LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død

Fagforeningslederen ble bare 53 år gammel.

DØD: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde tirsdag. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
DØD: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde tirsdag. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde i dag hjemme i sin bolig på Slemmestad, opplyser LO i en pressemelding.

- Dyp sorg

Fagforeningslederen ble 53 år gammel. Han døde av hjertesvikt.

- Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datter Camile, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn og LO har mistet en ruvende leder, som hadde mange års virke foran seg, sier fungerende LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

- Hans-Christian var en avholdt leder som vil bli husket for sin redelighet og sitt dype engasjement for arbeidsfolk. Han var svært respektert og hadde stor tillit langt utover egne rekker. Hele LO-familien er i sorg.

Også i arbeidsgiverorganisasjonen NHO mottas dødsbeskjeden med stor sorg.

- Det er med sjokk og stor sorg vi i dag har mottatt budskapet om at Hans-Christian Gabrielsen er død. Han var en god og nær venn, og en svært dyktig og markant leder av LO, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid til Børsen.

MINNES GABRIELSEN: Erna Solberg om den avdøde LO-lederen Hans Christian Gabrielsen. Video: Jenny Emilie Aas. Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

«Påtenkt» rollen

Gabrielsen tok over vervet som LO-leder i 2017, og da hadde han allerede vært «påtenkt» for vervet i mange år. Han kom opprinnelig fra Fellesforbundet, og var nestleder i LO i fire år før han overtok ledervervet etter Gerd Kristiansen.

Selv om det lå i kortene at det var Gabrielsen som skulle ta steget opp, sa han selv at han aldri hadde hatt noen plan om å gå helt til topps i organisasjonen.

- Tillit er noe du gis. Jeg har prøvd å gjøre en best mulig jobb i de posisjonene jeg har hatt og de vervene jeg har blitt spurt om å ta. Hvis folk synes jeg har gjort en bra jobb, er det hyggelig, sa Gabrielsen.

TRIST: SVs partileder Audun Lysbakken om LO-leder Hans Christian Gabrielsens bortgang. Video/Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Gabrielsen hadde fagbrev som prosessoperatør ved Tofte Industrier, der han var ansatt fra 1984 til 1995. Han var tillitsvalgt på heltid fra 1994 og til han døde.

Han har sittet i kommunestyret, vært leder av Røyken Ap og nestleder i Buskerud Ap.

Han ble «hentet» til Lilletorget, der Fellesforbundet har sitt hovedkvarter, av daværende forbundsleder Kjell Bjørndalen, i 1996, til jobb i forhandlingsavdelingen.

DØD: Tirsdag 9. mars ble det kjent at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Nyheten slår hardt ned i det politiske miljøet, hvor Gabrielsen har vært en kjent person. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Habil trommis

På Lilletorget var det tydelig at Gabrielsen var en «coming man» og mannen Fellesforbundet skulle satse på som framtidig LO-leder. Han kom inn i ledelsen av forbundet i 2003.

Da han ble valgt til LO-sjef i 2017 var det uten motkandidat og uten strid.

- Hans-Christian var den som alltid roet ned i en anstrengt situasjon, sier hans forgjenger i LO-lederstolen, Gerd Kristiansen.

- Han var en stødig person å jobbe sammen med. Vi jobbet jo tett sammen de årene jeg var leder. Han var den sindige som alltid roet ned hvis ting var i ferd med å eksalere. Han tenkte seg gjerne om et par ganger ekstra, og ikke minst hadde han alltid arbeidstakernes vel og ve i bakhodet, uansett hva det gjaldt.

I tillegg til sitt verv som fagforeningsleder var Gabrielsen en habil trommeslager, og spilte lenge i åttemannsbandet Zappa Time. Bandet spilte, som navnet antyder, utelukkende låter av rockeikonet Frank Zappa.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer