Fersk rapport fra LO

LO-topp refser rentehopp

Norges Banks «aggressive rentehevinger» får knallhard kritikk av LO i en fersk rapport om utsiktene til norsk økonomi.

ADVARER: Ledigheten presses opp med Norges Banks rentepolitikk, advarer LO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ADVARER: Ledigheten presses opp med Norges Banks rentepolitikk, advarer LO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjeføkonom Roger Bjørnstad og hans kolleger i LOs samfunnspolitiske avdeling kommer med en dyster advarsel i rapporten som legges fram i dag:

Norges Banks gjennomførte og planlagte rentehevinger dobler kostnadssjokket for norske husholdninger, presser opp arbeidsledigheten og sender norsk økonomi inn i en lavkonjunktur, advarer Bjørnstad.

LO antar at nedturen for Norge blir så kraftig og kommer så raskt, at Norges Bank kommer til å ombestemme seg og starte med rentekutt tidligere enn det sentralbanken per i dag legger opp til.

Dobbelt sjokk

I analysen viser LO hvordan den importerte inflasjonen alene har bidratt til kraftige innstramminger på norsk økonomi.

- Husholdningenes realinntekter faller med nesten 4 prosent som følge av prissjokket fra utlandet. Det skulle isolert sett tale for redusert rente. I stedet har Norges Bank økt rentene, skriver Bjørnstad i rapporten.

- Renteøkningene reduserer husholdningenes inntekter med ytterligere 3,5 prosent. Pengepolitikken til Norges Bank dobler altså nesten kostnadssjokket som husholdningene nå opplever, framholder han.

LO-økonomene hevder at Norges Bank legger for stor vekt på målet om å holde inflasjonen på 2 prosent, og for liten vekt det målet om å bidra til høy sysselsetting. Begge deler er nedfelt i sentralbankloven.

Ny linje

- Norges Banks tolkning (av målsettingene i sentralbankloven, red.anm.) får store konsekvenser, men er heller ikke korrekt, skriver Bjørnstad.

Han poengterer at den norske frontfagsmodellen bidrar til å bremse lønnsveksten, noe som sikrer stabil inflasjon selv med et høyt nivå på sysselsettingen.

RENTEHOPP: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, tror den kommende tiden kan føre til at mange får det tøft økonomisk. Programleder: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Konklusjonen er at selv om Norges Bank kutter rentene tidligere enn de legger opp til i dagens rentebane, så vil inflasjonsmålet likevel bli nådd i løpet av de neste tre åra.

LO mener dette er en helt ny linje fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

«Norges Bank har tidligere praktisert inflasjonsmålet fleksibelt, det vil si at det skal nås fram i tid. Det har ikke vært uvanlig for Norges Bank at dette er tre år fram i tid. At de nå insisterer på en langt hurtigere måloppnåelse kan ikke bety annet enn at vi med ny sentralbankledelse har fått et strengere inflasjonsmål», heter det i rapporten.

Kraftig advarsel

LO-økonomene har også laget modeller som tallfester advarslene de kommer med.

  • Gjennom moderate renteøkninger vil arbeidsledigheten stige til 3,5 prosent.
  • Gjennom nåværende rentebane, presses ledigheten opp til 4,4 prosent gjennom 2025.

Norges Banks nåværende prognose peker mot en styringsrente på 3,25 prosent ved utgangen av neste år, og deretter kuttes sakte mot 2,5 prosent ved utgangen av 2025.

LO viser i sin analyse til ferske SSB-prognoser som indikerer en raskere rentenedgang, med de første kuttene i styringsrenta allerede mot slutten av neste år og en styringsrente på 1,75 prosent ved utgangen av 2024. Det gir i så fall en boliglånsrente på 3,25 prosent.

LO ser den samme tendensen, men på grunn av Norges Banks «aggressive retorikk» tror Bjørnstad at kuttene kommer litt seinere enn det SSB antar. Da blir det imidlertid fart i sakene.

- Vi antar videre at Norges Bank da ombestemme seg når utviklingen i norsk økonomi har blitt svært svak, og starte reversering med flere rentekutt fra sommeren 2023. Styringsrenta vil da komme ned til 1,5 prosent og boliglånsrenta på 3 prosent mot slutten av 2024, heter det i rapporten.

Men dersom Norges Bank holder fast på renter rundt 3-tallet ut 2025, vil det sende norsk økonomi ut i en enda dypere lavkonjunktur, med ledighet på 4,4 prosent og en BNP-vekst på beskjedne 1 prosent, advarer LOs økomiske analyseavdeling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer