Sykepleierforbundet:

Lønnsoppgjøret: - Provosert

- Det blir latterlig å snakke om solidaritet etter dette, tordner Sykepleierforbundets leder.

FARVEL, SOLIDARITET: Fjorårets lønnsoppgjør setter modellen for norsk lønnsdannelse i fare, mener Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund. Foto: Bjørn Langsem
FARVEL, SOLIDARITET: Fjorårets lønnsoppgjør setter modellen for norsk lønnsdannelse i fare, mener Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lønnsveksten endte på 2,25 prosent for norsk industri i fjor - godt over den avtalte rammen i forkant av forhandlingene på 1,7 prosent.

- Usolidarisk, fastslår Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund, overfor Børsen.

- En lønnsvekst på 1,7 prosent ble lagt som et diktat i våre lønnsforhandlinger. Det var helt umulig å hente ut noe mer. Samtidig ser vi at industrien forhandlet seg opp lokalt, og endte med en lønnsvekst 0,5 prosent høyere. Det er provoserende, og det viser med all tydelighet at praktiseringen av frontfagsmodellen ikke fungerer for våre grupper, sier Sverresdatter Larsen.

Lønnsgap

Den foreløpige fasiten for fjorårets lønnsvekst ble lagt fram mandag av det partssammensatte Teknisk beregningsutvalg (TBU). Tallene derfra legger føringer for det kommende lønnsoppgjøret.

Ifølge utvalgets leder, Geir Axelsen, trakk bonuser i varehandelen lønnsveksten opp til 3,5 prosent for den sektoren, industrien stoppet på 2,25 prosent, offentlig sektor på 1,8 prosent - og helsesektoren på 1,75 prosent.

- Solidariteten som den norske lønnsdannelsen skal bygge på, slår kraftige sprekker. Den må jo gå begge veier. Norge er like avhengig av et velfungerende helsevesen som vi er av konkurransedyktige industriarbeidsplasser - noe ikke minst pandemien har vist oss, sier Sverresdatter Larsen til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.