Lønnsfest provoserer: - Helt råttent

Lønnsfesten for topplederne i det offentlige Norge overrasker.

DRAR FRA: Kommunale toppledere har en oppsiktsvekkende lønnsvekst. Foto: Paul Kleiven, NTB scanpix
DRAR FRA: Kommunale toppledere har en oppsiktsvekkende lønnsvekst. Foto: Paul Kleiven, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Nye tall avslører de siste åras vinnere og tapere i det offentlige Norge.

Oversikten som Fagbladet har laget, viser at hjemmehjelpere og renholdere har fått flere tusen kroner mindre å rutte med de siste fire åra.

Lønnsveksten for disse gruppene har vært henholdsvis 5,06 prosent og 5,84 prosent, mens prisveksten har vært 6,95 prosent siden 2016.

Omregnet i kroner og øre betyr det en svekket årlig kjøpekraft på henholdsvis 7500 kroner og 4000 kroner, skriver Frifagbevegelse.

70 000 mer

Til sammenlikning har kommunedirektører og rådmenn hatt en lønnsvekst på 14 prosent de siste fire åra.

Det gir et gjennomsnittlig løft på nesten 140 000 kroner i året, og en årlig bedring i kjøpekraften på 70 000 kroner siden 2016.

Gitt en lønnsvekst tilsvarende toppsjefens 14 prosent ville hjemmehjelpen og renholderen fått over 50 000 kroner mer å rutte med i året. Kjøpekraften ville økt med 26 000 kroner.

- Det er helt råttent at vi ligger så mye etter. Det har jo ikke vært noe lønnsvekst, sier Hilde Nordli som er renholder i Oslo-bydelen Stovner til Fagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.