LO-sjefen refser Ernas krisepakke

Kritiske hull i regjeringens tiltakspakke ville vært unngått dersom regjeringa hadde tatt kontakt med LO i forkant, tordner LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

RASER: - Det er uhørt, raser LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Lars Eivind Bones
RASER: - Det er uhørt, raser LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiltakspakken som statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) la fram skissen til i går er ikke egnet til å dempe usikkerhet og utrygghet, sier Gabrielsen til Børsen.

Han tordner mot Solberg for ikke å ha tatt kontakt med landets største arbeidstakerorganisasjon i arbeidet med krisepakken.

- De har ikke tatt kontakt med oss i forkant. Det er helt uhørt, smeller det fra LO-bossen.

Skoa på

Gabrielsen etterlyser først og fremst klare og felles regler for sikring av inntekt når arbeidstakere må være hjemme med barn som settes i karantene når skoler og barnehager stenger.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I tillegg frykter LO at en større del av belastningen havner hos arbeidstakerne ved permitteringer.

- Dette kunne de ha unngått om de hadde snakket med oss i forkant. Vi har skoa på, vi vet hvor det trykker. Nå må regjeringa snarest sette seg ned med oss. Det er svært uheldig at man ikke har gjort tidligere. Det vitner om mangelfull kunnskap om trepartssamarbeidet, som handler om at man i fellesskap får gode og felles virkelighetsbeskrivelser, sier Gabrielsen til Børsen.

Smittevern

Gabrielsen ønsker ikke å utdype kritikken ytterligere.

- Dette er ikke tida for det. Nå forventer jeg at regjeringen setter seg ned med partene i arbeidslivet. Tiltakene er en del av smittevernberedskapen. En tiltakspakke må også gi sikkerhet for inntekt, sier Gabrielsen.

- Hvordan kan dette handle om smittevernberedskap?

- Når folk opplever utrygghet for sykdom, er det ekstra viktig at de opplever trygghet for inntekt og jobbsikring. For om du er utrygg for inntekt, risikerer vi at folk går på jobb selv om de burde holde seg hjemme, sier Gabrielsen.

Sikres full lønn

Konkret krever LO at arbeidstakere som settes i karantene må sikres full lønn i karantenetida.

- Så må det være klare regler for arbeidstakere som har små barn som settes i karantene. Også når de må være hjemme med barn som settes i karantene. Vi får veldig mange spørsmål om dette nå. Usikkerheten er svært stor, forteller Gabrielsen.

LO støtter regjeringens plan om å endre permitteringsreglene, blant annet ved å kutte ned på varslingstida.

- Det er jeg enig i - for det kan bidra til å hjelpe bedrifter som får problemer. Men dette forutsetter at endringene i regelverket ikke går på bekostning av arbeidstakernes inntekter, understreker Gabrielsen.

- Det er mange som har muligheten til å ha hjemmekontor, men det norske arbeidslivet er nå en gang slik at det ikke gjelder for det store flertallet. Mange har jobb som krever fysisk tilstedeværelse, sier LO-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer