Fellesforbundets landsmøte

LOs pensjonsvri avvist

LO-tungvekteren Fellesforbundet påfører LO-ledelsen et sviende pensjonsnederlag.

PENGER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lovte økonomisk bidrag til AFP da han var innom Fellesforbundets landsmøte og forbundsleder Jørn Eggum i går. Det hjalp ikke. Foto: Lise Åserud / NTB
PENGER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lovte økonomisk bidrag til AFP da han var innom Fellesforbundets landsmøte og forbundsleder Jørn Eggum i går. Det hjalp ikke. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Fellesforbundets landsmøte sier nei til å reforhandle dagens AFP-ordning.

Dermed påføres LO-ledelsen et sviende nederlag. NHO og LO sentralt har nemlig vært enige om å forhandle om en revidert AFP-ordning inn mot lønnsoppgjøret til våren.

Men i den saken har LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet, et tungt eierskap. Hva Fellesforbundet mener om AFP, legger tunge premisser for hva LO vil måtte mene og foreta seg framover.

Tar del av regninga

I går fikk Fellesforbundets landsmøte klar beskjed fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at regjeringen står klar til fortsatt å bidra økonomisk inn i ordningen som i dag omfatter rundt 900 000 arbeidstakere.

Uten at det snudde stemningen på Fellesforbundets landsmøte. Staten betaler i dag en tredjedel av kostnadene ved AFP.

Utfordringen er at AFP-ordningen - tidligpensjon fra fylte 62 år - uansett er i ferd med å bli altfor dyr for bedriftene, ifølge NHO.

Også LO sentralt har sagt seg enig i at AFP må reformeres for å være bærekraftig og favne bredt nok i åra som kommer.

«Vet hva vi har»

Saken ble behandlet mot slutten av Fellesforbundets landsmøte i dag.

Et flertall i redaksjonskomiteen til Fellesforbundets landsmøte gikk inn for å reforhandle AFP-ordningen, under en lang rekke forutsetninger:

Blant annet sier LO sentralt nei til at uføre skal kunne få både uføretrygd og AFP samtidig. Dette i motsetning til Fellesforbundet, fordi «det er urimelig at tidligere opptjening som arbeidsfør i en AFP-bedrift ikke skal gi utbetaling hvis man seinere blir ufør».

Flertallets innstilling fastslår at et eventuelt framforhandlet ny AFP-ordning uansett skal opp til uravstemning blant medlemmene.

Det fikk altså ikke flertall på landsmøtet.

Landsmøtet sluttet seg til mindretallet i redaksjonskomiteen, som gikk inn for å avvise LOs utgangspunkt om å forhandle fram en revidert AFP-ordning.

«Dersom man i et samordnet oppgjør skal forhandle fram en helt ny AFP blir det tøffe forhandlinger med NHO, og resultatet kan ikke garanteres. Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får. Landsmøtet vil derfor ta utgangspunkt i dagens ordning og forbedre denne», heter det blant annet.

Dermed ligger det an til mange års utsettelse i arbeidet med å reformere AFP-ordningen.

Avviser nederlag

LO-nestleder Steinar Krogstad mener Fellesforbundets AFP-vedtak er til å leve med.

- Men et nederlag er det jo for LO-ledelsen?

- På ingen måte. Forslaget som nå er vedtatt, gir oss full anledning til å fortsette arbeidet med å se på muligheter for å forbedre AFP-ordningen. Det skal vi gjøre sammen med forbundslederne. Vi vil gå gjennom alle muligheter for å tette hull og få med flere arbeidstakere. Så er det et premiss om at det ikke skal bli veldig mye dyrere. Den jobben starter nå, sier han til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer