LO-krav: - SV må inn i regjering

LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever at SV blir med i en flertallsregjering. SV er åpen for diskusjon, og Jonas Gahr Støre er positiv. Men Senterpartiet sier blankt nei.

SV-KRAV: Brannfakkel fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik under åpningstalen til LO-kongressen i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB
SV-KRAV: Brannfakkel fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik under åpningstalen til LO-kongressen i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brannfakkel fra LO-lederens åpning av LO-kongressen akkurat nå:

Dagens regjering med Ap og Senterpartiet må utvides med SV til flertallsregjering, krever Peggy Hessen Følsvik.

I salen sitter Ap-leder Jonas Gahr Støre. Etter det Børsen erfarer, er regjeringsssjefen informert om det som kommer. Støre får hamret inn følgende argument fra LO-bossen:

Når coronakrisa nå er etterfulgt av krigen i Ukraina, medfører dette så store utfordringer at Norge trenger en flertallsregjering.

Medisin mot krise

- Ikke før vi kunne legge det verste bak oss, når det gjaldt coronakrisa, så brøt det ut krig på europeisk jord. Og med krig kommer nye kriser. Humanitære kriser, matkrise, flyktningkrise, kraftkrise og økonomisk krise. I disse krevende tider, trenger vi den kraften en flertallsregjering vil gi, sier LO-lederen.

Alt dette rammer folk flest, understreker hun:

- Alle kjenner det på lommeboka når strømprisene er skyhøye, matprisene stiger, bensin- og dieselprisene går til himmels og renta er på vei opp. Trygg økonomisk styring og en flertallsregjering er politisk medisin mot krise, sier Peggy Hessen Følsvik fra talerstolen.

Støre positiv

Jonas Gahr Støre vil ikke lukke noen dører til SV.

- Da vi dro fra Hurdal, så sa jeg at det ikke var lukket noen dører. Så jeg vil ikke uteleukke noe, men jeg tror ikke det er nært forestående, sier Støre.

Han sier det vil bli aktuelt med nye regjeringssamtaler med SV.

- På et passende tidspunkt. Nå skal vi først på gjennom et budsjett på Stortinget, og det gjør vi jo sammen med SV, sier statsministeren.

Etter det Dagbladet erfarer, var Støre informert om budskapet LO-sjefen ville komme med fra talerstolen.

- Ap, Sp og SV er viktig for å få gjennom hovedlinjene i politikken. I dag har SV valgt å stå utenfor, så får vi se om det kommer til å endre seg, sier Støre.

Vedum ikke positiv

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen står seg bedre uten SV i regjering, forteller han til Dagbladet.

Vedum mener debatten om sikkerhetspolitikk og NATO gjør SV mindre aktuell som regjeringspartner enn før.

- Jeg mener Hurdalsplattformen er god for å trygge hele landet og for å følge opp tradisjonen for en god forsvars- og beredskapspolitikk. Det er ikke aktuelt å ta noen nye runder om det. Det siste halvåret har vist at det er bra at Sp også sikrer det. Det hadde ikke vært bra å debatt om NATO og våpenstøtte til Ukraina i to tre uker i regjeringen, sier Vedum til Dagbladet.

Han viser også til at SV valgte å forlate Hurdalssjøen.

Brøt ut

LO har helt fra valgkampen argumentert for og ønsket en flertallsregjering bestående av de «gamle» rødgrønne partiene.

Og stortingsvalget i fjor høst ga grunnlag for en flertallsregjering med Ap, Sp og SV. Men forhandlingene på Hurdalssjøen brøt sammen. SV valgte å forlate forhandlingsbordet og stå utenfor regjeringen.

Dermed endte Norge opp med det som var Senterpartiets foretrukne regjeringsalternativ - bestående av Ap og dem selv.

Men nå er det altså, ifølge LO-lederen, helt ekstraordinære tider som krever mer av alle. Derfor må SV nå inn i en flertallsregjering, mener hun.

- Alle må ta ansvar

- Krigen i Ukraina, energikrisen og matkrisen skaper uro i Norge og verden. Mer enn noen gang trenger Norge en flertallsregjering som kan ta ansvar, sier LO-lederen i talen.

Hun sier at stortingsvalget i fjor høst var et «rungende rop om en rødere og grønnere politikk».

- Jeg er helt sikker på at jeg har det store flertallet av LOs medlemmer bak meg når jeg nå sier: Nå må Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV finne sammen. Ikke bare fra sak til sak i Stortinget, men i regjering. Alle må ta ansvar, tordner LO-lederen fra talerstolen på LO-kongressen.

SV krever «blanke ark»

Fungerende SV-leder Kjersti Bergstø sier til Børsen at de ikke utelukker en ny forhandlingsrunde.

- Vi ber ikke om nye samtaler. Om regjeringspartiene ønsker å invitere til samtaler med blanke ark, så kommer vi til å sette oss ved det bordet, sier hun.

Bergstø påpeker at LO har mye makt, og at SV samarbeider godt med dem.

- Jeg er glad for at de er så tydelig i sitt ønske om å få SV inn i regjering, fordi det peker tydelig i retning endring som landet vårt trenger. Men endringsvilja må komme fra de partiene som samlet har flertall på Stortinget, sier hun til Børsen.

- Ikke tilstrekkelig

Til det oppmøtte pressekorpset kommenterte Bergstø LOs krav på denne måten:

- Jeg skjønner godt at LO ønsker SV inn i regjering. Hvis det er en ting som har vært veldig tydelig for Norge så er det at SV er nødvendig for å gi regjeringen og politikken en nødvendig kurs både for å få forskjeller ned og utslippene ned. Og så er det viktig å huske på hva det var som gjorde at vi forlot sonderingene på Hurdalssjøen, og grunnen til det handler om at endringsviljen ikke var tilstrekkelig fra de andre partiene, sier hun, og fortsetter:

- Det er en ting som er viktig for oss, og det er retninga. Vi trenger en ny politisk kurs for landet vårt. Det er derfor det ble et regjeringsskifte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer