LO refser Norges Bank

Norges Banks renteøkninger har gått utover sysselsettingen og økonomien til vanlige folk, mener LO. Nå knyttes nevene foran det som tegner til å bli et heftig lønnsoppgjør.

HARDT UT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen går hardt ut mot både regjeringen og Norges bank i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HARDT UT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen går hardt ut mot både regjeringen og Norges bank i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LO har meislet ut kravene foran årets lønnsoppgjør. Det skjedde i Folkets Hus i Oslo i dag.

Etter flere moderate oppgjør er det klare forventninger om solide gevinster denne gang. Kravene skal sikre medlemmene av Norges største arbeidstakerorganisasjon økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg og økt lønn.

- Vi ser ingen grunn til å holde igjen. Vi har langt større selvtillit før årets oppgjør enn de foregående åra, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum i et intervju med Børsen i går.

Som leder av LOs største forbund i privat sektor er det han som skal forhandle først med motparten Norsk Industri. Dette er i tråd med den såkalte frontfagsmodellen for lønnsdannelsen, som innebærer at konkurranseutsatt næringsliv får legge føringene for øvrige bransjer og sektorer.

- Urettferdig

Det er Fellesforbundets krav som vil danne skole for resten av lønnsoppgjøret. LOs nest høyeste organ, representantskapet, har nå vedtatt det som kalles den tariffpolitiske uttalelsen. Den ligger til grunn når Fellesforbundet spikrer sine krav.

Dokumentet belyser hva LO mener er hovedutfordringene i norsk økonomi og arbeidsliv. Som tidligere får den Høyre-styrte regjeringen unngjelde, noe LO-leder Hans-Christian Gabrielsen selv underbygget i sin tale:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.