- Lønnsforhandlingene er ikke noe vi kan løse på Skype i innspurten, fastslår Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Regjeringen endrer permitteringsregler
Budskapet er enkelt: Dersom noen av aktørene som innledet årets lønnsforhandlinger på Thon Hotel Opera i Oslo tirsdag settes i viruskarantene, så er det ingen annen vei utenom enn å utsette hele oppgjøret.
- Det vil i så fall få betydning for alle andre som skal forhandle utover våren. Da må de også utsette, utdyper administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri.
Alle må være med
I forkant av lønnsoppgjøret har partene vært i kontakt med Riksmekleren, som vil bli koblet inn i forhandlingene dersom partene ikke klarer å bli enige uten hjelp.
- Det er forståelse hos mekleren for at de sentrale personene i frontfaget må være med helt inn og over målstreken, sier Lier-Lansen.

Ber SAS-ansatte kutte lønna
Forhandlingsresultatet mellom Fellesforbundet og NHO legger føringer for hele det kommende lønnsoppgjøret. Derfor vil en utsettelse her forsinke forhandlingene for alle de andre arbeidstaker- og arbeidsgiverforeningene.
Ulikt alt annet
Lier-Hansen sier til Børsen at han aldri tidligere har sett en tilsvarende usikkerhet i verden rundt oss ved inngangen til et lønnsoppgjør, som nå.

Alarmerende tall fra Norges Bank
- Jeg har vært med siden 2006. Jeg har hatt både finanskrise og oljekrise som bakteppe tidligere. Men det vi opplever nå, er en usikkerhet som overskygger alt annet, sier Norsk Industris toppleder og forhandlingsgeneral.
Da regjeringa litt seinere hadde lagt fram pakka med tiltak som skal hjelpe bedrifter som rammes av coronaviruset, var han noe lettere til sinns:
- Det blir lettere å finne smarte løsninger i lønnsoppgjøret når vi nå får drahjelp av staten i en veldig vanskelig situasjon for bedriftene. Samtidig står lønnsoppgjøret på egne bein, og vi vil være helt tydelige på at bedriftenes konkurransekraft må styrkes i dette oppgjøret, sier Lier-Hansen.
Kjøpekraft, vi får se
Jørn Eggum er på sin side opptatt av å styrke kjøpekraften for sine medlemmer. Han har pekt på 4-tallet som et mål i prosentøkning i lønnsforhandlingene. Lier-Hansen vil langt ned på 2-tallet.
- Jeg vil ikke snakke om tall i dag. Men jeg registrerer at Eggum snakker om økning i kjøpekraften, og det kan man ha forståelse for. Så får vi komme tilbake til hva det innebærer, sa han da krav og motkrav ble utvekslet tirsdag.
Oppdaterer tallgrunnlag
At betydelig usikkerhet kaster skygger over forhandlingsrommet er det liten tvil om. Verdens børser har rast de siste ukene, oljeprisen har stupt, krona svekkes og norske bedrifter rapporterer om betydelige lavere forventninger og fare for permitteringer.
- Vi er ansvarlige og tar med oss alt dette inn i forhandlingsrommet, sier Eggum.
Allerede torsdag skal partene i fellesskap sette seg ned med lederen av Teknisk beregningsutvalg, SSB-sjef Geir Axelsen, for å danne seg en gjensidig oppfatning av makrotallene og framtidsutsikter.
