Regjeringens tilleggsbudsjett:

- Løftebrudd

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gått hardt ut mot statlig konsulentbruk i opposisjon. Skjerpelsene som kom i regjeringens «ekstrabudsjett» er likevel beskjedne.

ROSER «LØFTEBRUDD»: Tina Bru (H) mener det er bra at Støre og Vedum ikke leverer på kutt i statlig konsulentbruk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROSER «LØFTEBRUDD»: Tina Bru (H) mener det er bra at Støre og Vedum ikke leverer på kutt i statlig konsulentbruk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er dypt problematisk. Utviklingen går i gal retning. Konsulentbruken burde gå ned, ikke opp.

Det var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums ord til Dagbladet et drøyt år før han selv ble en av valgvinnerne og endte som Norges nye finansminister.

Den høye bruken av konsulenter har møtt gjentatt kritikk fra både Vedum og Støre de siste åra, en kritikk som også har vært gjenspeilet i partienes alternative budsjetter. Likevel er det et beskjedent kutt som kommer i statlig konsulentbruk i mandagens tilleggsproposisjon.

- Jeg synes det er fint at virkeligheten har innhentet Vedum og Støre, og vil faktisk rose dem for dette løftebruddet, sier Høyres finanspolitiske talsperson, Tina Bru, til Dagbladet.

- Er ikke «daukjøtt»

I sine alternative budsjetter for 2020 foreslo Arbeiderpartiet og Senterpartiet å kutte konsulentbruken i staten med henholdsvis 1,766 milliarder kroner og 862 millioner kroner. For Arbeiderpartiets del var denne summen økt til 2,4 milliarder i budsjettet for 2021, skriver NTB.

I 2020 brukte staten 12 milliarder kroner på konsulenter.

I dagens ekstrabudsjett for 2022 ligger kuttet i konsulentbruk på til sammen 40 millioner og innsparingene begrenser seg til statlige virksomheters kjøp av tjenester fra kommunikasjonsbransjen.

Tina Bru mener det hadde vært uansvarlig og ville forsinket en rekke kritisk viktige prosjekter, dersom Støre og Vedum «skulle gjort som de lovet og kuttet milliarder i statlig konsulentbruk over natta».

- Da snakker vi om alt fra helsevesenet til veibygging. Kanskje de har innsett at konsulenter ikke er «daukjøtt» som de sa før valget, men i realiteten vanlige folk som finnes i hele landet og som gjør en viktig jobb i mange deler av offentlig sektor, sier Bru.

NYTT BUDSJETT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er godt fornøyd med deres endringer i neste års statsbudsjett. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Heller ikke SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener det ville vært lurt å gjøre store endringer over natta på dette feltet.

- SV har ikke løftet denne typen kutt høyt på prioriteringslista, og det er blant annet fordi det er vanskelig å gjennomføre kutt i konsulentbruk uten større endringer i departementene, sier hun og fortsetter:

- Dette vil innebære at andre må gjøre den jobben, så det er et større arbeid som må gjøres og som vil ta tid. SV mener det er klokt å gjøre endringer på dette feltet, men jeg mener det er naivt å tro at dette kan gjøres over natta, slik som Vedum tidvis har gitt inntrykk av.

- Må ned

Vedums uttalte mål har vært å strupe konsulentbransjen dersom han fikk regjeringsmakt.

Han gikk spesielt hardt ut mot PR-bransjen og viste til at staten i 2020 brukte 637,8 millioner kroner bare på posten som kalles organisasjonsutvikling og kommunikasjonsrådgivning.

Han understreket også at konsulentbransjen bidrar til en «enorm sentralisering».

- Det fører til oppbygging av en kjempestor konsulentbransje med høye timelønninger og store kostnader, og alt er samlet på noen få adresser i Oslo, sa Vedum til NTB i februar og konkluderte:

- Vi må få den statlige konsulentbruken ned.

- Helt annen kurs

På spørsmål fra Dagbladet om kuttene i konsulentbruk etter at han har lagt fram sitt første budsjett som finansminister, sier Vedum at det er nettopp PR-rådgivning og organisasjonsutvikling regjeringen har fokusert på nå.

- Det har ligget på rundt 600 millioner kroner, og det er det vi har kritisert hele veien. Og så har vi sagt at nå begynner vi. Vi kutter i de delene av staten som har brukt mest på PR og organisasjonsrådgivning, de 20 virksomhetene som har bukt mest, for å vise en tydelig retning, sier Vedum.

- Da er styringssignalet til de som fortsetter å bruke mye, at de kommer til å få kutt neste år. Så her er det en helt annen kurs. Nå strammer vi til, vi kutter 40 millioner. Det er 40 millioner vi kan bruke på andre ting, fortsetter han.

- Så dette er bare starten?

- Ja, dette er starten. Det vi har pekt på hele tida er den veksten i PR- og PR-bransjen som vi er kritiske til. Og vi kutter da 40 millioner til de virksomhetene som har brukt mye av den typen konsulenttjenester.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer