LO reagerer kraftig: - Absurd!

Sammenliknet Høyre-gaver med LOs bidrag til Arbeiderpartiet. Det får fagforeningen til å steile.

- TÅKELEGGER: Høyres kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen anklages for tåkelegging når han sammenlikner LOs gavmildhhet med redernes støtte til Høyre. Foto: Heiko Junge / NTB
- TÅKELEGGER: Høyres kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen anklages for tåkelegging når han sammenlikner LOs gavmildhhet med redernes støtte til Høyre. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Det er totalt absurd når Høyre sammenlikner LOs støtte til Arbeiderpartiet med Sindre Finnes' eierskap i rederier som gir penger til Høyre. Dette er tåkelegging av verste sort, sier leder for politisk avdeling André Nerheim i LO.

Onsdag skrev DN at Sindre Finnes i februar 2021 satt med aksjer for 500 000 kroner i rederiet Wallenius Wilhelmsen da Erna Solberg - som statsminister - spilte inn en hilsen der hun gir selskapet skryt.

Kort tid etterpå tikket det inn 300 000 kroner i valgkampstøtte til Høyre fra Wilh. Wilhelmsen - et holdingselskap som har en stor eierpost i Wallenius Wilhelmsen.

Nerheim reagerer kraftig på at Høyres kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossens avviser sammenhengen mellom Finnes' eierskap, Ernas hilsen og pengestøtten til Høyre gjennom å sammenlikne det med LOs støtte til Arbeiderpartiet.

- Å antyde at det skulle være en slags sammenheng mellom økonomiske bidrag fra Wilh. Wilhelmsen til Høyre og at hun stilte opp på denne enkeltvideoen blir i overkant søkt. Skal ikke Jonas Gahr Støre kunne lage videohilsener til LO, fordi de donerer penger til Arbeiderpartiet? spurte Husabø Fossen i DN.

- PROBLEMATISK: LO-topp André Nerheim mener det er problematisk at Erna Solberg hilste et selskap der ektemannen eide aksjer. Foto: LO
- PROBLEMATISK: LO-topp André Nerheim mener det er problematisk at Erna Solberg hilste et selskap der ektemannen eide aksjer. Foto: LO Vis mer

LO: - Ukjente økonomiske bindinger

LO-toppen påpeker at LO ikke er et selskap man kan investere i, der aksjekursen påvirkes av hilsingstaler og innflytelsesrike venner.

- Selvsagt skal en statsminister hilse næringslivet. At Erna Solberg gjorde dette i god tro er heller ikke umulig. Det problematiske er ukjente økonomiske bindinger som nå avdekkes av media. Det er jo ingen tvil om at en aktiv statsministeren kan øke populariteten til et selskap og da påvirke egen felles formue

- Erna Solbergs våpendragere burde se på fakta og innse at det slett ikke ser bra ut - heller enn å skylde på andre. Det fins ingen aksjekurs som kan endres ved at statsminister Jonas Gahr Støre hilser LO, sier Nerheim - og fortsetter:

- Det samme rederiet gir altså 300 000 kroner til Høyre i valgkampstøtte. Det kan heller ikke sammenliknes med at en million LO-medlemmer støtter de partiene som er enig med oss politisk.

- Håper LO har mer makt

Rederiet har gitt penger til Høyre i en årrekke på samme nivå som støtten på 300 000 kroner i 2021. Husabø Fossen understreker også at Erna Solberg prioriterte høyt å lage hilsener til næringslivet da hun var statsminister.

- Hvem har mest makt, rederiet i Høyre eller LO i Arbeiderpartiet?

- Det er vanskelig å vite hvem som har innflytelse og makt i Høyre. Det er ingen tvil om at enkeltpersoner og -firmaer med store formuer og helt spesifikke interesser går inn og støtter Høyres valgkamp. Vi har aldri sagt at det ikke er greit, men de har selvfølgelig sine politiske interesser - på samme måte som LO, sier Nerheim.

- Men hvem har mest makt?

- Vi får virkelig håpe at LO har mer makt i samfunnet enn rederne.

- Men det er ingen av Høyres givere som leder valgkomiteen i Høyre eller sitter i sentralstyret, slik dere i LO gjør i Arbeiderpartiet?

- Det er sterke enkeltgrupperinger som har innflytelse i Høyre. LO har makt i samfunnet, men det er en evig kamp mellom interesser. Det er bare å se på diskusjonen rundt styreverv, lister og plassering av Høyre-folk i styrer som familien Solberg/Finnes også har vært borti.

- Er det én ting som alltid har vært viktig for fagbevegelsen er det full åpenhet. Her har høyresiden veldig mye å lære og gå på. Derfor er det ekstremt viktig at alle kortene nå kommer på bordet. Det håper vi Erna Solberg og Høyre nå bidrar til.

Høyre: - Konspiratorisk

Høyres kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen sier at henvendelsen han fikk fra Dagens Næringsliv der de problematiserte at Wallenius Wilhelmsens største eier har donert penger til Høyre ikke handlet om Sindre Finnes' aksjer.

- Jeg mener det blir veldig søkt, ja nesten konspiratorisk, å tenke at det skulle være en sammenheng mellom at Erna ga en videohilsen og at eierselskapet til Wilhelmsen ved flere anledninger har donert penger til Høyre. Særlig når vi vet hvor mange videohilsener Erna gir, sier Husabø Fossen, som viser til at Solberg gir flere titalls videohilsener i måneden både til privatpersoner og bedrifter.

- Det er en helt ordinær del av hverdagen hennes å møte folk og næringsliv så ofte som mulig, og under pandemien foregikk naturlig nok veldig mye av dette digitalt i stedet for fysisk.

Husabø Fossen mener heller ikke at det er noe galt å sammenlikne med Arbeiderpartiet og LO.

- Da mener jeg det er høyst relevant å sammenlikne med Ap og LO. Det ville vært for dumt om statsminister Gahr Støre ikke skulle kunne hilse LO på fysiske konferanser eller på video, bare fordi LO gir mange millioner i valgkampstøtte til Arbeiderpartiet. Da må Erna selvsagt kunne stille opp på fysiske konferanser og sende videohilsener til bedrifter, også til bedrifter som tilfeldigvis har en eier som har støttet Høyre økonomisk. På samme måte som hun også stilte opp på konferanser i regi av LO da hun var statsminister.

Høyres kommunikasjonssjef tviler til slutt på om Nerheim er alvorlig når han tror en Erna-hilsen kan sende aksjekurser til himmels.

- Jeg leser det Nerheim sier om aksjekurs, men vet egentlig at han er altfor smart til å tro at en videohilsen til en lansering er egnet til å sende aksjekursen til et stort rederi opp eller ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer