Roman Abramovitsj

London-imperiet rakner

40 prosent av formuen skal være skrelt vekk. Abramovitsjs dager som forretningsmann i London kan være talte, tror noen.

RIKING: Etter Ukraina-invasjonen har det ikke vært helt lett å være oligark i London. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Scanpix

RIKING: Etter Ukraina-invasjonen har det ikke vært helt lett å være oligark i London. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Scanpix

Vis mer
Publisert

I kjølvannet av Ukraina-krigen har sanksjonene anført av EU, Storbritannia og USA siktet seg inn mot oligarker og milliardærer med anslåtte bånd til Putin.

Den velkjente oligarken Roman Abramovitsj (55) er blant dem som har fått møte Vestens brutale sanksjonspisk.

Sliter i London

Russeren har vært en riking i årtier, og bygget seg opp en formue på blant annet olje, aluminium og aksjer i det russiske flyselskapet Aeroflot.

55-åringen, som vokste opp i Sibir, ble først verdenskjendis da han kjøpte London-klubben Chelsea for 140 millioner pund i 2003.

Det var også i den britiske hovedstaden at Abramovitsj skulle slå rot. Nå begynner sanksjonene å gjøre seg brutalt gjeldende.

Den russiske milliardærens eiendeler i landet har enten blitt solgt eller tatt i arrest siden invasjonen, ifølge Bloomberg, som skriver at oligarkens London-imperium rakner.

Abramovitsjs formue har blitt barbert med 40 prosent på ett år, melder de.

Etter krigens utbrudd fikk han det travelt med å forsøke å selge eiendommene sine i landet, samt fotballklubben Chelsea. Fotballklubben ble solgt med en klausul om at oligarken skulle donere overskuddet fra salget til ofrene i Ukraina, skriver danske TV2.

Verken gigantvillaen i Kensington Palace Gardens, som har leiekontrakt med dronningen, eller penthousen han eier i Chelsea Waterfront, rakk han imidlertid å selge før han satt i sanksjons-saksa.

Sanksjonene stakk også kjepper i hjula for hans ønske om å selge seg ut av Evraz, hans største aksjeposisjon før krigen. Det sanksjonerte selskapets aksjeverdi har stupt med 87 prosent i år, ifølge Bloomberg.

Har fortsatt «grei» formue

Det seineste tegnet på Abramovitsjs økonomiske nedtur er at hans London-baserte selskap MHC i juli ba om å bli likvidert.

Likvidasjon er prosessen med å ende en virksomhet og distribuere eiendelene til fordringshavere. Det er en hendelse som vanligvis oppstår når et selskap er insolvent, noe som betyr at det ikke kan betale sine forpliktelser når de forfaller, ifølge Investopedia.

Ifølge Bloombergs beregninger tilsvarte oligarkens London-eiendeler 4 milliarder pund før invasjonen - omtrent en tredjedel av formuen.

Selv om oligarken har måttet se 40 prosent av gigantverdiene sine forsvinne, er hans anslåtte lommebok fortsatt på 10,7 milliarder dollar - helt greie 101,7 milliarder kroner.

Liana Semchuk, etterretningsanalytiker for Eurasia i det London-baserte konsulentbyrået Sibylline, antyder at Abramovitsjs dager som forretningsmann i Storbritannia er talte.

- Selv i det usannsynlige scenarioet at sanksjonene oppheves, vil det være svært vanskelig for ham å finne en vei tilbake til Storbritannia og EU, sier Semchuk til Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer