernes misnøye, har vi hatt godt oppmøte på alle politiske markeringer og streiker. Vi opplevde heller ikke noe større oppmøte den 26. august enn de tidligere arrangementene.

- Løsningen dere kom opp med beskrives som uklok og ugrei?

- Selvfølgelig vil NHO mene at det meste som fagforeningene gjør, og som har en konsekvens for medlemsbedriftene deres, er både uklokt og ugreit.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer