- Lokket jenter i Epsteins felle

Ghislaine Maxwell, partneren til sexforbryteren Jeffrey Epstein, møtte i det første rettsmøtet. Påtalemyndigheten mener hun spilte en avgjørende rolle i å rekruttere unge ofre til den nå avdøde milliardæren.

ARRESTERT: Fungerende statsadvokat i New York, Audrey Strauss, peker ut Ghislaine Maxwell som medhjelperen til sexforbryteren Jeffrey Epstein. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Tidlig tirsdag morgen ble den britiske sosietetskvinnen arrestert på sitt skjulested i Bradford i New Hampshire.

Hun oppholdt seg da i en luksusbolig med 63 mål tomt, som hun kjøpte med kontanter i desember i fjor. Boligen hadde det særdeles passende navnet «Tuckedaway» («Gjemt unna» på norsk journ.anm.). Selv holdt hun navnet sitt unna eiendomshandelen ved å bruke et selskap som mellomledd.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Skle unna

Siden Epstein ble arrestert og tok sitt eget liv i ei fengselscelle i New York i fjor sommer, har Maxwell vært som sunket i jorden. Ifølge påtalemyndigheten har hun befunnet seg på ulike steder i New England. Her skal hun ha byttet epost-adresser og registrert et nytt telefonnummer under navnet «G Max». Hun skal også ha bestilt pakker og brukt navnet på en annen person, skriver New York Times.

- Vi har diskré holdt øye på hvor Maxwell har oppholdt seg. Hun skle unna til en nydelig eiendom i New Hampshire hvor hun fortsatte et privilegert liv, sier assisterende sjef for FBIs New York-kontor, William Sweeney, på en pressekonferanse, ifølge The Guardian.

Den 17 sider lange siktelsen fra FBI inneholder seks punkter. Maxwell er blant annet siktet for å transportere en mindreårig med intensjon om å delta i ulovlig seksuell aktivitet. Hun er også siktet for å ha løyet i vitnemål i 2016 om sin rolle i Epsteins angivelige traficking-operasjon.

- Hun satte opp fellene. Hun lot som hun var en kvinne ofrene kunne stole på. Maxwell lokket mindreårige jenter, fikk dem til å stole på henne, så leverte hun dem i fella hun og Epstein hadde lagt for dem. I noen tilfeller deltok Maxwell i misbruket, sier fungerende statsadvokat i New York, Audrey Strauss på en pressekonferanse torsdag.

Rettsmøte

Maxwell deltok også i et rettsmøte i det føderale rettsbygget i New Hampshire via video fra der hun ble holdt fengslet. Dommeren, Andrea Johnstone, stilte Maxwell flere spørsmål om hun forsto rettighetene sine.

- Jeg gjør det, svarte hun kort og bekreftende.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Påtalemyndigheten ba om at Maxwell ble varetektsfengslet ettersom de vurderte at det var stor fare for at hun ville rømme dersom hun slapp ut. De påpekte blant annet at hun hadde minst 20 millioner dollar (Om lag 190 millioner kroner) på flere bankkontoer, ifølge New York Times.

Johnstone besluttet også at Maxwell skal forbli i varetekt. Hun skal også transporteres til New York hvor straffesaken skal holdes.

En rekke unge kvinner har anklaget Maxwell for å ha rekruttert dem til å gi Epstein massasjer. Under disse massasjestundene skal de ha blitt presset til å ha sex.

Siktelsen beskriver også hvordan Maxwell skal ha gått fram. Ved å spørre om livene deres, skolene dere og familiene deres, skal hun ha bygd opp vennskapsforhold med noen av ofrene. Deretter skal de ha utviklet forholdet ved å ta med jentene på shopping eller kino.

- Maxwell forsøkte å normalisere seksuelt misbruk for et mindreårig offer ved blant annet å diskutere seksuelle temaer, kle av seg foran offeret, være til stede når en mindreårig ble avkledd og/eller var til stede under seksuelle handlinger som involverte den mindreårige og Epstein, heter det i siktelsen.

«Personlig og profesjonelt»

Maxwell skal også ha gitt Epstein massasjer foran ofrene for deretter å oppfordre dem til å massere ham.

De angivelige overgrepene skal ha skjedd i Epsteins herskapshus på Upper East Side i New York, på eiendommene hans i Palm Beach i Florida og Santa Fe i New Mexico, samt Maxwells bolig i London.

Maxwell selv har alltid nektet for å ha gjort noe galt.

Epstein ble arrestert i juli i fjor siktet for traficking og misbruk av kvinner og jenter på Manhattan og i Florida mellom 2002 og 2005. Han ble seinere funnet død i varetektscella. Ifølge siktelsen mot Maxwell, hadde hun et forhold til den mystiske milliardæren som var både «personlig og profesjonelt». De skal ha vært i et «intimt forhold» fra 1994 til 1997.

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlige lag sammen. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer

Maxwell, som er datteren til den avdøde britiske mediebaronen Robert Maxwell, og Epstein er blitt sett sammen med rike og berømte mange steder i verden. Blant dem som skal ha vært i omgangskretsen er britiske prins Andrew og USAs nåværende president Donald Trump.

Det framgår også av siktelsen at Epstein skal ha betalt Maxwell for å administrere flere eiendommer.

Anklager mot prins

Virginia Giuffre er en av de angivelige ofrene til Epstein. I et sivilt søksmål sier hun at Maxwell fikk henne inn i Epsteins indre sirkel. Hun hevder så at Epstein tvang henne til å ha sex med ham og andre venner - deriblant britiske prins Andrew.

Prinsen har avvist at han har hatt sex med Giuffre, men FBI har tidligere gjort det klart at de ønsker å snakke med prins Andrew om Epstein-etterforskningen.

- Jeg skal ikke kommentere noens status i denne etterforskningen, men dørene våre forblir åpne. Som vi tidligere har sagt, ønsker vi at han kommer og gir oss en mulighet til å høre hans forklaring, sa Strauss på pressekonferansen.

En av kvinne som anklager Epstein for overgrep, Jennifer Araoz, sier hun er lettet etter pågripelsen av Maxwell.

- Dag etter dag har jeg ventet på nyheten om at Maxwell skulle bli arrestert og holdt ansvarlig for sine handlinger. Arrestasjonen er et steg i den retning, og det betyr virkelig at rettssystemet ikke glemte oss, sier Araoz i en pressemelding.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer