Skjærtorsdag i Strømstad

- Lov å være full og sliten

- De må hvile litt, sier Johan Hilding i Strömstad-politiet om overstadig berusede nordmenn på glattcelle i den svenske grensebyen.

Vår reporter møtte Alex, som var på rånetreff i Strømstad på skjærtorsdag. Han har et noe uvanlig mellomnavn. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Helena Ringheim / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STRÖMSTAD/OSLO (Børsen): Rundt 40 uniformerte politifolk sto klare til å passe på at alt gikk sånn noenlunde greit for seg da tusenvis av unge nordmenn inntok den ellers så ganske søvnige svenske grensebyen skjærtorsdag.

- Vi er forsterket med mannskaper fra blant annet Göteborg, Uddevalla og Trollhättan. Vi passer på at det går rolig for seg. Noen få, veldig få, krangler og lager uro. Da havner de her hos oss, sier Johan Hilding i Strömstad-polisen.

- På glattcelle?

- Ja. Men bare for å hvile. Det er jo sånn med svensk lov at det er ikke noen forbrytelse å være full og sliten på offentlig sted. Men man blir tatt hånd om, for sin egen sikkerhet. Og da havner man her hos oss. Her blir man til man er i stand til å ta vare på seg selv igjen.

Mellom ti og 30

Noen alvorlige ordensproblemer så langt har Hildring ikke rapporter om.

- Så lenge sjåføren er edru går det meste greit. Så spilles det høy musikk og enkelte henger gjerne ut av bakruta på bilen. Men de fleste innretter seg etter tilsnakk, sier han til Børsens reporter.

RAGG: Tradisjon tro inntok norske rånere Strømstad skjærtorsdag. Foto: Terje Bendiksby, NTB
RAGG: Tradisjon tro inntok norske rånere Strømstad skjærtorsdag. Foto: Terje Bendiksby, NTB Vis mer

Hildring opplyser at det gjerne pleier å være et sted mellom ti og 30 nordmenn på fylletur som må innom glattcelle på politihuset i Strömstad en vanlig skjærtorsdag.

- Jeg har faktisk ikke oversikt over antallet så langt i dag, sier han.

Strömstad-politiets inntrykk er at det norske-innrykket er noe redusert i omfang sammenliknet med fjoråret.

- Været er jo ikke det beste, så jeg tipper noen endret planer i siste liten, sier Hildring til Børsen.

Tradisjon

Politimannen sier at folk flest tar det årlige treffet med unge nordmenn med ro.

- Dette er jo en tradisjon siden like etter krigen. Mange er glade, mange har drukket en hel del alkohol. Men det er en gang i året, og de fleste oppfører seg greit.

Johan Hilding har også merket seg at tradisjonen har fått nytt fotfeste.

- Tidligere var det stort sett typiske raggere med amerikanske biler fra 1950 og 1960-tallet. Nå er det egentlig mer vanlige ungdommer. Vi passer på og sjekker om det er tekniske utfordringer på bilene. Da kan det vanke bot.

- Vi snakket med noen som fortalte at det vanker bot for å tisse på gata også?

- Det kan nok hende. Den er i så fall på 900 svenske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer