Massesmitten i Ischgl:

- Løgnene kostet liv

Journalist Sebastian Reinfeldt har sett nærmere på hva som gikk galt i skiparadiset Ischgl de skjebnesvangre dagene i mars i fjor, og det han fant gjorde ham forbannet.

STERKE ANKLAGER: Gravejournalist Sebastian Reinfeldt mener han har funnet avgjørende bevis, som skal brukes i den pågående rettssaken mot østeriske myndigheter. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik Vis mer
Publisert

WIEN (Dagbladet): - På verdensbasis kan over 11 000 smittetilfeller spores tilbake til Ischgl, sier frilansgravejournalist Sebastian Reinfeldt til Dagbladet.

Den østerrikske forbrukerorganisasjonen VSV har på vegne av over 1000 ofre gått til massesøksmål mot myndighetenes håndtering av utbruddet i Ischgl, og Reinfeldt har stått i spissen for etterforskningen som ligger til grunn for saken.

På det spartansk innredede kontoret sitt i sentrum av Wien, har han det siste året viet utallige timer til å se nærmere på hva som faktisk skjedde i Ischgl i dagene som ledet fram til at smittealarmen gikk.

Han mener resultatet er sjokkerende.

STENGT: Som resten av Østerrike er Ischgl stengt for turister. Alpelandsbyen hadde i mars i fjor Østerrikes verste coronautbrudd og tusenvis av turister ble smittet her. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
STENGT: Som resten av Østerrike er Ischgl stengt for turister. Alpelandsbyen hadde i mars i fjor Østerrikes verste coronautbrudd og tusenvis av turister ble smittet her. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

- Jeg forventet feil, men kanskje feil som kunne unnskyldes og forklares fordi dette var en stressende og ny situasjon vi alle plutselig ble konfrontert med. Men det jeg fant, og som fortsatt gjør meg sint, er at de ansvarlige i Ischgl, Innsbruck, Tirol og Wien, de visste sannheten. De visste om den pågående smittespredningen, men de fortalte det ikke, sier han og legger til:

- Historien om Ischgl er en historie om å skjule hva som skjedde i landsbyen.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

- Ble advart flere ganger

Den 4. mars, seint på kvelden, sendes en e-post fra helsemyndighetene på Island til helsedepartementet i Østerrike. 14 islandske turister som har vært på ferie i Ischgl, har testet positivt for coronaviruset etter å ha kommet hjem. E-posten sendes straks videre til myndighetene i den østerrikske regionen Tirol, hvor de fleste av landets ettertraktede skisportsteder er lokalisert - deriblant «Alpenes Ibiza»; Ischgl.

Islandske myndigheter varsler også om smittetilfellene gjennom det europeiske systemet for tidlig varsling (EWS).

Fra Island sendes det også en epost om kvelden 5. mars med oversikt over hvilke hoteller i Ischgl de smittede turistene hadde bodd på. Det kommer også et uoffisielt varsel fra en islandsk turistguide, som nylig har vært i Ischgl med et reisefølge, og som varsler om at personer i gruppen er smittet, forteller Reinfeldt.

SJOKKERT: Sebastian Reinfeldt har det siste året sett nærmere på hva som gikk galt i Ischgl i starten av coronautbruddet i fjor. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
SJOKKERT: Sebastian Reinfeldt har det siste året sett nærmere på hva som gikk galt i Ischgl i starten av coronautbruddet i fjor. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

- De (myndighetene red. amk.) hadde informasjon fra tre kilder, som i bunn og grunn sa det samme. Fra 5. mars visste de om infeksjonene som pågikk, og det var ingen grunn til å betvile det som ble sagt. De visste, og de ignorerte det. Jeg forventet ikke disse åpenbare løgnene.

- De løy, og løgnene kostet liv. Folk døde, sier Reinfeldt tydelig opprørt.

Ifølge Den østerrikske forbrukerorganisasjonen VSV, som leder et massesøksmål på vegne av tusen ofre for Ischgl-smitten, døde 32 personer med coronaviruset etter å ha blitt smittet i Ischgl i slutten av februar/starten av mars i fjor.

- Disse løgnene forårsaket død. Det ventet jeg ikke å finne. Jeg ventet å finne menneskelige feil som kanskje kunne unnskyldes, og ikke løgner rett i ansiktet.

- Superspredningen fortsatte

Ifølge Reinfeldt var forklaringen til myndighetene at de islandske turistene måtte ha blitt smittet på flyet på vei hjem.

- Men alle disse islendingene var ikke én gruppe, og alle satt ikke engang på samme fly tilbake. Det er umulig, og flere hadde allerede symptomer da de forlot Ischgl.

Det første smittetilfellet ble bekreftet hos en bartender i Ischgl 7. mars. Tre dager seinere ble afterskibarene pålagt å stenge, men festen fortsatte i gatene, forteller Reinfeldt.

Restauranter og hoteller fikk holde åpent, og nye turister strømmet fortsatt til på dette tidspunktet.

- Det ble arrangert fester utendørs med mer enn 500 mennesker stimlet sammen. Det var ulovlig, men det var så mange mennesker at politiet ikke kunne gjøre noe og superspredningen fortsatte.

FØRSTE TIL Å STENGE: Den populære afterski-baren Kitzloch ble det første som måtte stenge i mars i fjor, etter at alle ansatte fikk påvist coronasmitte. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
FØRSTE TIL Å STENGE: Den populære afterski-baren Kitzloch ble det første som måtte stenge i mars i fjor, etter at alle ansatte fikk påvist coronasmitte. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Spredt verden over

Fredagen etter, den 13. mars, stenger føderale myndigheter byen ned, og kaotiske scener bryter ut. Tusenvis av turister, mange av dem allerede smittet, flykter fra byen og reiser hjem, og med det skyter pandemien for alvor fart i Europa. Totalt ble smitten i Ischgl spredt til 45 land og alle verdensdeler, ifølge VSV.

Også mange norske skiturister på vinterferie tar med seg viruset tilbake fra dette området gir en pangstart for coronapandemien i Norge. I slutten av mars kunne Folkehelseinstituttet spore over 600 smittetilfeller i Norge tilbake til Østerrike.

KAOS: 13. mars 2020 stenger østerrikske myndigheter Ischgl, og tusenvis av turister flykter ut av Ischgl og Østerrike. Mange allerede smittet med coronaviruset. Foto: Jakob Gruber / APA / AFP / NTB
KAOS: 13. mars 2020 stenger østerrikske myndigheter Ischgl, og tusenvis av turister flykter ut av Ischgl og Østerrike. Mange allerede smittet med coronaviruset. Foto: Jakob Gruber / APA / AFP / NTB Vis mer

Da Reinfeldt startet arbeidet, var planen at det kanskje kunne resultere i et par artikler. Det innsamlede materialet var imidlertid mer enn nok til å bli til boka «Alles richtig gemacht?» - oversatt til norsk: «Alt gjort riktig?».

- Hva tror du er årsaken til at det ikke ble gjort noe med situasjonen i Ischgl før 13. mars?

- Ischgl er en liten landsby med under 2000 innbyggere. Mars er høysesong med over 20 000 turister daglig. Så de drar inn mye penger. Jeg tror det er én av forklaringene på hvorfor de ville dra det ut så lenge som mulig.

FEBRUAR: Tusenvis av turister besøkte Ischgl i februar og mars i fjor. Undersøkelser har vist at viruset kan ha sirkulert i alpelandsbyen allerede tidlig i februar. Bildet er tatt 24. februar 2020. Foto: Halvard Alvik / NTB
FEBRUAR: Tusenvis av turister besøkte Ischgl i februar og mars i fjor. Undersøkelser har vist at viruset kan ha sirkulert i alpelandsbyen allerede tidlig i februar. Bildet er tatt 24. februar 2020. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

Han peker også på at turistbyen er avhengig av et godt rykte.

- De er ikke trent i krisekommunikasjon, og å kommunisere ting som ikke er bra for landsbyen. Corona er selvfølgelig ikke bra for imaget, og de ville ikke formidle denne informasjonen.

Reinfeldt mener også de byråkratiske prosedyrene har mye av skylda.

- Smitten i Ischgl ble en varm potet som ble kastet rundt. Ingen ville være ansvarlige, og slik holder de på fortsatt, sier Reinfeldt.

DEN «HEMMELIGE» BAREN: Baren Kitzloch i Alpene rommer vanligvis flere hundre tørste afterski-gjester. Daglig leder Bernhard Zangerl viser oss rundt i lokalene som nå har stått tomme i ett år. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Enhver infeksjon er beklagelig

Dagbladet har stilt guvernør i Tirol-regionen, Günther Platter, en rekke spørsmål om coronahåndteringen i mars i fjor. Han mener myndighetene gjorde alt de kunne ut fra hva de visste på dette tidspunktet.

- Vi har for vane å dømme det som ble gjort på den tida i lys av hva vi vet i dag. Ikke bare i Tirol, men generelt. Hver gang det fokuseres på et utbrudd et sted, spør vi oss selv hvorfor det ikke ble tatt grep tidligere eller på en annen måte. Basert på data og fakta som var tilgjengelig på den tida, jobbet vi ut fra den kunnskapen vi hadde og det vi trodde var best på daværende tidspunkt, sier Platter.

- VARM POTET: Tirol-regionens øverste mydigheter, deriblant guvernør Günther Platter, holder til i dette bygget i Innsbruck. Sebastian Reinfeldt mener Ischgl-situasjonen ble en «varm potet» som ingen ville ta ansvaret for. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
- VARM POTET: Tirol-regionens øverste mydigheter, deriblant guvernør Günther Platter, holder til i dette bygget i Innsbruck. Sebastian Reinfeldt mener Ischgl-situasjonen ble en «varm potet» som ingen ville ta ansvaret for. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

I Østerrike har både lokale og føderale myndigheter har hele tida stått fast på at de gjorde alt de kunne for å håndtere situasjonen.

- Da det ble bekreftet at det var infeksjoner i Ischgl, tok myndighetene umiddelbart initiativ til blant annet omfattende testing eller lokale nedstenginger, forteller Platter.

- Enhver infeksjon med dette lumske viruset er beklagelig. Ingen i Ischgl eller Tirol ønsket å skade noen. I denne pandemien har hele verden måttet håndtere klynger og lommer med infeksjon. Jeg er lei med for at viruset kom til Ischgl og smittet mange der. Men én enkelt landsby kan ikke holdes ansvarlig for en verdensomspennende pandemi.

- DET BESTE DE KUNNE: Tirols guvernør Günther Platter sier utbruddet i mars i fjor ble håndtert etter beste evne, og at det umiddelbart ble tatt grep da det ble oppdaget smitte. Foto: Land Tirol / Berger
- DET BESTE DE KUNNE: Tirols guvernør Günther Platter sier utbruddet i mars i fjor ble håndtert etter beste evne, og at det umiddelbart ble tatt grep da det ble oppdaget smitte. Foto: Land Tirol / Berger Vis mer

- Hevder ikke at alt gikk bra

- Hva tenker du om at Reinfeldt påstår at dere løy og at disse løgnene kostet liv?

- Helsa til innbyggerne er vår absolutt høyeste prioritet. Det var ingen kompromiss tidligere og det er ingen kompromiss nå. Det reflekteres også i grepene vi har tatt. Vi var den første provinsen til å avslutte skisesongen og stenge afterskibarene.

- Men hva tenker du om håndteringen deres i mars i fjor? Burde noe vært gjort annerledes?

- Ikke ett eneste land i verden var nok forberedt på denne pandemien. Tirol ble rammet tidligere og hardere av denne pandemien enn andre regioner sist år. Sett ut fra dette, gikk vi ut hardt og innførte selvisolasjon av Tirol og avsluttet vintersesongen, sier han og legger til:

- Men, jeg hevder ikke at alt gikk bra. Med dagens kunnskap, ville noe blitt gjort annerledes nå. På den positive sida klarte vi å hindre at helsevesenet ble overbelastet.

IKKE FOR ALLE: Daglig leder for afterskibaren Kitzloch elsker å ha besøk av norske gjester, og viser Dagbladet noe av det villeste nordmenn gjør på afterski. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik Vis mer

På spørsmål om Ischgl burde stengt ned tidligere, svarer lederen for turistinformasjonen i Ischgl, Andreas Steibl:

- Hør her, vi driver med turisme, og vi er ikke eksperter på pandemi. Det myndighetene sa, det gjorde vi. Men problemet var at heller ikke mydighetene hadde opplevd dette før. Til og med pandemi-ekspertene hadde ikke opplevd en pandemi før dette startet, så vi er alle i samme båt.

Superspreder-hendelse

Undersøkelser har vist at viruset kan ha sirkulert i Ischgl allerede tidlig i februar. På denne tida ble flere personer syke med coronaliknende symptomer, men ble aldri testet. Offisielt var derfor det første tilfellet 7. mars.

- Men det var utbredt smitte før dette, selvfølgelig. Fra 7. til 13. mars ble det tatt over 100 tester i Ischgl, og 60 prosent av dem var positive. Slik utbredt smitte oppstår ikke på bare ei uke, mener Reinfeldt.

- Ischgl er det perfekte stedet for en superspreder-event, og det var det Ischgl ble.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer