Lover gigant­salg hvis han slår Trump

- Vi vil distansere oss 180 prosent fra Donald Trump.

BLOOMBERG: Inn fra sidelinjen har plutselig Mike Bloomberg seilet opp som en potensiell favoritt til demokratenes nominasjonskamp. Skulle han vinne, mener forfatter Michael D'Antonio at vi kan få den styggeste valgkampen på hundre år. Video: CNN/ABC/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Michael Bloomberg, som prøver å bli Demokratenes presidentkandidat, lover å selge unna sitt finansdata- og medieselskapet Bloomberg LP hvis han blir president.

- Som Mike har sagt mange ganger tidligere så vil han overdra selskapet til genuint uavhengige forvaltere, som så vil selge det, dersom han blir president. Akkurat nå er vi ikke til salgs, sier en talsperson for selskapet gjengitt av Financial Times.

Selskapet ble grunnlagt i 1981 og har gjort den tidligere New York-ordføreren til USAs 8. rikeste mann. Bloomberg eier i dag 88 prosent av selskapet.

Utelukker aksjefond

Ifølge Bloombergs rådgiver Tim O'Brien skal selskapet overdras til uavhengige forvaltere, som så vil selge det.

Overskuddet skal gå til Bloomberg Philantropies, som gir penger til ulike veldedige formål. Utlendinger eller private aksjefond vil bli ekskludert som kjøpere.

- Vi vil distansere oss 180 prosent fra Donald Trump når det gjelder finansielle interessekonflikter, sier O'Brien.

Skal bruke 10 milliarder

Børsen skrev tidligere denne måneden om hvordan Bloomberg har brukt nær 300 millioner dollar - over 2,7 milliarder kroner - av sin egen formue på å tapetsere amerikanske TV-kanaler og nettsteder med reklame for seg selv de siste månedene.

Totalt har han varslet å bruke over 10 milliarder kroner.

Alt dette med mål om å få storeslem på «supertirsdag», når innbyggerne i hele 14 delstater går til valgurnene i Demokratenes primærvalg den 3. mars.

STORMER SHOWET: Under en valgkampanjetale til Bernie Sanders i Nevada i USA, stormet flere toppløse kvinner scenen - med et budskap. Video: CNN Vis mer

Dersom han skulle lykkes med å bli Demokratenes kandidat, så kan USA stå overfor en stygg valgkamp mellom Bloomberg (78) og hans tidligere gode venn Donald Trump (73).

- Vi har et veldig godt forhold og har alltid hatt det. Om han stiller som kandidat, vil vi ikke ha et godt forhold. Det kan jeg love deg, sa USAs nåværende president Donald Trump i forbindelse med valgkampen i 2016.

I januar sa Trump følgende i et intervju med Washington Post.

- Jeg likte virkelig Michael og trodde han likte meg. Det gikk virkelig skeis med en gang jeg stilte som presidentkandidat. Han liker sikkert ikke politikken min. Jeg er for våpen, han er mot våpen.

Bloomberg sier på sin side at hans motstand til Donald Trump er knyttet til hvordan han fyller rollen som USAs president.

- Han har en holdning, stil og mangel på høflighet som jeg mener er ille for landet og som jeg synes er fornærmende, sier Bloomberg til avisa.

Doblet oppslutningen

Milliardsummen Bloomberg har brukt på å gjøre seg synlig for velgerne, ser nå for alvor ut til å gi resultater.

Bloomberg har lenge vaket i bunnen av målingene. Men på en nasjonal måling fra det velrenommerte instituttet Quinnipiac i begynnelsen av måneden, var han nær ved å doble sin oppslutning med hele 15 prosent.

Målingen sendte Bloomberg opp på tredjeplass blant Demokratenes kandidater, og overrasket med det mange.

En ny meningsmåling denne uka viser at Bloomberg nå har 19 prosent oppslutning på landsbasis. Målingen kommer fra NPR/PBS News Hour/Marist og ble publisert tirsdag.

Det betyr også at den styrtrike kandidaten er kvalifisert til å delta i onsdagens TV-debatt for demokrater som kjemper om å bli partiets presidentkandidat.

- Mike ser fram til å slutte seg til de andre demokratiske kandidatene på scenen og vise hvorfor han er den beste kandidaten til å slå Donald Trump og samle landet, sier Bloombergs valgkampsjef Kevin Sheekey.

Endret reglene

Demokratenes nasjonalkomité endret nylig reglene for hva som skal til for at kandidatene får lov å delta i debattene, noe som åpnet døra for Bloomberg.

Tidligere har Demokratene krevd at kandidatene hadde samlet inn bidrag fra 225 000 individer for å kunne delta.

Mangemilliardæren Bloomberg mente det ville sendt feil signal om en person med hans enorme formue ba mannen og kvinnen i gata om å betale for valgkampen hans.

I debatten, som holdes tre dager før nominasjonsvalget i delstaten Nevada, møter Bloomberg senator Elizabeth Warren, senator Amy Klobuchar og eks-ordfører Pete Buttigieg i tillegg til Sanders og Biden.

Tom Steyer, som i likhet med Bloomberg er milliardær, håper fortsatt på å kvalifisere seg.

Det skal holdes nominasjonsvalg i alle USAs 50 delstater samt flere territorier før over 4000 delegater avgjør hvem som blir Demokratenes presidentkandidat på partiets landsmøte i juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer