Lodder ut narkobaronens luksuseiendommer

For den nette sum av hundre kroner, kan narkobaronens mange hjem nå ende hos hvem som helst.

LODDES UT: Totalt loddes det ut eiendom til en verdi av over 110 millioner kroner, hvor alt er konfiskert fra narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman. Blant eiendelene er sju hus, åtte leiligheter, fem verdipapirer, en ranch og en 20-seters tilskuerboks på Azteca stadium i Mexico city. Foto: Eyepix / NurPhoto/ Shutterstock / NTB
LODDES UT: Totalt loddes det ut eiendom til en verdi av over 110 millioner kroner, hvor alt er konfiskert fra narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman. Blant eiendelene er sju hus, åtte leiligheter, fem verdipapirer, en ranch og en 20-seters tilskuerboks på Azteca stadium i Mexico city. Foto: Eyepix / NurPhoto/ Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er gått over fire år siden den verdenskjente meksikanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman ble utlevert til USA.

Guzman er viden kjent under tilnavnet «El Chapo» («småen»), som leder av det verdenskjente og svært brutale Sinaloa-kartellet.

Da dommen falt mot ham i New York i februar 2019, var han funnet skyldig i alle ti tiltalepunkter, som blant annet inkluderte storstilt narkotikasmugling. Det endte med livstid. Pluss 30 år ekstra.

Nå lodder meksikanske myndigheter ut narkobaronens mange eiendommer.

Lotteriet skjer i regi av myndighetenes prosjekt, INDEP. Det kan løst oversettes til «Institutt for å gi folket tilbake det som ble stjålet fra dem».

Det skriver blant andre The Washington Post.

Flere vinkjellere

Da «El Chapo» ble arrestert i 2014, oppholdt han seg i en toroms leilighet i det nordvestlige Mexico. Leiligheten i seg selv gjenspeilet ikke på noen måte den luksusen han kunne tillate seg, ettersom han var antatt å være den største narkoleverandøren til USA.

Her hører det med at denne leiligheten hadde direkte tilgang via tunneler til byens kloakkanlegg. For «El Chapos» rikdom er udiskutabel.

Mannen skal ha vært i besittelse av blant annet en gullbelagt AK-47 og en diamantbelagt pistol, samt at inntekten hans skal ha vært på svimlende 38 milliarder dollar i året - det tilsvarer omkring 334 milliarder kroner etter dagens kurs.

PRIVAT TILSKUERBOKS: En privat tilskuerboks på Azteca Stadium i Mexico City er blant det som nå loddes ut. Her fra en fotballkamp i desember 2018. ILLUSTRASJONSFOTO: Rocio Vazquez / AFP / NTB
PRIVAT TILSKUERBOKS: En privat tilskuerboks på Azteca Stadium i Mexico City er blant det som nå loddes ut. Her fra en fotballkamp i desember 2018. ILLUSTRASJONSFOTO: Rocio Vazquez / AFP / NTB Vis mer

Men det er ikke bare narkobaronens toromsleilighet som nå loddes ut. Det samme gjør sju andre hus, sju leiligheter, fem verdipapirer, en ranch og en 20-seters tilskuerboks på Azteca stadium i Mexico city.

En av leilighetene ligger i havnebyen Acapulco og skal ha panoramautsikt til stillehavskysten. Andre av leilighetene, som alle befinner seg på ulike steder i Mexico, skal ha boblebad og flere private parkeringsplasser.

Den gjeveste av de alle, selve kronjuvelen, er ifølge lotterisekslapet selv villaen med ni soverom i rikmannsstrøket Jardines del Pedregal i hovedstaden Mexico City.

UTSIKT: En av leiligehetene ligger i havnebyen Acapulco og skal ha panoramutsikt til Stillehavet. ILLUSTRASJONSFOTO: Santiago Castillo Chomel / Shutterstock / NTB
UTSIKT: En av leiligehetene ligger i havnebyen Acapulco og skal ha panoramutsikt til Stillehavet. ILLUSTRASJONSFOTO: Santiago Castillo Chomel / Shutterstock / NTB Vis mer

Her skal det være innendørs basseng med glasstak, badstu, boblebad og vinkjeller, for å nevne noe. Denne boligen skal ha en verdi på over 34 millioner kroner, skrive Vice.

Villaen har også tidligere vært i eie av en annen narkobaron, Amado Carillo Fuentes, som gikk under tilnavnet «Lord of The Skies».

Verdier for 110 millioner

Prisen på det som totalt er konfiskert av El Chapos eiendeler så langt, er verdisatt til 12,5 millioner dollar, nærmere 110 millioner kroner.

Denne summen skal også inkludere konfiskeringer fra andre ledd i narkobaronens kartellvirksomhet, blant annet fra korrupte byråkrater.

Prisen for loddene som gjør at eiendommene kan bli dine - i alle fall om du bor i Mexico - er 250 pesos. Det tilsvarer 110 norske kroner.

Vinnerloddene trekkes den 15. september, dagen før landets uavhengighetsdag.

LIVSTID: Joaquin «El Chapo» Guzman soner en livstidsdom i USA. Her under en av flere arrestasjoner av ham. Denne gang i 2016. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB
LIVSTID: Joaquin «El Chapo» Guzman soner en livstidsdom i USA. Her under en av flere arrestasjoner av ham. Denne gang i 2016. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Vis mer

Ifølge The Washington Post var det president Andrés Manuel López Obrador som selv sto for avdukingen av premiene under et arrangement på sitt presidentpalass i midten av juni.

- Det handler om å gi tilbake alt det som ble konfiskert til folket og byen. Alt vi kan lodde ut slik at det som er konfiskert kan gå til å utvikle nasjonen og befolkningens velferd, uttalte presidenten under arrangementet foran bilder av de prangende eiendommene, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer