Regjeringens tilleggsbudsjett:

- Løftebrudd

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gått hardt ut mot statlig konsulentbruk i opposisjon. Skjerpelsene som kom i regjeringens «ekstrabudsjett» er likevel beskjedne.

ROSER «LØFTEBRUDD»: Tina Bru (H) mener det er bra at Støre og Vedum ikke leverer på kutt i statlig konsulentbruk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROSER «LØFTEBRUDD»: Tina Bru (H) mener det er bra at Støre og Vedum ikke leverer på kutt i statlig konsulentbruk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er dypt problematisk. Utviklingen går i gal retning. Konsulentbruken burde gå ned, ikke opp.

Det var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums ord til Dagbladet et drøyt år før han selv ble en av valgvinnerne og endte som Norges nye finansminister.

Den høye bruken av konsulenter har møtt gjentatt kritikk fra både Vedum og Støre de siste åra, en kritikk som også har vært gjenspeilet i partienes alternative budsjetter. Likevel er det et beskjedent kutt som kommer i statlig konsulentbruk i mandagens tilleggsproposisjon.

- Jeg synes det er fint at virkeligheten har innhentet Vedum og Støre, og vil faktisk rose dem for dette løftebruddet, sier Høyres finanspolitiske talsperson, Tina Bru, til Dagbladet.

- Er ikke «daukjøtt»

I sine alternative budsjetter for 2020 foreslo Arbeiderpartiet og Senterpartiet å kutte konsulentbruken i staten med henholdsvis 1,766 milliarder kroner og 862 millioner kroner. For Arbeiderpartiets del var denne summen økt til 2,4 milliarder i budsjettet for 2021, skriver NTB.

I 2020 brukte staten 12 milliarder kroner på konsulenter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer