LO-lederen raser mot Hagen: - Usmakelig

Hans-Christian Gabrielsen blir regelrett forbanna når rikingen Stein Erik Hagen klager over et skattekutt på 7 milliarder kroner.

TONEDØVT: Når en av Norges rikeste menn klager over at han betaler for mye skatt, har han ikke magemål, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix
TONEDØVT: Når en av Norges rikeste menn klager over at han betaler for mye skatt, har han ikke magemål, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er direkte usmakelig. Hagen eier ikke magemål, tordner LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Fagforeningsbossen reagerer kraftig på at finansmannen Stein Erik Hagen høylytt gir uttrykk for at formuesskatten er «meget urettferdig».

- Tonedøvt overfor svake grupper og vanlige arbeidsfolk som er blitt påført store utfordringer av regjeringa for å finansiere de skattekuttene som altså ikke monner for Hagen, sier Gabrielsen til Børsen.

Gavmild og streng

Det var i et intervju med Børsen at Hagen uttrykte dyp skuffelse over at statsminister Erna Solberg (H) ikke har gjort mer for å kutte formuesskatten.

v- Jeg synes at formuesskatten er meget urettferdig, da den bare rammer norske eiere. Den svekker også nasjonalt eierskap, uttalte Hagen.

Med en anslått nettoformue på 28 milliarder kroner, plasserer Hagen seg på en trygg 10. plass på Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste personer.

Hagen er også regjeringens rike onkel. De siste åra har han samlet donert 10 millioner kroner til Høyre, tre millioner til Frp og én million til hver av KrF og Venstre.

Samtidig har regjeringen kuttet formuesskatten med sju milliarder kroner.

Langt fra nok, mener mannen som blant annet kontrollerer hver fjerde Orkla-aksje gjennom familieselskapet Canica.

- Misforståelser

Gabrielsen lurer på om Hagen er påkoblet hverdagen til vanlige folk.

- Stein Erik Hagen ser ut til å ha en total mangel på forståelse for hvordan regjeringens mange usosiale kutt har rammet, sier LO-lederen.

Hagen tar kritikken med ro og sier at han gjerne tar en prat med Gabrielsen.

- Jeg velger å tro at Hans-Christian Gabrielsens ytringer om meg beror på misforståelser og feilaktige framstillinger i pressen, uttalelser finansmannen i en e-post til Børsen.

Gabrielsen følger på sin side opp med en klar advarsel til statsministeren, som overfor Børsen varsler at hun ikke er ferdig med å kutte i formuesskatten selv om det ikke ble noen reduksjon i statsbudsjettet for 2020.

Gabrielsen mener skattekuttene gir økte forskjeller:

- Vi har en særdeles høyreorientert regjering som i seks år har drevet med politisk plyndring av vanlige arbeidsfolk og de svakeste i samfunnet, hevder han.

- Eier ikke magemål

Lederen for landets suverent største arbeidstakerorganisasjon ramser opp eksempler fra det han omtaler som «en trist lang liste av smålige kutt»:

- Regjeringa har kuttet i pendlerfradraget, arbeidsavklaringspenger, barnetillegget for uføre, bilstøtte til funksjonshemmede, arbeidsmarkedstiltak og tannlegestøtte - for å nevne noe. Samtidig er maksprisen i barnehagene økt. Fagforeningsfradraget har stått stille siden 2013, noe som gir reelt økt skatt for alle organiserte. Og kjøpekraften til pensjonistene er redusert fordi pensjonene er underregulert, tordner Gabrielsen.

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer

- Men skatten på alminnelig inntekt er jo redusert fra 28 til 22 prosent under denne regjeringen, noe som jo omfatter alle lønnsmottakere. Samtidig er flere kommet i arbeid og ledigheten synker. Helt svart er det vel ikke?

- Det denne triste listen samlet viser, er en politisk plyndring av arbeidsledige, pensjonister, funksjonshemmede og helt vanlige arbeidstakere. Alt for å gi rom for kutt i formuesskatten. Så sutrer Hagen over at han ikke får enda mer skattelette enn han allerede har fått. Han eier ikke magemål, tordner Gabrielsen.

- Alle ser opp til Norge

Stein Erik Hagen er blitt forelagt LO-lederens kritikk. I en e-post svarer Hagen at han er blitt misforstått.

- Jeg mener at formuesskatt på arbeidende kapital som bare rammer norske eiere er svært uheldig. Den bør avvikles av flere grunner og særlig fordi den favoriserer utenlandsk eierskap. Jeg mener at det er langt bedre å øke skatten på bedriftenes overskudd tilsvarende, slik at det blir provenynøytralt. Dette uttaler jeg også i intervjuet, sier Hagen.

Han mener de aller fleste har grunn til å være fornøyd:

- Jeg vil minne om at Norge er kåret til verdens beste land og bo i. Norge er også det land i verden hvor forskjellene er minst. Aldri har befolkningen hatt høyere utdannelse, levealderen vært lenger, og levestandarden høyere, hevder Hagen.

- Norge har kanskje verdens beste velferdsordninger. Alle ser jo opp til Norge, konkluderer finansmannen.

Hagen - som har full kontroll med sine A-aksjer i Canica, kommenterer også kritikken som er rettet mot familien etter omtalen av datterens flytting til Sveits:

- Som dere sikkert vet, betaler man formuesskatt for all sin formue til det landet man er bosatt i. Min datter Caroline, som har bodd 10 år i Sveits, betaler formuesskatt til Sveits også av sin formue i Norge. Caroline eier indirekte 99,5 prosent av Canica AS. Således betaler hun samme beløp i formuesskatt uavhengig om kapitalen befinner seg i Canica AS eller Canica Holding AG, skriver Hagen.

Han avslutter med en åpen invitasjon til LO-lederen:

- Jeg tar gjerne når som helst et møte med Hans-Christian Gabrielsen og utdyper mine synspunkter, samt en prat om hvordan vi kan skape nye norske arbeidsplasser, sier Stein Erik Hagen.

Tajik: - Prøver å kjøpe politikk

Men det er ikke bare LO-lederen som har reagert på Stein Erik Hagens skatteklage. Også finanspolitikerne fra opposisjonen er blitt irritert.

- Hagens klagesang beviser at økte økonomiske forskjeller truer demokratiet, ved at rike får for sterk innflytelse. De får makt til å sette dagsorden, og noen ganger til å tvinge gjennom meningene sine. Så får vi håpe det fortsatt er slik at politikk ikke kan kjøpes for penger, sier Ap-nestleder og partiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik.

Erna Solberg sier til Børsen at hun med glede tar imot Hagens pengegaver, blant annet fordi det balanserer LOs økonomiske støtte til Ap og øvrige partier på venstresida.

- Men de vet også at det ikke er sånn at vi leverer på en liste de leverer oss, legger hun til.

- Når én av sju av Høyres største givere har flyttet hele eller deler av formuen sin ut av Norge til land med mindre skatt, har jeg vanskelig for å tro på at de rike ikke prøver å kjøpe høyrepolitikk for penger, repliserer Tajik.

- Bør holde kjeft

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener Hagen er skamløs:

- Jeg blir forbanna. Hagen kan holde kjeft. Han er en av landets superrike som har flyttet sine penger til Sveits, for på den måten å slippe å bidra til fellesskapet. Han betaler en mindre andel av sin inntekt i skatt enn det den vanlige mann og kvinne gjør. Det er skamløst når han da likevel får seg til å klage over manglende skattekutt, sier Kaski.

Hun mener, i likhet med Tajik, at superrike benytter sin posisjon til å legge presse på sine politikere.

- Partiene på venstresida mottar da også store pengegaver - ikke minst fra LO?

- Det er ikke sammenliknbart å motta milliongaver fra en enkelt milliardær, og det å få støtte fra landets største fagforening med over 1 million medlemmer og demokratiske prosesser. Det er to forskjellige ting, sier Kaski.

Høyre på sitt verste

Høyres finanspolitiske talsmann og leder av finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim, mener at Gabrielsen bommer når han kritiserer regjeringen for smålige kutt:

- Det er en helt fjern virkelighetsbeskrivelse. Vi har jo brukt de virkelig store pengene på bedre velferdsordninger. Det er sånn vi har fått ned helsekøer, bygget veier og jernbane, fått flere i arbeid og så videre, sier han.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Gabrielsen ser disse kuttene i kontrast til regjeringens skattelettelser, og det er vel noe av kjernen i kritikken..?

- Ja, vi har også brukt penger til å kutte skattene. Men det er ikke sånn at vi samtidig har tatt fra noen. Skattekuttene har vi hatt råd til fordi vi har brukt noe av det økte handlingsrommet, hevder Asheim.

Han avviser blankt at superrike som Stein Erik Hagen kan kjøpe seg politisk gjennomslag ved å støtte Høyre.

- Jeg vil si at Høyre på sitt verste er når vi påstår at LO kjøper innflytelse i Ap og venstresida. Når vi får støtte fra Hagen eller andre, er det jo fordi de støtter den politikken som Høyre vedtar. Disse beskyldningene må vi slutte å rette mot hverandre, sier Asheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer