Lover at milliardærene vil flykte

- Det skremmer livskiten ut av meg.

KAN FLYTTE: Sola skinner på skyskraperen The Shard i London. En av landets rikeste personer frykter mørke skyer på horisonten, og varsler at han og de rike vennene hans kan komme til å flykte fra Storbritannia. Foto: Oliver Dixon / REX / NTB Scanpix
KAN FLYTTE: Sola skinner på skyskraperen The Shard i London. En av landets rikeste personer frykter mørke skyer på horisonten, og varsler at han og de rike vennene hans kan komme til å flykte fra Storbritannia. Foto: Oliver Dixon / REX / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Telemilliardæren og eksentrikeren John Caudwell (67) er en av Storbritannias rikeste personer, og han liker ikke tanken på at politikere snakker stygt om milliardærer.

- Når jeg hører uttalelser som «ingen fortjener å være milliardær» og «vi kommer til å kreve skatt fra høyteknologiske selskaper», så skremmer det livskiten ut av både meg og samfunnet, sier han til BBC.

BLANT VERDENS RIKESTE: John Caudwell er ifølge Forbes en av verdens 1000 rikeste mennesker. Foto: Jamie Jones / REX / NTB Scanpix
BLANT VERDENS RIKESTE: John Caudwell er ifølge Forbes en av verdens 1000 rikeste mennesker. Foto: Jamie Jones / REX / NTB Scanpix Vis mer

I 1987 satset han og broren på salg av mobiltelefoner gjennom butikkene Phones 4u, som på et tidspunkt var størst i sin bransje i Storbritannia. Gjennom to omganger i 2006 og 2011 solgte han seg ut av selskapet, noe som sørger for at han i dag sitter på en formue på 22 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Det gjør ham ifølge nettstedet til verdens 962. rikeste person i 2019.

Caudwell har lovet at han skal gi bort minst halvparten av formuen sin til veldedige organisasjoner i løpet av livet, og etter døden.

Vil flykte

Mandag kom han med et løfte som ikke er like hyggelig å høre for britiske skattemyndigheter: nemlig at han, og «så godt som hver eneste rike person» han kjenner, kommer til å flykte fra Storbritannia dersom Labour vinner valget på fredag.

- Så godt som hver eneste rike person jeg kjenner, inkludert meg selv, har planer om å forlate Storbritannia, dersom Labour vinner, sa han i et BBC-arrangert møte med milliardærens navnebror John McDonnell.

EKSENTRIKER: John Caudwell har blitt kjent som en eksentriker med en forkjærlighet for det meste som er dyrt, eller som går fort. Her er han avbildet utenfor sitt hjem Broughton Hall i Staffordshire i 2005. Foto: Jamie Jones / REX / NTB Scanpix
EKSENTRIKER: John Caudwell har blitt kjent som en eksentriker med en forkjærlighet for det meste som er dyrt, eller som går fort. Her er han avbildet utenfor sitt hjem Broughton Hall i Staffordshire i 2005. Foto: Jamie Jones / REX / NTB Scanpix Vis mer

McDonnell er den nest fremste opposisjonspolitikeren i Storbritannia og står nær Labour-leder Jeremy Corbyn. Han hadde invitert Caudwell på en kopp te, for å diskutere partiets skatteplaner, og mandag møttes de til debatt hos BBC Radio.

Der svarte McDonnell på trusselen om millardærflukt. Labour-toppen mener det både er praktisk og «moralsk riktig» å sørge for at formue blir beskattet.

- Det vi prøver å gjøre er å skape et samfunn gjennom rettferdig beskatting, investeringer og vekst, hvor folk kan føle seg inkludert, trygge og hvor de kan leve i et samfunn som de kan være stolte av, sa han.

SKAL TA DE SUPERRIKE: I oktober lovet partileder Jeremy Corbyn at han skulle gå etter landets superrike. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Scanpix
SKAL TA DE SUPERRIKE: I oktober lovet partileder Jeremy Corbyn at han skulle gå etter landets superrike. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Slue landeiere

I valgkampen som har ledet opp til fredagens regjeringsvalg i Storbritannia, har Labour gått i strupen på noen av landets rikeste personer.

I oktober lovet partileder Jeremy Corbyn at han skulle gå etter landets superrike, som han mener utnytter landets skattesystem, og trakk fram milliardærene Rupert Murdoch, Mike Ashley, Crispin Odey, Hugh Grosvenor og Jim Ratcliffe.

- Vi skal gå etter skatteunndragere, de slue landeierne, dårlige sjefene og storforurenserne, fordi vi vet hvilken side vi står på, sa Corbyn under talen som sparket i gang valgkampen for Labour.

BLINK: I en video som sirkulerer i sosiale medier, bruker soldater bilde av Jeremy Corbyn som blink. Forsvarsdepartementet i Storbritannia varsler nå full etterforskning. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Caudwell understreker at han mer enn gjerne betaler skatt, men at han ikke har noe som helst til overs for Labours skattepolitikk.

- Jeg har betalt over 300 millioner pund i skatt, hvis man regner med skatt på kapitalgevinst og inntektsskatt. Det gjør jeg med glede, fordi det er et bidrag til samfunnet. Det samme samfunnet som hjalp meg med å bli vellykket, og et samfunn som har et desperat behov for skattepengene mine, sier Caudwell.

Milliardæren har flere ganger tidligere kommet med skarpe uttalelser rettet mot rike briter som ikke betaler skatt.

INGEN MILLIARDÆRSKAM: I løpet av 2003 var den da 50 år gamle mannen innom sykehus tre ganger med nakkeskader - to etter motorsykkelulykker og en gang etter en trampolineulykke, ifølge Aftenposten. Foto: Jamie Jones / REX / NTB Scanpix
INGEN MILLIARDÆRSKAM: I løpet av 2003 var den da 50 år gamle mannen innom sykehus tre ganger med nakkeskader - to etter motorsykkelulykker og en gang etter en trampolineulykke, ifølge Aftenposten. Foto: Jamie Jones / REX / NTB Scanpix Vis mer

Han anslår videre at han bruker minst 60 eller 70 prosent av timene han er våken på veldedighetsarbeid.

Skremt av fattigdom

Likevel er han rasende på John McDonnell og Labour. Tilsynelatende først og fremst fordi han mener Arbeiderpartiets britiske søsterparti har erklært krig mot de superrike.

På spørsmål om hva det er ved Labours skatteplaner som plager ham, viser han til at det er retorikken - med utsagn som at «ingen fortjener å være milliardær» som skremmer ham.

McDonnell sier at han applauderer arbeidet Caudwell gjør, men at Labours politikk legger opp til at de fem prosent rikeste i landet skal betale «litt mer».

- Jeg har faktisk sagt at jeg hyller entreprenører som står for verdiskaping, som betaler skatt og som opptrer ansvarlig. Men det handler også om å ha et rettferdig skattesystem, sier han og legger til:

- Jeg vokste opp i Scotland Road, som var en av de verste slummene i Europa. Vi kalte det bare «hjem». Vi er nå i en situasjon hvor vi ser fattigdomsnivåer jeg aldri trodde vi ville se igjen. Derfor må vi ha et rettferdig skattesystem.

KOMPIS: John McDonnell (til høyre) er den nest fremste opposisjonspolitikeren i Storbritannia og står nær Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: Andrew Yates / Reuters / NTB Scanpix
KOMPIS: John McDonnell (til høyre) er den nest fremste opposisjonspolitikeren i Storbritannia og står nær Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: Andrew Yates / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Telemilliardæren mener på sin side at Labour knuser selvtilliten til entreprenører, og er helt tydelig på at han ikke ville startet selskapet sitt i Storbritannia dersom 2019-utgaven av partiet styrte landet.

- Hvorfor skulle jeg blitt her i et politisk klima som er uvennlig, og som ikke oppfordrer til entreprenørskap? Det dere gjør er å knuse selvtillit, tordnet han.

Brexitkaos

Torsdag går britene til valgurnene for å avgjøre om Boris Johnson og De konservative skal få beholde makta, eller om opposisjonen med Jeremy Corbyn og Labour i spissen får ta over.

Valget ble utløst av brexitkaoset som har ridd landet som en mare helt siden folkeavstemningen om medlemskapet i EU den 23. juni 2016, og mer spesifikt den tilsynelatende umulige oppgaven med å skaffe flertall for en utmeldingsavtale med EU.

VALGKAMP: Da ITVs Joe Pikes ville vise Boris Johnson et bilde, valgte statsministeren å beslaglegge telefonen hans. Video: ITV. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Statsminister Johnson og hans parti leder på meningsmålingene, men valgsystemet gjør at det kan være vanskelig å forutsi utfallet, skriver NTB. Med 650 enkeltmannskretser er fordelingen av velgere vel så viktig som oppslutningen. I tillegg svarte 52 prosent i en av de siste målingene at de vurderer å stemme taktisk.

Dersom Boris Johnson lykkes med å sikre et flertall av plassene i underhuset, tyder det aller meste på at britene kan si takk og farvel til EU i løpet av nær framtid. Med Corbyn og Labour ved makta ligger det an til at britene skal framforhandle en ny avtale, som deretter skal legges ut for folkeavstemning innen et halvt år.

Svaret får vi når valgresultatene tikker inn på fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer