Melkemangelen:

- Løser seg ikke med det første

Norge mangler både egg og melk. Tirsdag har landbruksminister Geir Pollestad (Sp) kalt inn både Tine og Nortura på teppet.

MANGEL: Det er mangel på egg og melk i norske butikker. Landbruksministeren reagerer kraftig. Foto: Emilie Holtet / NTB
MANGEL: Det er mangel på egg og melk i norske butikker. Landbruksministeren reagerer kraftig. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag har landbruksminister Geir Pollestad (Sp) kalt Tine og Nortura inn til samtaler. Årsaken er at Norge har mangel på både egg og melk.

- Det viktigste er at jeg har fått forsikring om at det kommer til å være norske egg, norsk melk og norsk ost i butikkene framover, sier Pollestad til Børsen etter møtet.

- Jeg har også formidlet tydelig at jeg ikke er fornøyd med situasjonen slik den er nå, og forventer at de tar lærdom av dette og reduserer sjansen for at dette skal skje på nytt.

Han påpeker samtidig at han er glad for engasjementet norske forbrukere har vist i saken.

- Engasjementet har vist at norske forbrukere er opptatte av norsk mat. Det er et godt utgangspunkt for å få på plass en offensiv landbrukspolitikk, sier han.

- Løses ikke med det første

Etter møtet kommer det fram at Tine tror melkesituasjonen vil være normalisert allerede i mars. Nortura peker derimot på at eggmangelen ikke vil løse seg med det første.

- Nortura mener det fortsatt vil være behov for import i perioder gjennom hele året, sier Pollestad til NTB etter møtet.

Landbruksministeren tror imidlertid ikke at folk må klare seg uten egg helt fram til påske.

- Jeg håper folk fortsatt spiser mye egg i påsken, og Nortura mener det vil være god tilgang på norske egg i butikkene da, sier han.

Håper på normalisering

Etter møtet tidligere tirsdag sier konsernsjef Ann-Beth Freuchen i Tine at de håper at tilgangen til melkeprodukter vil bli normalisert i løpet av mars måned.

- Det er helt klart avhengig av tilførselen på melk som vi får, men vi håper på en situasjon som er noenlunde normalisert i løpet av mars, sier Freuchen til NTB.

Det var Freuchen og styreleder Marit Haugen som representerte Tine under møtet med Pollestad i departementet tirsdag. Ifølge konsernsjefen har de en «felles forståelse» av situasjonen og hvordan den videre skal håndteres.

- Og dette gjelder bare skummelkpulver, alle øvrige meieriprodukter er å finne i hyllene hver dag, sier hun.

Reagerer

Landbruksministeren har uttrykt sin misnøye om saken.

- Det finnes melk, og det finnes egg, men jeg er lite fornøyd med situasjonen. Tine har ikke gjort jobben sin godt nok, har Pollestad tidligere slått fast overfor NTB.

Nortura sliter med å levere nok egg, og flere kunder har den siste tida møtt tomme butikkhyller.

Samtidig sliter Tine med å produsere nok melk.

Yoghurt må spes ut med utenlandsk melkepulver, tollsatsen på utenlandske råvarer er midlertidig senket, og flere aktører hevder de ikke har fått tilstrekkelig informasjon fra Tine.

Dette gjelder blant annet Tines egne bønder og Q-Meierienes bønder, som sier at de kunne produsert mer dersom de hadde blitt orientert om problemet tidligere.

Tine tilbakeviser disse påstandene, og sier at aktørene fortløpende blir orientert om prognoser og markedsbehov.

Også dette var tema på tirsdagens møte.

- Vi tok tydelig opp med Tine viktigheten av god og samtidig informasjon til alle aktørene i markedet. Jeg opplevde at det ble mottatt, sier Pollestad til Børsen.

Han legger til at det ikke kommer til å skje endringer i dagens landbrukspolitiske strukur. Q-Meieriene har blant annet bedt landbruksministeren om å skille reguleringsselskapet Norsk Melkeråvare ut av Tine.

- Det har jeg ikke tenkt å gjøre. Tine skal fortsatt være markedsregulator for melk, mens Nortura skal ha samme oppgave for egg, sier han.